Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Η προφητεία του Στεφ Κάρι και ο παραλογισμός για τα media

Με τα τρόπαια του πρωταθλητή του NBA και του MVP των τελικών του ανά χείρας, ο Στεφ Κάρι και ο Ντρέιμοντ Γκριν καταφέρθηκαν εναντίον των media. Το… θηρίο, που είναι οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, έπρεπε να τραφεί παντί τρόπω.

Μετά τα play in του προηγούμενου χρόνου και την ήττα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς από τους Μέμφις Γκρίζλις, ο Στεφ Κάρι είπε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, «δεν θα θέλετε να μας δείτε τον επόμενο χρόνο». Επρόκειτο για προειδοποίηση με την εσάνς απειλής, αφού, παρ’ ότι προερχόταν από μία εκ των πλέον προσοδοφόρων χρονιών στην καριέρα του, με 32 πόντους ανά μέσο όρο, προσωπικό ρεκόρ, ο Κάρι δεν κατάφερε να βάλει τους Γουόριορς στα Playoffs του NBA.

Ο Κλέι Τόμπσον ήταν τραυματίας για δεύτερη χρονιά, ο Άντριου Γουίγκινς έπαιζε πρώτη χρονιά στο Σαν Φρανσίσκο και έψαχνε το ρόλο του, ο Τζόρνταν Πουλ ήταν κατά ένα χρόνο νεότερος -και όταν πρόκειται για αριθμούς όπως 21 και 22, η διαφορά είναι αισθητή- ο Άντρε Ιγκουοντάλα έπαιξε στους Μαϊάμι Χιτ και έμοιαζε με απόμαχο, ενώ παίκτες όπως ο Νεμάνια Μπιελίτσα και ο Τζόναθαν Κουμίνγκα δεν βρίσκονταν καν στο ρόστερ. Οι Γουόριορς έδειχναν να έχουν στρέψει τις ελπίδες τους στον Τζέιμς Γουάιζμαν, τον οποίο διάλεξαν στο νούμερο 2 του ντραφτ το 2020, και προσπαθούσαν να πείσουν ότι θα ταίριαζε στο παιχνίδι της ομάδας. Αυτό δεν πήγε καλά, αφού ο αριστερόχειρας πάουερ φόργουορντ υποβιβάστηκε στους Σάντα Κρουζ Γουόριορς ενώ τον Μάρτιο έκανε και ένα χειρουργείο στην άκρη.

Επειδή ήταν ο Κάρι εκείνος που το είπε, τα media όφειλαν να τον πάρουν στα σοβαρά, αλλά δεν είναι σίγουρο πως αυτό συνέβη. Αντιθέτως, αυτό που σίγουρα έγινε ήταν να… κρυφοτρίψουν τα χέρια τους οι δημοσιογράφοι, που θα είχαν μια δήλωση ενός σούπερ σταρ, προκειμένου να τον εκθέσουν όταν τα πράγματα θα πήγαιναν στραβά. Τι κοιτάτε; Αυτή είναι η φύση της δουλειάς, να έχεις υλικό για να χρησιμοποιείς στην καταστροφή, αφού ο θρίαμβος αυθύπαρκτα το παρέχει απλόχερα.

Σχεδόν 13 μήνες από αυτήν τη δήλωση, που έγινε τα ξημερώματα της 22ης Μαΐου 2021, οι Γουόριορς στέφθηκαν πρωταθλητές στο NBA.

 

«Τι θα πουν τώρα;»

Οι Γουόριορς έφτασαν τα εφτά πρωταθλήματα, ενώ ο προπονητής τους, Στιβ Κερ, έχει… εννιά, πέντε ως παίκτης και τέσσερα ως προπονητής. Τα πρώτα ήρθαν με την έδρευσή τους στη Φιλαδέλφεια, το 1947, με ηγέτη τον Τζο Φαλκς, ενώ το 1956 οι Πολ Αρίζιν, Τομ Γκόλας και Νιλ Τζόνστον τούς χάρισαν το δεύτερο. Αμέσως μετά έφτασε ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, αλλά τότε εκκίνησε η δυναστεία των Μπόστον Σέλτικς και ο «Στιλτ», που στις 2 Μάρτιο του 1962 πέτυχε 100 πόντους σε ένα παιχνίδι, με αντίπαλο τους Νιου Γιορκ Νικς, έπρεπε να… μείνει στη Φιλαδέλφεια, που είχε στείλει τους Γουόριορς στο Σαν Φρανσίσκο, για να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημά του, το 1967, με τους Σίξερς. Η γέφυρα υποδέχθηκε την ομάδα που θα έπαιρνε ακόμα ένα δαχτυλίδι το 1975, με τους σπουδαίους Τζαμάλ Γουίλκς και Ρικ Μπάρι. Ο τελευταίος, προπονητής στη λίγκα Big 3, μνημονευόταν συχνά έως και το 2015, που οι Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον «ευστοχούσαμε σε τρίποντα και κερδίζαμε πρωταθλήματα», όπως είπε το πρωί της Παρασκευής, 17 Ιουνίου 2022, ο Τόμπσον. Οι «Splash Brothers» και ο Ντρέιμοντ Γκριν φορούν το νούμερο 30, το νούμερο 11 και το νούμερο 23 αντιστοίχως, που είναι απίθανο να τα φορέσει άλλος παίκτης των Γουόριορς. Με τον Κάρι να παίρνει το πρώτο MVP των τελικών και τον Γκριν να σουλουπώνει όλη την ομάδα, το μεγαλύτερο κατόρθωμα των Γουόριορς ήταν ότι η ομάδα που έκανε 15 νίκες πριν δύο χρόνια δεν διελύθη εις τα εξ ων συνετέθησαν και επέστρεψε στους τίτλους.

Το παράξενο, βεβαίως, είναι ότι ο Κάρι και ο Γκριν αναρωτιόντουσαν ρητορικά «τι θα πουν τώρα;» Αυτό έρχεται για να υπενθυμίσει ότι ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος. Πριν δύο χρόνια, όταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Άντονι Ντέιβις βρίσκονταν σε παρόμοια θέση για λογαριασμό των Λέικερς, ζητούσαν «τον αναθεματισμένο το σεβασμό». Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ομάδα, που λέει ο λόγος, που να έχει κερδίσει ένα πρωτάθλημα και να μην έχει παράπονα από τον Τύπο. Οι Μπακς πέρυσι μάλλον αποτέλεσαν εξαίρεση.

Από τους ίδιους τους Γουόριορς του 2015, που τα έβαλαν με τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ για τη δήλωση που είχε κάνει στη μέση της χρονιάς, ότι, δηλαδή, «μία ομάδα που βασίζεται στα τρίποντα δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα», ως τους Καβαλίερς, το 2016, που μετά το 3-1 στη σειρά των τελικών με το Γκόλντεν Στέιτ είχε «ταφεί» από τον Τύπο, αλλά και τη «super team» με τον Κέβιν Ντουράντ, που σχεδόν αποδομήθηκε εξαιτίας της υψηλής αξίας της, τα media έχουν υπάρξει πλειστάκις αδηφάγα. Σχεδόν κατηγόρησαν, το 2019, τον Ντουράντ για έλλειψη τόλμης και για ένα… μικροτραυματισμό που τον κρατούσε εκτός των τελικών και ο σμολ φόργουορντ των Γουόριορς υποτροπίασε και έχασε όλη την υπόλοιπη σεζόν. Τώρα, το προβάδισμα των Σέλτικς στους τελικούς έδωσε το… έναυσμα να βγει ο Γκριν στη… σέντρα για το podcast του, το «Draymond Green Show», το οποίο δεν διέκοψε κατά τη διάρκεια των τελικών και το γύρισε στην αίθουσα Τύπου μετά την απονομή. Πάντως, είναι απίθανος. Όταν έφτασε στο «TD Garden» μαυροφορεμένος και με κουκούλα, το ESPN πόσταρε την είσοδό του και αργότερα ο 32χρονος πάουερ φόργουορντ απάντησε «ήταν για μια κηδεία».

Οι Γουόριορς, ωστόσο, μπόρεσαν να απολαμβάνουν μια ασυλία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, του ίδιου του NBA και όλων των δικτύων, τα οποία προέβαλαν τα κάλλη τους και τους… όψιμους φιλάθλους των Λος Άντζελες Λέικερς, που υπήρξαν προκλητικοί και με τους αντιπάλους τους. Όταν ο Κάρι, που επικριτικός απέναντί του ουδείς είναι, σαρκάζει για το τι πρόκειται να ειπωθεί από εδώ και πέρα, μια υποψία είναι ότι για να μπορέσει να κάνει τη σειρά τελικών που του χάρισε το πρώτο τρόπαιο πολυτιμότερου παίκτη, έπρεπε να… πλάσει και διάφορα σενάρια στο μυαλό του.

Ας είναι: για να πραγματοποιήσει ένα από τα ανδραγαθήματά του ως υπεραθλητή που έχασε καμιά πενηνταριά κιλά, ο Ντέιβιντ Γκόγκινς είπε ότι «άκουγα το σάουντρακ του “Ρόκι 1” για 17 συνεχόμενες ώρες και έφτασα στο σκοτάδι του εαυτού μου. Τότε είπα, “ωραία είναι εδώ”». Για όλους τους μεγάλους του αθλητισμού δεν θα γινόταν να ισχύει κάτι διαφορετικό. Και ο Κάρι είναι τέτοιος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News