Μπρούκλιν Νετς: Οι «Big 3» που έγιναν δύο και το… απόλυτο μηδέν

Την ώρα που ο Τζέιμς Χάρντεν, ακόμα και δίχως να θέλγει, ετοιμάζεται να «σκουπίσει» ως Σίξερ τους Ράπτορς (μια κι έγινε το 3-0 τα ξημερώματα στον Καναδά), οι άλλοι σούπερ σταρ που άφησε πίσω προ διμήνου στο Μπρούκλιν δεν λένε να κάνουν σεφτέ – και περιμένουν ακόμα τον Μπεν Σίμονς, βασικό αντάλλαγμα του μούσια…

Ποιος ξέρει, ίσως μελλοντικά να φτιαχτούν νέοι «Big 3» στους Νετς, με τον Αυστραλό των διάφορων τραυματισμών, της εύθραυστης ψυχολογίας και του ανύπαρκτου, σε βαθμό χλεύης από τους αντιπάλους, σουτ. Προς το παρόν, πάντως, οι έτεροι αστέρες τους τα έχουν βρει μπαστούνια με τους Σέλτικς. Αφήστε που, αν και σεσημασμένοι σκόρερ και δη καταπληκτικοί εκτελεστές από μακριά, Κέβιν Ντουράντ και Κάιρι Ερβινγκ αποδείχθηκαν… Σίμονς στον δεύτερο ανατολικό προημιτελικό.

Μα να έχει ο ΚD 0/10 σουτ στο δεύτερο μέρος; Ούτε μία φορά στα 15 χρόνια της σπουδαίας καριέρας του δεν είχε πάρει τόσες προσπάθειες σε ένα ημίχρονο δίχως να σταυρώσει καλάθι! Μα να βάλει δύο ποντάκια στην τελευταία περίοδο ο Ερβινγκ και να τελειώσει με μόλις δέκα, μετά την 39άρα του εναρκτήριου αγώνα της σειράς;

Για πρώτη φορά στις 55 κοινές παρουσίες τους με τη φανέλα του Μπρούκλιν, οι δυο τους σούταραν με ποσοστά κάτω από 33% και η ομάδα τους έχασε 114-107. Παρά το προβάδισμα 17 πόντων (62-45) που είχε πάρει, παρά τη νέα απουσία του βασικού σέντερ των «Κελτών», Ρόμπερτ Γουίλιαμς, που ως σούπερ αμυντικός θα είχε βάλει ακόμα πιο δύσκολα στο μαρκάρισμα των δύο σταρ και δη του Ντουράντ.

Ο τελευταίος σημείωσε 27 πόντους μεν, χάρη στις 18/20 βολές και με μόλις 4/17 σουτ δε. Εκανε 6 λάθη και 5 φάουλ κατέγραψε το χειρότερο ομαδικό +/- με -10 των Νετς όσο βρισκόταν πάνω στο παρκέ. Ο Κάιρι των 4/13 σουτ καλά-καλά δεν μπορούσε να σηκωθεί να σουτάρει και έδωσε… μία μονάκριβη ασίστ, υποπίπτοντας σε δύο λάθη και καταγράφοντας -9 στο ομαδικό +/-.

 

Παράγων κούραση, παράγων Ραμαζάνι

Το ναδίρ των δύο υπερταλαντούχων παικτών έχει πολλές αναγνώσεις και εξηγήσεις. Η μία ονομάζεται «άμυνα της Βοστώνης». Στο γήπεδο όπου είχαν χάσει και την προηγούμενη φορά, το μακρινό 2002 (!) προβάδισμα 17 πόντων σε αγώνα πλέι οφ οι Νετς, η ομάδα του Ιμε Ουντόκα πιστοποίησε για πολλοστή φορά γιατί είχε την καλύτερη άμυνα της ρέγκιουλαρ σίζον. Ο νιγηριανής καταγωγής Αμερικανός κόουτς έστελνε συνεχώς δύο και τρεις παίκτες στο μαρκάρισμα του Ντουράντ, έστηνε νταμπλ και τριπλ τιμ, δεν τον άφηνε καν να πάρει την μπάλα, όποτε ήταν εφικτό.

Βάλτε και τον παράγοντα κούραση του ίδιου του οσονούπω 34χρονου ΚD, ο οποίος έκλεισε την κανονική περίοδο ιδρώνοντας για 41 και περισσότερα λεπτά στις έντεκα από τις δώδεκα τελευταίες εμφανίσεις του, και βλέπετε πώς έδεσε το γλυκό. Στη φετινή διαχείριση του καλύτερου παίκτη τους, ο Στιβ Νας και οι συνεργάτες του στο τεχνικό επιτελείο του Μπρούκλιν παίρνουν μηδέν. Ο KD δεν ήταν καλός ούτε στο πρώτο ματς της σειράς, με 23 πόντους και 9/24 σουτ – και 6 λάθη, και τότε.

Οσο για τον Ερβινγκ, αυτός φροντίζει να σαμποτάρεται και μόνος του. Δεν φτάνει που έβγαλε σχεδόν όλη τη χρονιά παίζοντας μόνο εκτός έδρας, επειδή παραμένει ανεμβολίαστος (μέχρι δηλαδή να αρθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης), τώρα… νηστεύει, ως καλός μουσουλμάνος σε περίοδο Ραμαζανιού. Δικαίωμά του, θα πει κάποιος, όταν όμως σου δίνουν συμβόλαιο 136,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να παίζεις μπάσκετ τα βράδια, δεν γίνεται να μη βάζεις τίποτα στο στόμα σου από την αυγή έως τη δύση του ηλίου – και να ζητάς αλλαγή εν ώρα αγώνα, επειδή στο μεταξύ νύχτωσε στη Βοστώνη, για να… φας μια μπανάνα να στανιάρεις.

Βρίσκει και τα κάνει δηλαδή ο άκρως προβληματικός (και παιχταράς, φυσικά) 30χρονος γκαρντ, σε έναν οργανισμό που σέρνεται πίσω από κάθε παλαβομάρα του. Αρα ερχόμαστε ίσως και στον σημαντικότερο παράγοντα, που έχει να κάνει με τους ίδιους τους Νετς. Διοικητικά, φυσικά και αγωνιστικά. Η εμμονή με τα isolations των δύο αστέρων τους γυρίζει μπούμερανγκ, διότι στα πλέι οφ οι αντίπαλες άμυνες σφίγγουν και τα τρικ των αντίπαλων προπονητών πολλαπλασιάζονται. Plan B δεν φαίνεται να έχει ο Νας ώστε να βοηθήσει τους καλύτερους παίκτες του, τη στιγμή που απέναντι υπάρχει ο εδώ και μερικά 24ωρα καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ, βάσει της σχετικής ψηφορορίας, Μάρκους Σμαρτ. Ο δυναμικός γκαρντ τα έχει πάει περίφημα στο μαρκάρισμα του Ερβινγκ, πάνω στον οποίο βέβαια πέφτουν σχεδόν οι πάντες από την πλευρά των «Κελτών».

Οι δύο Ολ Σταρ παίκτες των Νετς είχαν μαζί 1/17 σουτ μετά την ανάπαυλα (!), όλη η ομάδα 3/17 στα έντεκα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού. Από 0-2 δεν έχουν επιστρέψει ποτέ στις 12 φορές που τους έχει συμβεί σε σειρά πλέι οφ, ενώ οι Σέλτικς έχουν 49-2 στις δικές τους που προηγήθηκαν 2-0. Οι δύο ομάδες μεταφέρονται βέβαια τώρα στο Μπρούκλιν για τα δύο επόμενα παιχνίδια. Γιατί όμως να αισιοδοξούν οι Νετς που θα αγωνιστούν στο «Μπάρκλεϊς Σέντερ»; Με αρνητικό ρεκόρ (20-21) ολοκλήρωσαν τη ρέγκιουλαρ σίζον εκεί! Χειρότερο και από το εντός έδρας των δωδέκατων Γουίζαρντς, κι ας υπάρχει το ελαφρυντικό της απουσίας στα περισσότερα ματς του Ιρβινγκ.

Εκείνου που τιμωρήθηκε και με 50 χιλιάρικα πρόστιμο από τη λίγκα, για τα μεσαία δάχτυλα που ύψωνε στο κοινό της (πρώην του) Βοστώνης στο Game 1. Εννοείται πως από τη νυν ομάδα του, κάποιος να του τραβήξει το αυτί δεν φάνηκε. Οι Νετς έχουν περισσότερο ταλέντο από τους Σέλτικς και από τις περισσότερες ομάδες του ΝΒΑ, μα έχουν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και φέτος. Από δικά τους λάθη. Οι αστοχίες του δεν περιορίζονται στα σουτ του Ντουράντ και του Ερβινγκ που βρίσκουν σίδερο…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: Η «ροπαλιά» του Εμπίντ σε νεκρό χρόνο και η «χαριστική βολή» του Σμαρτ στους Νετς

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ: Θα σκόρπιζαν τρόμο, προκαλούν οίκτο…

ΜΑΡΚΟΥΣ ΣΜΑΡΤ: Η τέχνη της άμυνας διδάσκεται και από γκαρντ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News