Μαϊάμι Χιτ: Η συμμορία των undrafted θέλει πρωτάθλημα

Μεγαλύτερη σε εύρος νίκη της τρέχουσας ποστ σίζον στο ΝΒΑ, δεύτερη μεγαλύτερη δική του φέτος, όπως κι ισοφάριση της δεύτερης μεγαλύτερης φετινής συντριβής της Φιλαδέλφεια. Χάρη σε παίκτες που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται καν στη λίγκα.

Το Μαϊάμι διέλυσε 120-85 τους Σίξερς κι έκανε το 3-2 στους ανατολικούς ημιτελικούς, που δίνει κατά 82% πρόκριση στις ομάδες που παίρνουν προβάδισμα μετά από 2-2. Μήπως όμως να μη μιλάμε καλύτερα με πιθανότητες; Πόσες δηλαδή να είχαν οι περισσότεροι παίκτες των Χιτ να οδεύουν προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όταν δεν άκουγαν το όνομά τους στο ντραφτ;

Aπό τους δώδεκα παίκτες που χρησιμοποίησε πριν από λίγες ώρες ο Ερικ Σπόελστρα, οι επτά είναι κατά το κοινώς λεγόμενον undrafted! Οι δύο ξεκίνησαν μάλιστα στην πεντάδα, μαζί με τον αμυντικό εξπέρ (που βάζει και 8,3 π. στα πλέι οφ με το σούπερ 48,3% στα τρίποντα) Πι Τζέι Τάκερ, πικ δεύτερου γύρου, 35ο συγκεκριμένα, το 2006. Ο ένας είναι ο Γκέιμπ Βίνσεντ, που αναπλήρωσε για πολλοστή φορά με τον καλύτερο (με… ακόμα καλύτερο, μάλλον) τρόπο τον τραυματία Κάιλ Λάουρι, σημειώνοντας 15 πόντους. Ο διεθνής με τη Νιγηρία κόμπο γκαρντ είχε δίπλα του τον Μαξ Στρους, που κατέγραψε το πρώτο νταμπλ-νταμπλ της καριέρας του με 19 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Ουσιαστικά έχει «φάει» τη θέση του Ντάνκαν Ρόμπινσον στο ροτέισιον ο γκαρντ-φόργουορντ και καλός σουτέρ Στρους, που έχει πλέον το καλύτερο ομαδικό +/-  στο ΝΒΑ (μετά το χθεσινό +30 των Χιτ στα 28 λεπτά του) με +119! Ο Ρόμπινσον δεν είναι καλός, αλλά εξαιρετικός σουτέρ. Σε βαθμό που έβαζε πάνω από 13 πόντους την τελευταία διετία και το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ για undrafted παίκτη, συνολικών απολαβών 90 εκατομμυρίων δολαρίων!

Πήρε κάποια λεπτά μετά από καιρό λοιπόν και ο (μονοδιάστατος) λευκός σουτέρ, ενώ από τον πάγκο ήρθαν και ο Κέιλεμπ Μάρτιν, πρώτη αλλαγή στους φόργουορντ, ο Ντουέιν Ντέντμον, πρώτη αλλαγή  στο «5», ο επίσης σέντερ Εμέρ Γιουρτσεβέν, που είχε κάνει οκτώ εντυπωσιακότατα νταμπλ-νταμπλ σε βάθος δέκα αγώνων όταν είχε χτυπήσει ο Αντεμπάγιο, και ο Xέιγουντ Χάισμιθ. Ο άσημος φόργουορντ βρήκε να κάνει ρεκόρ σε ποστ σίζον με 6 ποντάκια απέναντι στους Σίξερς, την πρώτη ομάδα που του έδωσε λεπτά συμμετοχής στο ΝΒΑ.

Και μην ξεχνάμε ότι το τοτέμ των αποδυτηρίων, ο οσονούπω 42χρονος φόργουορντ-σέντερ Γιουντόνις Χάσλεμ, που συμπληρώνει 19 συναπτές σεζόν στον σύλλογο της Φλόριντα, επίσης δεν είχε γίνει ντραφτ πικ προ 20ετίας και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη γαλλική Σαλόν. Με τους Μάικαλ Μούλντερ και Τζαβόντε Σμαρτ που έχουν υπογράψει two-way contract, στο Μαϊάμι φτιάχνουν ολόκληρη ομάδα με τους δέκα παίκτες τους που δεν ντραφταρίστηκαν. Και μιλάμε για το Νο 1 της Ανατολής, που φορτσάρει για τίτλο!

 

Μπάτλερ στο Νο 30, Αντεμπάγιο στο 14

Ακόμα και οι σταρ αυτού του συνόλου, στο ξεκίνημα της καριέρας τους μόνο ως τέτοιοι δεν προαλείφονταν. Ο Τζίμι Μπάτλερ του 23-9-6 χθες (και του ακόμα καλύτερου 27-7-6 με 53% εντός παιδιάς στα πλέι οφ) είχε επιλεγεί τελευταίος στον πρώτο γύρο του ντραφτ του 2011! Στο Νο 30, όταν Νο 2 ήταν ο Ντέρικ Γουίλιαμς (ξεβρασμένος εδώ και χρόνια στην Ευρωλίγκα), στο 3 ο Ενές Καντέρ (δίχως ομάδα σήμερα), στο 4 ο εξαρχής ρολίστας Τρίσταν Τόμπσον κοκ.

Ο Μπάτλερ είναι ένας από τους έξι-επτά καλύτερους ΝΒΑers σήμερα, ο Μπαμ Αντεμπάγιο ένας από τους καλύτερους ψηλούς. Κι αυτός είχε κάνει υπομονή έως το Νο 14 το 2017, σε διαδικασία από την οποία επελέγη πρώτος ο Μαρκέλ Φουλτζ (…) και που μόνο ο Τζέισον Τέιτουμ, άντε και ο Ντόνοβαν Μίτσελ έχουν υψηλότερο σημερινό στάτους από τον ίδιο.

Το μεγάλο θερινό απόκτημα, ο Λάουρι (ας βάλουμε σε παρένθεση ότι στη σειρά η νέα του ομάδα είναι στο 3-0 όταν λείπει και στο 0-2 όταν παίζει) ήταν το 24ο πικ του 2006, ο δε σταρ του αύριο και καλύτερος έκτος παίκτης του ΝΒΑ φέτος, ο Τάιλερ Χίρο, αφέθηκε προ τριετίας στο Νο 13, μέχρι να τον «τσιμπήσουν» οι Χιτ. Πι Τζέι Ουάσινγκτον, Καμ Ρέντις, Κόμπι Γουάιτ, Τζάρερ Κάλβερ ήταν μερικοί νεαροί που είχαν προτιμηθεί νωρίτερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: Οι Χιτ «αιχμαλώτισαν» τους Σίξερς και πήραν προβάδισμα με 3-2

https://www.sportday.gr/Article/Basket/Top_Leagues/NBA/tzimi-mpatler-to-spasimo-ths-foyskas/20-4-2022/55069

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News