Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Τα οκτώ συμβόλαια και οι κινήσεις τους το καλοκαίρι

Τα αγαθά κόποις κτώνται, λέει το αρχαίο γνωμικό. Και… χρήμασι, όμως, για να παραμείνουμε στις δοτικές. Με λεφτά. Τόσο πολλά, που το Γκόλντεν Στέιτ ήταν η ομάδα με τα μεγαλύτερα έξοδα στη θριαμβευτική χρονιά που μόλις τελείωσε.

Ξόδεψε συνολικά κοντά στα 350 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα αγγίζει τα 400 αν δώσει τα συμβόλαια που θα ζητήσουν κάποιοι παίκτες που μένουν ελεύθεροι. Πιο… δοτικό (sic), δεν γίνεται. Μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας, το λεγόμενο payroll, ανερχόταν στα 178,2 εκατομμύρια φέτος. Το μεγαλύτερο στο ΝΒΑ. Δεδομένα οι πρωταθλητές θα πληρώσουν και ακόμα μεγαλύτερο φόρο πολυτελείας, το καλό είναι ότι έχουν δεμένους με συμβόλαιο τους καλύτερους παίκτες τους. Κι ας πρέπει να δώσουν την επόμενη σεζόν σχεδόν 150 «χαρτιά» μόνο στους Στεφ Κάρι (48,1 εκ.), Κλέι Τόμπσον (40,6), Αντριου Γουίγκινς (33,6) και Ντρέιμοντ Γκριν (25,8)

Οι τέσσερίς τους μαζί με τον Τζόρνταν Πουλ συνέθεσαν μια πεντάδα που, όταν παρατασσόταν (μετά την έναρξη των αγώνων) πάνω στο παρκέ, συνήθως διέλυε τους αντιπάλους της. Μέχρι και προσωνύμιο δόθηκε στη νέα βερσιόν του «small ball» στην Καλιφόρνια. Οι «Fast Five». Ο Πουλ των 18,5 πόντων έκανε το ξεπέταγμα και είναι οικονομικός, επειδή το rookie contract του ολοκληρώνεται με επικείμενες ετήσιες αποδοχές μόλις στα 3,9 «μύρια». Αυτό σημαίνει όμως ότι θα είναι restricted free agent (σ.σ: η ομάδα του μπορεί να ματσάρει τις άλλες προσφορές) το επόμενο θέρος κι έτσι μοιάζει σώφρον να του δοθεί νέο συμβόλαιο, που δύσκολα θα είναι για λιγότερα από 80 για τέσσερα χρόνια δέσμευσης.

Διαθέσιμος για πρόωρη ανανέωση είναι κι ο Γουίγκινς, που μπαίνει στην τελευταία χρονιά πενταετούς συμβολαίου. Προφανώς θα ζητήσει περισσότερα, ως ο δεύτερος καλύτερος «πολεμιστής» στα πλέι οφ μετά τον Κάρι και «κλειδί» για την κατάκτηση του τίτλου. Αποτελεί επιλογή του όμως και να τεστάρει την ελεύθερη αγορά το 2023, έτσι όπως έχει εξελιχθεί σε top class (ήταν βασικός και στο Ολ Σταρ Γκέιμ) παίκτη.

Συμβόλαιο για τη νέα περίοδο έχουν επίσης ο περσινός ρούκι Τζέιμς Γουάιζμαν (9,6 εκ. απολαβές για το 2022-23) και οι φετινοί Τζόναθαν Κουμίνγκα (5,7) και Μόουζες Μούντι (3,7). Ο πρώτος έχασε ολόκληρη τη χρονιά λόγω τραυματισμού, αλλά θεωρητικά έχει το ταλέντο για να ξεκινάει στο «5». Ο κόμπο φόργουορντ Κουμίνγκα κατέγραψε αρκετές εντυπωσιακές εμφανίσεις στη ρέγκιουλαρ σίζον και θα έχει ακόμα σημαντικότερο ρόλο, ο σούτινγκ γκαρντ Μούντι είχε ελάχιστες εκλάμψεις, μα και πολύ λιγότερο χρόνο – και υπολογίζεται επίσης για το μέλλον.

 

Τα τρία (ελεύθερα) «αγκάθια», τα τρία ντραφτ πικ

Κορμός, λοιπόν, υπάρχει. Περιθώρια για κινήσεις δεν υπάρχουν, αν δεν δοθεί σε τρέιντ κάποιος από τους προαναφερθέντες. Και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζέση για κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσιολογικό. Χάρη (και) στην ομοιογένεια έφτασαν οι Γουόριορς σε τέταρτο τρόπαιο σε βάθος οκταετίας.

Ελεύθεροι κυκλοφορούν πλέον επτά παίκτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν υπογράψει για το μίνιμουμ των βετεράνων (το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας στη λίγκα) και άρα δικαιώθηκαν διά του αποτελέσματος για τη «θυσία» τους. Αυτοί οι επτά είναι οι Αντρε Ιγκουοντάλα, Οτο Πόρτερ (δεξιά στη φωτό), Νεμάνια Μπιέλιτσα, Κέβον Λούνι (αριστερά), Χουάν Τοσκάνο-Αντερσον, Ντέιμιον Λι και Γκάρι Πέιτον. Ο τελευταίος, γκαρντ με τρομερή έφεση στην άμυνα, εξελίχθηκε σε κομβικό παίκτη του ροτέισιον ερχόμενος από τον πάγκο, ένα καλοκαίρι αφότου σκεφτόταν να αιτηθεί θέση στο σταφ του συλλόγου!

Ο φόργουορντ Πόρτερ έφτασε στο σημείο να είναι βασικός στο τέλος της σεζόν, ο σέντερ Λούνι ήταν στο μεγαλύτερο διάστημά της πενταδάτος και πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, δίχως μάλιστα να απουσιάσει από οποιοδήποτε παιχνίδι! Το δυναμικό «πεντάρι» είχε κανονικό συμβόλαιο που του απέφερε 5,1 εκατομμύρια φέτος. Στην πιο… οικονομική περίπτωση, η ομάδα του μπορεί να του δώσει 6,4 φέτος, μα ο ίδιος μπορεί να βρει και κοντά στα 10 ετησίως αλλού.

Προσπάθεια ανανέωσης θα γίνει και σε άλλους παίκτες αυτής της κατηγορίας και δη στον Λι, που αρκείται στα λίγα, αρκεί να είναι κοντά στον… συγγενή του, Κάρι (έχει παντρευτεί την αδερφή του Στεφ). Εχει και τρία πικ η ομάδα του Στιβ Κερ στο ντραφτ της επόμενης εβδομάδας. Στα νούμερα 28, 51 και 55. Θεωρητικά μόνο από το πρώτο και με πολλή τύχη (και διορατικότητα) μπορεί να ψαρέψει κάτι χρήσιμο, ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι ολόκληρος Γκριν είχε «τσιμπηθεί» από το Νο 35.

Πρώτο φαβορί σύμφωνα με τις στοιχηματικές και για τον επόμενο τίτλο, το Γκόλντεν Στέιτ ρίχνεται σε μία άκρως ενδιαφέρουσα (και… στριμόκωλη) offseason, ελπίζοντας πρωτίστως να διατηρήσει τα μεγαλύτερα κομμάτια του παζλ, το οποίο όταν συμπληρώθηκε, αποκάλυψε τη λέξη «Championship». Το φετινό luxury tax (εν είδει προστίμου για κάθε δολάριο που ο σύλλογος υπερβαίνει το σάλαρι καπ) των 170,3 εκατομμυρίων στην πράξη διπλασίασε το payroll, εκτινάσσοντάς το στα 346,2, όταν σε ολόκληρο το ΝΒΑ μονάχα οι Νετς, Κλίπερς, Μπακς και Λέικερς ξεπέρασαν τα 200 «χαρτιά» σχετικά. Μόνο οι οκτώ «πολεμιστές» με συμβόλαιο αυτή τη στιγμή, έχουν λαμβάνειν τη νέα σεζόν πάνω από 170. Θα χρειαστεί να κάνουν κι άλλοι ταχυδακτυλουργικά, πέρα από τον Κάρι…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ: Το «κλειδί» Πέιτον με την απίστευτη ιστορία και οι πατέρες-γιοι που φόρεσαν δαχτυλίδι

ΝΒΑ: Οι πρωταθλητές Γουόριορς και το κερασάκι του Στεφ στην τούρτα του Στιβ

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ: Η προφητεία του Στεφ Κάρι και ο παραλογισμός για τα media

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News