Μαϊάμι Χιτ: Ενας Μπάτλερ που κοιτάζει στα μάτια τον βασιλιά (ΛεΜπρον)

Τέσσερα χρόνια, δύο τίτλοι ως MVP (των σεζόν και των τελικών), σταθερά γύρω στους 27 πόντους και τα 7 ριμπάουντ με άλλες τόσες ασίστ στις κανονικές περιόδους, νούμερα που αυξομειώνονταν στα πλέι οφ.

Αυτή ήταν συνοπτικά η θριαμβευτική τετραετία του ΛεΜπρον Τζέιμς στο Μαϊάμι, από το 2010 έως το 2014. Ασύγκριτη, φαινομενικά. Κι όμως, υπάρχει κι άλλος παίκτης του συλλόγου που σε ανάλογο διάστημα (διότι ο ακόμα θρυλικότερος και αρχηγός Ντουέιν Γουέιντ έμεινε επί 14 χρόνια στη Φλόριντα) κάνει… ανάλογα πράγματα. Ειδικά, δε, αν το σηκώσει φέτος, θα μπει για τα καλά στην ίδια πρόταση -ως προς τα επιτεύγματά του στο συγκεκριμένο μέρος- με τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα της σύγχρονης εποχής.

Τον λένε Τζίμι Μπάτλερ, δεν έχει συμπληρώσει ούτε τριετία στο Μαϊάμι και το έχει οδηγήσει ήδη δις στους ανατολικούς τελικούς. Στην παρθενική του σεζόν εκεί, ο 32χρονος σήμερα γκαρντ-φόργουορντ το οδήγησε και στους ΝΒΑ finals, για την ακρίβεια, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Και… ναι, υπέκυψε στην ανωτερότητα των Λέικερς του Τζέιμς. Σήμερα όμως που εκείνοι, αν και φαβορί για τον τίτλο στην έναρξη της περιόδου, βρίσκονται εδώ και καιρό σε διακοπές, ο άνθρωπός μας φουλάρει για νέους τελικούς της λίγκας.

Νο 1 της περιφέρειάς τους, οι Χιτ επιβεβαιώνουν και στην ποστ σίζον ότι είναι η καλύτερη ομάδα της Ανατολής – μέχρι απόδειξης του εναντίου. Οι East finals ξεκίνησαν με το 118-107 επί των Σέλτικς και με τον Μπάτλερ να καταγράφει 41 πόντους με 12/17 δίποντα και 17/18 βολές (!), 9 ριμπάουντ εκ των οποίων τα 5 επιθετικά, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα, 3 τάπες. Νούμερα που σε ολόκληρη την ιστορία του ΝΒΑ έχουν εμφανίσει μονάχα οι Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Χακίμ Ολάζουον, Αντονι Ντέιβις και Τζέιμς Χάρντεν (δις). Απαραίτητη σημείωση: κανένας τους δεν τα εμφάνισε σε πλέι οφ…

 

Μόνο ο Τζέιμς το 2016

Επαιξε και αμυνάρα, στην οποία είναι εξπέρ άλλωστε, ο Μπάτλερ. Και δικό του έργο το απίστευτο 39-14 της τρίτης περιόδου, με τον ίδιο με τους 17 πόντους του να επικρατεί… μόνος του των «Κελτών» και ταυτόχρονα να εξαναγκάζει τον Τζέισον Τέιτουμ σε 6 λάθη και να περιορίζει την παρέα του στα 2/15 σουτ. Εκαναν επτά λεπτά και επτά δευτερόλεπτα να σημειώσουν καλάθι οι φιλοξενούμενοι, το +13 τους στο πρώτο μέρος έκανε για τα καλά φτερά…

Εφτασε τους 27 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο της μεγάλης ανατροπής ο Μπάτλερ, όπως και στην τρίτη του 40άρα στην ποστ σίζον – κορυφαίος στο συγκεκριμένο θέμα. Ως παίκτης των Χιτ έχει ρίξει πέντε τέτοιες, όλες σε ποστ σίζον! Γι’ αυτόν τον λένε και «playoff Jimmy».

Ηταν και η πέμπτη (σαραντάρα) στην καριέρα του σουτάροντας με τουλάχιστον 60% σε πλέι οφ, ποσοστό φανταστικό σε σχέση με τον όγκο των προσπαθειών. Ισοφάρισε τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας την τελευταία 30ετία, με πρώτο αυτής τον ΛεΜπρον Τζέιμς (12 τέτοιες εμφανίσεις). Εγινε και μόλις ο δεύτερος ΝΒΑer με 40-5-5-4-3 σε αγώνα πλέι οφ. Δεν χρειάζεται να σας πούμε εμείς ότι ο άλλος είναι ο… ΛεΜπρον.

Το 2016, καθ’ οδόν για την πρώτη ανατροπή σε τελικούς από 1-3, ο τότε ηγέτης των Καβαλίερς είχε υπογράψει το 115-101 στην έκτη αναμέτρηση με τους Γουόριορς καταγράφοντας 41-8-11-4-3 στις πέντε βασικές στατιστικές κατηγορίες. Μοναδικός ΝΒΑer στην τρέχουσα ποστ σίζον με 25 πόντους μέσο όρο και πάνω από 50% εντός παιδιάς, ο Μπάτλερ πραγματοποίησε και το τρίτο του 40-5-5 (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ) σε ποστ σίζον με το Μαϊάμι, ξεπερνώντας εδώ τον «King», όπως και τον Γουέιντ, που είχαν από δύο τέτοια παιχνίδια!

H σειρά λογικά θα τραβήξει σε μάκρος, στη Βοστώνη θα επιστρέψουν οι Μάρκους Σμαρτ και Αλ Χόρφορντ, ας μην ξεχνάμε όμως κι ότι οι Χιτ παίζουν χωρίς τον δικό τους βασικό πόιντ γκαρντ, Κάιλ Λάουρι. Δεν (τους) πειράζει. Παριστάνει και τον «άσο» με επιτυχία ο πολυσύνθετος ηγέτης τους…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: «Πύρινος» Μπάτλερ και προβάδισμα των Χιτ έναντι των Σέλτικς

ΜΠΑΤΛΕΡ-ΧΑΡΝΤΕΝ: Οι βίοι αντίθετοι των σταρ που όρισαν τη μοίρα των Χιτ και Σίξερς

ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ: Η συμμορία των undrafted θέλει πρωτάθλημα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News