Μάρκους Σμαρτ: Η τέχνη της άμυνας διδάσκεται και από γκαρντ

Στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ το 2019 και το 2020, νικητής του Hustle Award (βραβείο για όσα δεν φαίνονται στη στατιστική, π.χ. deflections, κερδισμένα επιθετικά φάουλ) το 2019, διεθνής με τις ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ 2019, ακριβώς επειδή τα δίνει όλα στην άμυνα.

Το βραβείο και του κορυφαίου αμυντικού του ΝΒΑ μάλλον έρχεται ως φυσική κατάληξη για τον Μάρκους Σμαρτ. Τον γκαρντ των Σέλτικς, που έλαβε τη σημαντική διάκριση μερικές ώρες αφότου είχε πανηγυρίσει τη νίκη στον πόντο επί των Νετς, στον εναρκτήριο προημιτελικό της Ανατολής. Για όσους δεν το πρόσεξαν, αυτός ήταν που έκανε την προσποίηση στέλνοντας… εκτός γηπέδου δύο αντιπάλους (όταν οι περισσότεροι θα είχαν σουτάρει, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά) και βρίσκοντας την κατάλληλη στιγμή τον επελαύνοντα Τζέισον Τέιτουμ για το 115-114. Αμέσως πιο πριν, ο ίδιος ήταν που έκλεισε τον δεξιό διάδρομο στον καυτό Κάιρι Ερβινγκ και ξανάπεσε πάνω του μετά τη βοήθεια και του Αλ Χόρφορντ, εξωθώντας τους φιλοξενούμενους σε «σκοτωμένο» σουτ.

Κορυφαίος αμυντικός, ολοένα και καλύτερος πασέρ (ατομικό του ρεκόρ οι φετινές 5,9 ασίστ, όπως και τα 3,2 αμυντικά ριμπάουντ), όχι πια… κακός σουτέρ. Πάνε οι χρονιές που οι αντίπαλες άμυνες έδιναν το σουτ στον παίκτη του 25% και του 28% στα τρίποντα… Την τελευταία τετραετία εκτελεί με ποσοστά που κυμαίνονται από το 36% (το 2018-19) έως το 33% (στην τρέχουσα περίοδο), άρα βρίσκεται στον μέσο όρο της λίγκας.

Από το «γάντι» Πέιτον στην «κόμπρα»

Τη διαφορά βέβαια, είπαμε, την κάνει με τις αμυντικές του επιδόσεις. Ο Σμαρτ υπερίσχυσε στην ψηφοφορία των Μικέλ Μπρίτζες και Ρούντι Γκομπέρ στην τελική τριάδα (σ.σ: ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τερμάτισε έκτος) επειδή μεταμόρφωσε μια ομάδα που αγκομαχούσε να μπει στην οκτάδα της περιφέρειάς της στην καλύτερη ίσως του ΝΒΑ στο δεύτερο μισό της σεζόν. Καλός ο Τέιτουμ και ο Τζέισον Μπράουν, μα χάρη στην (καλύτερη όλων) άμυνα οι «Κέλτες» το γύρισαν και δεν χαμπαριάζουν από τίποτα, ακόμα και τώρα που λείπει ο βασικός σέντερ και επίσης αμυντικό φόβητρο, Ρόμπερτ Γουίλιαμς.

Υπάρχει το τέκνο του Φλάουερ Μάουντ του Τέξας, που αναλαμβάνει το μαρκάρισμα ακόμα και ψηλών, παρά τα 193 εκατοστά του. Τρομερά δυνατός κορμός, μακριά άκρα, υψηλό IQ που τον κάνει να προβλέπει την επόμενη κίνηση/πάσα/ενέργεια του αντιπάλου. Στις επτά από τις οκτώ χρονιές του στο ΝΒΑ έχει τουλάχιστον ενάμισι κλέψιμο μέσο όρο και με 1,7 αναδείχθηκε έβδομος στη φετινή ρέγκιουλαρ σίζον, για λογαριασμό της ομάδας με το μικρότερο παθητικό πόντων (104,5) και το καλύτερο defensive rating (106,2).

Mέσα στην πρώτη δεκάδα των ΝΒΑers και στα (106) deflections και τα (16) επιθετικά φάουλ αντιπάλων που προκάλεσε, ο Σμαρτ έγινε ο δεύτερος παίκτης της Βοστώνης στον οποίο απονέμεται το συγκεκριμένο βραβείο, μετά τον Κέβιν Γκαρνέτ του 2008. Ξέρετε, της χρονιάς του τελευταίου τίτλου από τους 17 του συλλόγου! Ακόμα σημαντικότερο, το ότι έγινε και ο μόλις δεύτερος πόιντ γκαρντ που ψηφίζεται κορυφαίος αμυντικός, με μοναδικό άλλο τον Γκάρι Πέιτον του 1996 – το «γάντι» (the glove) του Σιάτλ, όπως ήταν γνωστός ο παρτενέρ του Σον Κεμπ στους θεαματικούς Σουπερσόνικς, που έδωσε μάλιστα το βραβείο χθες στον Σμαρτ.

Όπως λέει και ο παίκτης των Σέλτικς, άμυνα δεν είναι μόνο οι τάπες και να σταματάς κάποιον κάτω από το καλάθι. Ξεκινάει από την πρώτη της ζώνη (άμυνας), καθορίζεται από την ενέργεια και την τοποθέτηση των κοντών. Εκείνων που διαχρονικά αγνοούνταν στη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Ψηλοί και συνήθως σέντερ έπαιρναν το βραβείο επί δεκαετίες, ακόμα και ο τελευταίος σούτινγκ γκαρντ ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν του 1988! Φέτος, δε, ο μοναδικός άλλος (γενικότερα) γκαρντ που πήρε ψήφους, ήταν (δύο όλες κι όλες, ούτε καν πρώτης θέσης, που δίνουν πέντε βαθμούς) ο Ντρου Χόλιντεϊ των Μπακς.

«Κόμπρα» αποκαλούν τον Σμαρτ, έτσι όπως πετάγεται ξαφνικά και εξαφανίζει την μπάλα, βγάζοντας συχνά και στον αιφνιδιασμό την ομάδα του κόουτς (και εξπέρ της άμυνας, τίποτα δεν είναι τυχαίο) Ιμε Ουντόκα. Στο 1-0 επί των Νετς έβαλε και 20 πόντους, φλέρταρε με τριπλ νταμπλ (7 ρ., 6 ασ.) και με πέντε 20άρες μέσα στην άνοιξη συνιστά και επιθετική απειλή – όπως και οι Σέλτικς για την οποιαδήποτε ομάδα βρίσκεται στο διάβα τους.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: Η «λύτρωση» των Σέλτικς δια χειρός Τέιτουμ και ο θαλερός Πολ

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ: Τα «τριφύλλια» άνθισαν ξανά

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News