NBA Playoffs: «Πύρινος» Μπάτλερ και προβάδισμα των Χιτ έναντι των Σέλτικς

NBA Playoffs: «Πύρινος» Τζίμι Μπάτλερ και προβάδισμα των Μαϊάμι Χιτ έναντι των Μπόστον Σέλτικς

Οι Μαϊάμι Χιτ ανέτρεψαν διαφορά 13 πόντων και, τελικά, έφτασαν με άνεση (118-107) στο 1-0 στη σειρά των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA με τους Μπόστον Σέλτικς. «Καταπέλτης» ο Τζίμι Μπάτλερ, σκόραρε ακατάπαυστα αποτελώντας μόνιμη «πληγή» για την άμυνα της ομάδας του Ίμε Ουντόκα.

Οι Μαϊάμι Χιτ άνοιξαν… λογαριασμό στη σειρά των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA, επικρατώντας των λειψών Μπόστον Σέλτικς με 118-107 στην FTX Arena της Φλόριντα.

Οι οικοδεσπότες είχαν σε καταπληκτικό βράδυ τον Τζίμι Μπάτλερ, ο οποίος πραγματοποίησε μία άκρως πληθωρική εμφάνιση με 41 πόντους (17/18 βολές και 12/17 δίποντα), 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα και 3 μπλοκ σε 41′ συμμετοχής. Τάιλερ Χίρο και Γκέιμπ Βίνσεντ ακολούθησαν σε παραγωγικότητα με 18 και 17 πόντους αντιστοίχως, ενώ οι Μαξ Στρους και Μπαμ Αντεμπάγιο συμπλήρωσαν την πεντάδα των διψήφιων σκόρερ των νικητών με 11 και 10 πόντους κατ’ αντιστοιχία.

Οι «Κέλτες» στερήθηκαν δύο πολύτιμα «όπλα» από τη φαρέτρα τους, με τους Μάρκους Σμαρτ και Αλ Χόρφορντ να απουσιάζουν από το εναρκτήριο ματς των τελικών της Ανατολής, διαμορφώνοντας μία δύσκολη κατάσταση στο rotation του Ίμε Ουντόκα. Τον… χορό στο σκοράρισμα για τους ηττημένους έσυρε ο Τζέισον Τέιτουμ με 29 πόντους, ενώ ακολούθησαν ο Τζέιλεν Μπράουν με 24 πόντους και οι Ρόμπερτ Γουίλιαμς και Πέιτον Πρίτσαρντ με 18 πόντους έκαστος.

 

Πρώτο δείγμα θετικό για τους Σέλτικς

Οι Χιτ πιάστηκαν σε «λήθαργο» στα πρώτα λεπτά του αγώνα ασφυκτιώντας απέναντι στην άμυνα των «Κελτών». Οι οικοδεσπότες άρχισαν με 0/7 σουτ (όλα υπό κακές προϋποθέσεις) εν αντιθέσει με τους φιλοξενούμενους, που αξιοποίησαν στο μέγιστο βαθμό τη συντεταγμένη τους άμυνα και προηγήθηκαν με +8 (6-14) ύστερα από πέντε λεπτά στο ματς. Μετά το πρώτο τάιμ-άουτ του αγώνα μπήκε γερά στην εξίσωση ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς, ο οποίος με έξι διαδοχικούς πόντους μέσα από το «ζωγραφιστό» διατήρησε το ισχνό προβάδισμα της ομάδας του και αποχώρησε από το παρκέ με το σκορ στο 15-21. Οι Χιτ αντέδρασαν σχεδόν ακαριαία, με εξίσου πιεστική άμυνα, και εξανέμισαν το προβάδισμα του «τριφυλλιού», προσπερνώντας δια χειρός Μάρτιν με 23-21. Το 8-0 σερί των γηπεδούχων «έσπασε» με λέι-απ του Τέιτουμ και οι Σέλτικς «απάντησαν» με δικό τους 0-7 σερί στην τελική ευθεία της πρώτης περιόδου, η οποία έκλεισε με ισχνό προβάδισμα της Βοστώνης (25-28).

 

Σταθερά μπροστά οι Σέλτικς με ασταμάτητο Τέιτουμ

Ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς έγινε εκ νέου «στόχος» στην επίθεση των φιλοξενούμενων στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, δεσπόζοντας στους «αιθέρες». Ο σέντερ της Βοστώνης έδωσε το έναυσμα στην ομάδα του, η οποία πραγματοποίησε βροντερό ξεκίνημα και διαμόρφωσε ένα άμεσο 0-9 σερί για το πρώτο διψήφιο προβάδισμα στο ματς (30-41). Ο Τάκερ αποχώρησε για τα αποδυτήρια με πρόβλημα τραυματισμού στα 6’25” πριν από το φινάλε της δεύτερης περιόδου, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στο στρατόπεδο των Χιτ (δεν ήταν κάτι σοβαρό καθώς επέστρεψε στη συνέχεια). Οι οικοδεσπότες βρήκαν αποκούμπι στον Χίρο, αλλά η άμυνά τους έμοιαζε ανήμπορη να επηρεάσει τον Τέιτουμ, ο οποίος συνέχισε να κάνει θραύση και να σκοράρει… πανταχόθεν, φτάνοντας αισίως τους 21 πόντους στο ημίχρονο (ρεκόρ καριέρας σε ημίχρονο αγώνα των playoffs). Εντούτοις, οι γηπεδούχοι, που είχαν βρεθεί και στο -13, κατάφεραν να «ψαλιδίσουν» τη διαφορά στο σκορ ως και στους έξι πόντους (52-58), με το φινάλε του δεύτερου δωδεκάλεπτου να βρίσκει εν τέλει τους Σέλτικς οκτώ βήματα πιο μπροστά (54-62).

 

«Καυτός» Μπάτλερ, σπουδαία άμυνα οι Χιτ και όλα… τούμπα

Οι Σέλτικς μπήκαν «υπνωτισμένοι» στο τρίτο δωδεκάλεπτο χάνοντας το flow που είχαν στην επίθεσή τους και βλέποντας την οπισθοφυλακή τους να γίνεται διάτρητη. Ως φυσικό επακόλουθο, οι Χιτ άλλαξαν τις ισορροπίες και με 13-1 επί μέρους σκορ στο πρώτο τετράλεπτο της τρίτης περιόδου πήραν τα ηνία στο σκορ με 67-63. Εν συνεχεία ο Μπάτλερ πάτησε το… γκάζι, οι Χιτ ύψωσαν «απροσπέλαστο τείχος» στην άμυνά τους και το σκηνικό ανατράπηκε άρδην. Με το επί μέρους σκορ στο τρίτο δωδεκάλεπτο να διευρύνεται στο 22-2, το προβάδισμά των Χιτ εκτινάχτηκε στο +12 (76-64) και οι «Κέλτες» έδειχναν να είναι… χαμένοι στο παρκέ της FTX Arena. Ο Ουντόκα… εξερράγη στον πάγκο των Σέλτικς, με τις φωνές του να θίγουν τον εγωισμό των φιλοξενούμενων, οι οποίοι αντέδρασαν με καλή άμυνα και πλησιάσαν στο -3 (76-73). Ωστόσο, ο Βίνσεντ έγινε ο «go-to-guy» που έψαχναν οι Χιτ μετά την αντίδραση των φιλοξενούμενων, προσφέροντσς πολύτιμο στιγμιαίο σκορ στην ομάδα του, η οποία «ξεκόλλησε» και ξέφυγε με +17 (93-76) στο φινάλε της τρίτης περιόδου, έχοντας βάλει γερά θεμέλια για το 1-0.

 

Μπάτλερ από παντού και 1-0

Η διαφορά υπέρ των γηπεδούχων έφτασε και στο +20 (96-76) στο έμπα της τελευταίας περιόδου, όμως οι Σέλτικς έδειξαν ξανά γρήγορα αντανακλαστικά και σε λιγότερο από 2,5 λεπτά κατάφεραν να «οικοδομήσουν» ένα 0-10 σερί και να εξαλείψουν κατά το ήμισυ τη διαφορά (96-86). Οι δύο ομάδες… αντάλλαξαν πυρά από την περίμετρο, κάτι που φυσικά λειτούργησε προς όφελος των Χιτ, που συντήρησαν το προβάδισμά τους στα επιθυμητά επίπεδα και εισήλθαν στο τελευταίο εξάλεπτο με αβάντζο 13 πόντων (105-92). Εν τέλει, οι Σέλτικς επιχείρησαν την ύστατη αντεπίθεση, αλλά η ευάλωτη άμυνά τους και η άσβεστη «φλόγα» του Μπάτλερ έθεσαν… απαγορευτικό στις όποιες βλέψεις τους για ανατροπή, με τους Χιτ να γράφουν το 1-0 με σκορ 118-107.

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News