Τζουάν Λαπόρτα: «Έπρεπε να είχα φέρει νωρίτερα τον Τσάβι, δεν μετανιώνω για τον Μέσι»

Ο Τζουάν Λαπόρτα παραχώρησε μία μεγάλη συνέντευξη στο Barca TV, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου στον προεδρικό θώκο των «μπλαουγκράνα».

Ο ισχυρός άνδρας των Καταλανών, έκανε έναν απολογισμό των τεκταινόμενων κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στο σύλλογο και παραδέχτηκε ότι έπρεπε να είχε αντικαταστήσει νωρίτερα τον Ρόναλντ Κούμαν με τον Τσάβι στον πάγκο της ομάδας, ενώ τόνισε ότι η απόφαση για την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που έπρεπε να λάβει, αλλά δεν μετανιώνει για αυτό. 

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Ήταν μια χρονιά που έχουν γίνει πολλά πράγματα. Ήταν μία από τις πιο έντονες της ζωής μου. Το ζήσαμε πολύ έντονα. Άλλοτε συναρπαστικά, άλλοτε αγχωτικά, αλλά με την επιθυμία να κάνουμε τα πράγματα καλά». 

Για τις διαφορές με το 2003: «Πολύ διαφορετικά. Όταν έχεις την εμπειρία να το κάνεις, γίνεσαι πιο απαιτητικός και θέλεις να το κάνεις σωστά το συντομότερο δυνατό και όλα έχουν τον χρόνο τους». 

Η καλύτερη στιγμή της θητείας του αυτό το χρόνο:

«Αυτό που έκανε ο Τσάβι για να αλλάξει τη νοοτροπία της ομάδας και των ίδιων των παικτών, ανακτώντας την ουσία μας σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Θα παραμείνω σε αυτό και ότι καταφέραμε να δώσουμε ξανά ελπίδα στους Καταλανούς. Έπρεπε να είχα αντικαταστήσει νωρίτερα τον Κούμαν με τον Τσάβι. Έπρεπε να είχα ακούσει τη διαίσθησή μου. Η απόφαση ήταν καλή γιατί βελτιωθήκαμε. Στο τέλος της σεζόν είχα ήδη αμφιβολίες για τον Κούμαν και έτσι τον ενημέρωσα. Ήθελε να συνεχίσει, ήμασταν σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό και αθλητικό πλαίσιο και από σεβασμό στη φιγούρα του Κούμαν, του δώσαμε μια ευκαιρία. Τελικά, ο χρόνος μερικές φορές σε βάζει στη θέση σου και σε κάνει να δεις πράγματα που δεν έβλεπες πριν. Από σεβασμό προς αυτόν και επειδή είχε κατακτήσει το Κύπελλο, σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε. Ήρθε όμως μια στιγμή που είδα ότι δεν πηγαίναμε καλά και ότι έπρεπε να πάρουμε άλλη μια οδυνηρή απόφαση».

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ολλανδού τεχνικού:

«Ήμουν στο Γουέμπλεϊ το 1992. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ το γκολ στο 111ο λεπτό. Θα θυμάμαι πάντα τον Κούμαν ως αυτόν που μας χάρισε το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, ως προπονητή που είχε το θάρρος να έχει νέους στην ομάδα.  Είναι τα εύσημα του Ρόναλντ. Αν έχει πληγωθεί τώρα, ελπίζω να του περάσει στο τέλος».

Για τον Τσάβι:

«Ήμουν σίγουρος ότι μια μέρα θα ήταν ο προπονητής μας και ήλπιζα ότι θα ήταν μαζί μου ως πρόεδρος. Ο Τσάβι ανταποκρίνεται πολύ καλά, θαυμάσια. Γνωρίζει τον σύλλογο, τον αγαπά, σέβεται τις αποφάσεις, έχει προσωπικότητα για να μην επηρεάζεται, είναι πολύ ξεκάθαρος για το πώς πρέπει να παίξουμε και δουλεύει σκληρά. Είναι άρρωστος με το ποδόσφαιρο και αυτό τον κάνει να ζει με αυτό που είναι η Μπάρτσα και όλα όσα περιβάλλουν την ομάδα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχω έναν προπονητή σαν αυτόν, για πολλά χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι θα μας δώσει πολλή χαρά».

 

Για την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι:

«Ήταν επώδυνο. Αν κάνω έναν απολογισμό, είναι η πιο θλιβερή απόφαση όλων και δεν θα ήθελα ποτέ να την πάρω, αλλά ούτε και μετανιώνω γιατί ήθελα να βάλω τον σύλλογο πάνω από όλα, ακόμα και μπροστά από τους προπονητές και τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία. Και έπρεπε να το κάνουμε. Επειδή η κατάσταση που κληρονομήσαμε είναι αυτή που ήταν. Και λόγω της μεγάλης θέλησης και προθέσεως που είχαμε, συναντήσαμε μια πραγματικότητα. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπήρχε τίποτα μετά, αλλά όσοι αγαπάμε την Μπάρτσα ξέρουμε ότι η ιστορία συνεχίζεται και με δουλειά και καλά μελετημένες αποφάσεις μπορούμε να συνεχίσουμε στον δρόμο της επιτυχίας».

Για τις ανανεώσεις των συμβολαίων των Γκάβι και Αραούχο:

«Σε αυτές τις ανανεώσεις, ο παίκτης έχει πολλά να πει. Έχουμε επιστρέψει στο να βάζουμε ποδοσφαιρικά και οικονομικά κριτήρια. Γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων σε όσους ανανέωσαν γιατί καταλαβαίνουν και εκτιμούν τι είναι η Μπάρτσα. Αυτό ζητώ, οι παίκτες αν θέλουν να μείνουν στην Μπάρτσα, θα μείνουν.Εκτός από το αθλητικό ταξίδι που σίγουρα θα είναι πολύ καλό, ξέρουν ότι θα έχουν αναγνώριση και θα εκτιμηθούν επαγγελματικά με ένα καλό συμβόλαιο. Ελπίζω να είναι το ίδιο με τον Γκάβι και τον Αραούχο όπως και με τον Πέδρι, τον Ανσού Φάτι και τον Νίκο. Ελπίζω να καταλήξουμε σε μια ικανοποιητική συμφωνία και για τα δύο μέρη, αλλά επιμένω ότι η Μπάρτσα είναι το πρωταρχικό μας μέλημα. Στην περίπτωση του Ντάνι Άλβες είναι πιο εύκολο να συνεχίσει και στην περίπτωση του Τραορέ, είναι επίσης εφικτό να μείνει». 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News