Παρί Σεν Ζερμέν: Μέσι και Νεϊμάρ μένουν επειδή δεν τους... θέλουν πίσω

Η Μπαρτσελόνα κοιτάζει το μέλλον ακριβώς τη στιγμή που οι Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ ήθελαν να παίξουν το χαρτί της… απελπισίας της για να φύγουν από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ: ένα τρίγωνο των ποδοσφαιρικών Βερμούδων που φτάνει στο τέλος του, όπως η ίδια η ζωή.

Στην τελευταία ήττα της Μπαρτσελόνα το ημερολόγιο έγραψε 20 Ιανουαρίου. Επρόκειτο για το εντυπωσιακό 3-2 της Αθλέτικ Μπιλμπάο επί των «μπλαουγκράνα», στο πλαίσιο του (μονού παιχνιδιού τού) Copa del Rey για το δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Έκτοτε, με πεπερασμένους σχεδόν δύο μήνες, η ομάδα του Τσάβι Ερνάντεθ «τρέχει» ένα αήττητο δώδεκα παιχνιδιών, το οποίο δεν είναι απαραιτήτως άρτιο, με εννέα νίκες και τρεις ισοπαλίες, πάντως είναι κατά πολύ ανώτερο από αυτό που θα μπορούσε να υποπτευθούν στη διοίκηση της ομάδας πως θα ήταν αυτόν τον καιρό. Φυσικά, το πιστώνεται ο ίδιος ο προπονητής, που, αν δεν υπήρχε η εντός έδρας ισοπαλία με τη Γαλατάσαραϊ για το πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16» στο Europa League, θα είχε οδηγήσει τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα σε μια πρωτόφαντη ευδαιμονία.

Προς Θεού, ο χαρακτηρισμός δεν αφορά ένα συναίσθημα που δεν έχουν ξαναβιώσει εκείνοι που κοιμούνται και ξυπνούν με την ιδέα της ανεξάρτητης Καταλονίας, αλλά κυρίως το στοιχείο της έκπληξης. Πριν το παιχνίδι με τους Τούρκους, η Μπαρτσελόνα είχε περάσει από την έδρα της Έλτσε, 2-1, ενώ έβαλε σε τρία διαδοχικά ματς από τέσσερα γκολ: στην εντός έδρας εκδίκηση από την Μπιλμπάο, 4-0, στο «Σαν Πάολο» με τη Νάπολι, 4-2, στο «Μεστάγια» απέναντι στη Βαλένθια, 4-1. Στο σερί υπάρχει ακόμα ένα παιχνίδι με το ίδιο ενεργητικό, το 4-2 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης. Αν εξαιρεθούν οι ρεβάνς με τους «παρτενοπέι» και με τη Γαλατά για το Europa League , οι «μπλαουγκράνα» έχουν πετύχει τις πειστικές νίκες τους στο πλαίσιο της Liga, την οποία έχουν χάσει από καιρό. Η τελευταία τεσσάρα, με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ήρθε για να δώσει κι άλλο τόνο στο άθροισμα.

Αυτό το ποδόσφαιρο της χαράς, των νιάτων και της ανεμελιάς προκύπτει από τη δουλειά που γίνεται στο σύλλογο και, φυσικά, ό,τι ενθουσιάζει περισσότερο είναι οι προοπτικές.

Σε αυτές, βετεράνοι, πλην εκείνων που είναι ήδη στο κλαμπ, δεν χωρούν.

 

Οι αποδοκιμασίες για Μέσι και Νεϊμάρ

Μια πρώτης τάξεως κυβίσθηση

Όπως γράφτηκε και τις προάλλες, ο Λιονέλ Μέσι και ο Νεϊμάρ έχασαν το τελευταίο τεκμήριο αθωότητάς τους απέναντι στον Κιλιάν Εμπαπέ, μετά τον αποκλεισμό πριν τα προημιτελικά του Champions League με θύτη τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο παιχνίδι του «Παρκ ντε Πρενς» απέναντι στην Μπορντό (3-0). Ο Αργεντινός και ο Βραζιλιάνος αποδοκιμάστηκαν, κάτι που αναδεικνύει πόσο σκληρό μπορεί να γίνει το κοινό στο Παρίσι, αλλά, ταυτοχρόνως, δίνει και μια ιδέα για τη γνώμη που έχουν σχηματίσει οι φίλοι της Παρί Σεν Ζερμέν σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των δυο τους για την ομάδα. Δεν έμοιαζε, αυτό, να τους προβληματίζει όταν ο Μέσι έκανε πρώτες εμφανίσεις που θύμιζαν την Κυριακή πριν εκείνη του Πάσχα. Τότε, αυτού του είδους τα προβλήματα που ανέκυψαν άμα τη εμφανίσει τους-ή τη… εξαφανίσει τους- στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς δεν υπήρχαν ως υποψία. Ακόμα και μια γυάλινη σφαίρα, όμως, να έδειχνε στους φίλους της Παρί την εξέλιξη ως τώρα, το επιχείρημα θα ήταν έτοιμο: «πήραμε τον Μέσι». Η αποδόμηση έρχεται επειδή όση εντύπωση αν προκαλείται από οτιδήποτε, αυτό συνηθίζεται. Έπειτα, «σαρώνεται» από την κριτική και, τέλος, σαν να μην ήταν κάτι εντυπωσιακό εξαρχής, βρίσκει τους δέκτες επικριτικούς.

Μια ήττα με τέτοιες ρωγμές, πάντως, προφανώς και δίνει… πρόσφορο έδαφος στα media να γράψουν ότι το μέλλον και των δύο, άπαξ και οι φήμες πληροφορίες οργιάζουν πως είναι κάστα στα ενδότερα του γαλλικού εμιράτου συλλόγου, τίθεται εν αμφιβόλω. Η απάντηση σε αυτές ήρθε από το περιβάλλον των Μέσι και Νεϊμάρ, οι οποίοι λιτά και απέριττα δήλωσαν ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι από την παρουσία τους στην Παρί και πως δεν πρόκειται να το κουνήσουν ρούπι διότι θέλουν να τιμήσουν τα συμβόλαιά τους -τα οποία, βεβαίως, άλλοι τα τιμάνε για λογαριασμό τους, κυριολεκτικά.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση πλήρη με ό,τι αναγιγνωσκόταν προ μηνός, όταν ο Μέσι εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από το κλαμπ και δεν του άρεσε η ζωή στο Παρίσι, οπότε έψαχνε πάτημα για να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα.

Προ μηνός, η κατάσταση ήταν αλλιώς. Η απελπισία παίζει σημαντικό ρόλο για να σκιαγραφείται η κατάσταση.

 

Τι να τους κάνουν;  

Η υπόθεση εργασίας της… πόρτας

Παρενέβη, άραγε, κάτι ανάμεσα στο παιχνίδι με τη Ρεάλ και την τοποθέτησή τους; Στην ούγια, ουδείς γνωρίζει τι είναι αλήθεια, πάντως αν κάτι μπορεί να κάνει ο Μέσι, είναι να καλεί στο τηλέφωνο στις 2 οποιαδήποτε νύχτα και να το σηκώνουν. Για αυτό, άλλωστε, είναι σεσημασμένος ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, οι παγκόσμιοι σταρ στα αθλήματα που η αγορά εκτινάσσεται μπορούν αυτοδικαίως να λειτουργούν έτσι.

Τούτο το κόλπο με το τηλέφωνο αναφέρεται διότι από την άλλη μπάντα, της Μπαρτσελόνα, ό,τι εξέρρευσε ως αντίδραση στη φυσιολογική συνέχεια του αποκλεισμού της Παρί με θύτη τη Ρεάλ, ήταν ένας τύπος έπαρσης, τοποθετημένος, ακόμα και σε τίτλο ξένων ειδησεογραφικών Μέσων, ως εξής: «Σιγά μην πάρουμε το “γήινο” Μέσι και τον “τελειωμένο” Νεϊμάρ». Αν ισχύει το θεματάκι, πιθανώς δεν ειπώθηκε έτσι, απλώς… λειάνθηκε προκειμένου να μη χαλαστεί το κάρμα από την εντελή απομυθοποίηση του Αργεντινού, ο οποίος δεν… σκότωσε και κανέναν, ενώ παραμένει (και αυτό μάλλον θα ισχύει για αρκετές δεκαετίες από εδώ και μπρος), ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών της Μπαρτσελόνα.

Δεν θα μπορούσαν, δηλαδή, να δείξουν πώς κάνει η χήρα στο κρεβάτι, σκάρτους εφτά μήνες από τη στιγμή που έφυγε κλαμμένος και προδομένος από την Καταλονία. Για τον Νεϊμάρ, βεβαίως, που το 2017 έφυγε για να γίνει βασιλιάς στο Παρίσι και νόμιζε ότι έφτασε άποικος στην Κένυα (καλά να πάθετε γαλλάκια), δεν υπάρχει οποιοδήποτε έλεος. Λίγο κραξιματάκι για έναν παίκτη που, συλλογικά, είναι ο ορισμός του «όλο μέλι και τηγανίτα τίποτα», δεν πρόκειται να πειράξει το κάρμα της ομάδας.

Κι ενώ δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι ο Μέσι (και για λογαριασμό του Νεϊμάρ) επικοινώνησε με Βαρκελώνη από τη νύχτα της Τετάρτης, 9 Μαρτίου, έως και το Σάββατο, 12, είναι μια πιθανότητα που δεν γίνεται να αποκλειστεί.

Με βεβαιότητα, πάντως, γίνεται να αναφερθεί ότι η Μπαρτσελόνα έχει γυρίσει σελίδα, γι’ αυτό κιόλας στη διαρροή άφησαν να αιωρείται ότι πρόκειται για… απολιθώματα του παρελθόντος. Η «Μασία» έχει αποκτήσει τον προ δεκαπενταετίας σεβασμό, τότε που έβγαζε κρουνηδόν παίκτες που εκπροσώπησαν το σύλλογο σε επίπεδο Ανδρών και καταδυνάστευσαν το ποδόσφαιρο με τρόπο που δεν είχε κάνει κάποιος ως τότε -ούτε ο χιλιοτραγουδισμένος Άγιαξ της μεγαλοφυΐας (ναι, γιατί όχι;) Γιόχαν Κρόιφ- ο Τσάβι κατόρθωσε να κάνει τον Ουσμάν Ντεμπελέ να μοιάζει πιστός υπηρέτης της ομάδας από μάρσιπο και ο χρόνος, βεβαίως, δεν βοηθά τα αδελφάκια στο Παρίσι, προκειμένου να ρίξουν γέφυρες.

Από ό,τι φαίνεται, δηλαδή, πιο εύκολο είναι να… ανανεώσει ο Εμπαπέ με την Παρί, παρά να μετακομίσουν οι Μέσι και Νεϊμάρ στη Βαρκελώνη.   

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News