ΝΒΑ: Οι πρωταθλητές Γουόριορς και το κερασάκι του Στεφ στην τούρτα του Στιβ

Οι προηγούμενοι τελικοί τους, το 2019, ήταν εκείνοι των… αχίλλειων. Του Κέβιν Ντουράντ στον πέμπτο, του Κλέι Τόμπσον στον έκτο. Η ρήξη τους έφερε και τη ρήξη των Γουόριορς με τους τίτλους.

Τότε πανηγύρισαν οι Ράπτορς, τα τρία τρόπαια και οι πέντε ΝΒΑ finals σε ισάριθμα χρόνια ακολουθήθηκαν από το χειρότερο ρεκόρ ολόκληρης της λίγκας! Ο KD, βλέπετε, αποφάσισε να φύγει, ο Τόμπσον χτύπησε ξανά σοβαρά κι έμεινε δυόμισι σεζόν εκτός δράσης. Άλλη μία εκτός πλέι οφ, μα ολική επαναφορά φέτος. Η ρήξη με τους τίτλους αποδείχθηκε πρόσκαιρη. Στη βερσιόν τους 2021-22, οι «πολεμιστές» δεν είχαν… αχίλλειο πτέρνα.

Είχαν, αντιθέτως, έναν Στεφ Κάρι να παίζει στα 34 του σα δαιμονισμένος όλη τη χρονιά. Ναι, γίνεται ένας παίκτης να είναι καλύτερος ακόμα κι όταν η παραγωγικότητά του πέφτει κατά εξίμισι ολόκληρους πόντους από την αμέσως προηγούμενη σεζόν – στην οποία έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της λίγκας. Για φέτος, ο στόχος του ήταν ο τίτλος σε ομαδικό επίπεδο και το βραβείο του ΜVP των τελικών σε ατομικό. Το μοναδικό που του έλειπε.

Ο απρόσμενος Αντρε Ιγκουοντάλα το 2015 και ο… εύλογος Κέβιν Ντουράντ το 2017 και το 2018 ήταν εκείνοι που το είχαν πάρει σπίτι τους. Το τρένο έδειχνε να απομακρύνεται, μα ο Κάρι πήδηξε πάλι πάνω του και οδήγησε ο ίδιος το εξπρές των Γουόριορς στον έβδομο συνολικά τίτλο της ιστορίας τους.

Στη ρέγκιουλαρ σίζον έβαζε 25,5 πόντους παρά την επιστροφή κάποια στιγμή του έτερου «splash brother» (Τόμπσον) και την εκτόξευση του Τζόρνταν Πουλ, άλλωστε ο ίδιος με το ανέβασμα της δημιουργίας του στις 6,3 ασίστ -συνδυασμένο μάλιστα με μείωση των λαθών του σε 3,2- φρόντισε και γι’ αυτά. Στα πλέι οφ ανέβηκε και στους 27,4 πόντους, ειδικά δε στους τελικούς σημείωνε 31,2, χώρια τα 6 ριμπάουντ και οι 5 τελικές πάσες. Εβαζε και 5,2 τρίποντα ανά παιχνίδι στους Σέλτικς, δικό του και το συγκεκριμένο βραβείο – μετά το MVP του Ολ Σταρ Γκέιμ τον περασμένο Φεβρουάριο και το νεοσύστατο τέτοιο των δυτικών τελικών προ ημερών.

Η απόλυση σάρωση ατομικών διακρίσεων, για τον άνθρωπο που μέσα από αυτές πέτυχε και τη σημαντικότερη ομαδική. Χαλάλι η υπομονή για το MVP που του διέφευγε και για το οποίο χρειάστηκε να σημειώσει 3.570 ολόκληρους πόντους σε πλέι οφ ώστε να το αποκτήσει. Μόνο ο Κόμπε Μπράιαντ των αντίστοιχων 4.381 είχε κάνει μεγαλύτερη υπομονή.

Στον έκτο τελικό, ο Κάρι έριξε 34άρα με σούπερ ποσοστά (12/21 σουτ, τα 6/11 τρίποντα), έχοντας και από 7 ριμπάουντ και ασίστ. Ανέβηκε δηλαδή στους 32,5 πόντους σε αγώνες που δίνουν πρωτάθλημα σε περίπτωση νίκης, υπολειπόμενος εδώ μονάχα του Μάικλ Τζόρνταν των αντίστοιχων 33,7. Στη σειρά με τη Βοστώνη το Γκόλντεν Στέιτ είχε offensive rating 115,8 με τον 34χρονο πόιντ γκαρντ πάνω στο παρκέ και μόλις 88,6 με τον ηγέτη του να ξεκουράζεται στον πάγκο! Πρόπερσι είχε χάσει κι ο ίδιος σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν με σπασμένο δάχτυλο στο αριστερό του χέρι. Φέτος τα έσπασε όλα, μεταφορικά…

Με τον τρόπο του Κερ

Ταυτίστηκε κι αυτός με το τρίποντο, που έγινε το σήμα-κατατεθέν στο παιχνίδι του. Μιλάμε άλλωστε για τον πιο εύστοχο ΝΒΑer όλων των εποχών (με τουλάχιστον 250 εύστοχα τέτοια σουτ) ακόμα και σήμερα. Αν τον λιπόσαρκο Στεφ Κάρι λιγοστοί περίμεναν να εξελίσσεται σε αστέρα της λίγκας, τον διόλου αθλητικό Στιβ Κερ ελάχιστοι περίμεναν να δουν έστω και για έναν αγώνα στο τοπ επίπεδο.

Όχι μόνο έπαιξε 15 χρόνια στο ΝΒΑ, μα δεν άφησε ούτε δάχτυλο παραπονεμένο στο καλό του, δεξί χέρι. Φόρεσε πέντε δαχτυλίδια, έγινε κι ο μοναδικός ΝΒΑer με τέσσερις συνεχείς τίτλους (σε Σικάγο και Σαν Αντόνιο) από τη δυναστεία των Σέλτικς στα ‘60s, συνεχίζει να δυναστεύει ως προπονητής πια τη λίγκα. Ο Κάρι έβαλε το κερασάκι στην τεράστια καριέρα του με το MVP των τελικών, ο συνονόματός του κόουτς έβαλε τα υλικά για να φτιαχτεί η πεντανόστιμη τούρτα και φέτος.

Stephen το όνομα αμφότερων, άλλο αν προτιμούν διαφορετικό υποκοριστικό. Ο παλιός γκαρντ των Μπουλς και άλλων ομάδων ανέλαβε το 2014 το Γκόλντεν Στέιτ και λίγους μήνες αργότερα πανηγύριζε το πρωτάθλημα ως ρούκι τεχνικός. Αλλα τέσσερα δαχτυλίδια αισίως λοιπόν, ένα δάχτυλο του απέμεινε και στο αριστερό χέρι… Στις 24 σειρές πλέι οφ που έχει εμφανιστεί με τους «πολεμιστές», πήρε τις 22!

Βασικά, ο 56χρονος Κερ πιστώνεται τη γρήγορη επιστροφή της ομάδας του στην κορυφή. Κόντρα σε αναποδιές σοβαρότατων τραυματισμών και πολύμηνων (ακόμα και πολυετών) απουσιών, κόντρα στην επιλογή του Ντουράντ να αποχωρήσει. Προηγούμενο συλλόγου που μέσα σε δύο χρόνια (σε βάθος δηλαδή τριών περιόδων) να εκτινάσσεται από την τελευταία θέση της λίγκας στην κατάκτησή της, δεν υπάρχει.

Περιέβαλε με εμπιστοσύνη τον απογοητευτικό στο ξεκίνημα της καριέρας του, Τζόρνταν Πουλ, και τον έκανε γκαρντ των 18,5 πόντων στην τρίτη του σεζόν – και παρά την επιστροφή του Τόμπσον. Δεν την απέσυρε ούτε από τον σέντερ Κέβιν Λούνι που μία έπαιζε και τρεις… αδυνατούσε να πατήσει παρκέ. Τον κατέστησε βιονικό (δεν έχασε παιχνίδι φέτος), πήρε από δαύτον εμφανίσεις των 22 ριμπάουντ ή του 21-12 στα πλέι οφ.

Πάνω απ’ όλα, βέβαια, το Γκόλντεν Στέιτ του Κερ είναι η ομάδα του «small ball» – κι αν ο Ντρέιμοντ Γκριν μεγαλώνει, βαραίνει και σπανίως είναι τόσο καλός όσο στον έκτο τελικό (12-12-8-2-2), φρόντισε ο Κερ να μετατρέψει σε… Γκριν τον Αντριου Γουίγκινς. Τον μονοδιάστατο σκόρερ της ταπεινής Μινεσότα, που εξελίχθηκε στον καλύτερο αμυντικό των -και πάλι- πρωταθλητών. Αυτός αναλάμβανε στους προηγούμενους γύρους τους διάφορους Μοράντ και Ντόντσιτς, αυτός έκανε τον Τζέισον Τέιτουμ να βλέπει εφιάλτες στους τελικούς. Φόργουορντ που μαρκάρει και τους καλύτερους γκαρντ, φόργουορντ που τον είδαμε και κατά συνθήκην σέντερ, παίκτης των 7 κλεψιμάτων και κοψιμάτων σε αγώνα που χάρισε τίτλο – και σημειώνοντας από 17 έως 26 πόντους στις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις με τους Σέλτικς.

«Ανέστησε» τον Οτο Πόρτερ, μας… συνέστησε τον Γκάρι Πέιτον Τζούνιορ, επανέφερε τον γερο-Ιγκουοντάλα και του έδωσε μερικά δευτερόλεπτα στον έκτο τελικό διότι αυτό ήταν σωστό. Ο Κερ πήγε βοήθεια μέσα στη χρονιά και από ρούκι όπως τον πολυτάλαντο φόργουορντ Τζόναθαν Κουμίνγκα, δεν παρέλειπε ταυτόχρονα να παίρνει θέση σε φλέγοντα εξωαγωνιστικά ζητήματα και να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα (όπως στο μακελειό στο σχολείο του Ουβάλντε) και βαδίζει με βήμα σταθερό στα χνάρια των δασκάλων του. Του Φιλ Τζάκσον (τον είχε στο three-peat στο Σικάγο ως παίκτης) ως προς τη συλλογή τίτλων, μια και με τους εννιά δικούς του πλησιάζει τους 13 του «Ζεν Μάστερ», και του Γκρεγκ Πόποβιτς (στις δύο παρουσίες του στο Σαν Αντόνιο) ως προς τη μακροημέρευση σε έναν πάγκο και τη θαρραλέα έκφραση απόψεων πάνω στα πιο σημαντικά ζητήματα.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA FINALS: Οι Γουόριορς στον «θρόνο» των πρωταθλητών για 7η φορά στην ιστορία τους!

NBA: Ο μυθικός Στεφ Κάρι κατέκτησε πανάξια το βραβείο του MVP των τελικών!

ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ: Αστοχεί (τόσο πολύ) σπανίως, αντιδράει αμέσως

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News