Ιταλία: Όχι, δεν έμεινε εκτός Μουντιάλ η πρωταθλήτρια Ευρώπης

Ακόμα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς τη μεγάλη Ιταλία, που έχει στην τροπαιοθήκη της 4 από αυτά και άλλα δύο Ευρωπαϊκά. Παράδοξο (Gazzetta dello Sport), ναι. Κόλαση (Corriere dello Sport) για τους Ιταλούς; Ναι. Κάζο; Ναι. Ειδικά για τους παλιότερους φίλους του αθλήματος, ασύλληπτο σχεδόν και αποκαρδιωτικό. Δικαιολογίες για την Σκουάντρα Ατζούρα δεν υπάρχουν. Δεν έπρεπε καν να υπάρχει εχθές σε αγώνα play off, ούτε καν ως… θεατής στις κερκίδες.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν έμεινε εκτός Μουντιάλ η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2020. 

Αυτό το σύνολο του Ρομπέρτο Μαντσίνι στο οποίο υποκλίθηκε όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα πριν από μόλις λίγους μήνες. Που πέταξε από πάνω του κάθε χαρακτηρισμό περί κατενάτσιο κλπ. Μία ομάδα, που από πολύ νωρίς στη διοργάνωση το περασμένο καλοκαίρι, έδειχνε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι θα ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης μέσα στο «Γουέμπλεϊ» κόντρα στους «οικοδεσπότες» Άγγλους, τον Ιούλιο. Μια ομάδα που χαιρόσουν να τη βλέπεις. 

Το βράδυ της Παρασκευής η Βόρεια Μακεδονία πήρε μία ιστορική νίκη, κόντρα σε μία… άλλη ομάδα. Χωρίς τρεις από αυτούς που ψηφίστηκαν στην κορυφαία ενδεκάδα του EURO 2020. Χωρίς το απροσπέλαστο αμυντικό δίδυμο – τείχος των Κιελίνι και Μπονούτσι. Χωρίς τον καθοριστικό Φεντερίκο Κιέζα και τον Λεονάρντο Σπινατσόλα, που τον έχασε λίγο πριν το θρίαμβο μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του, αλλά ο Ιταλός αριστερός μπακ, είχε… προλάβει να κάνει τη δουλειά του. Ανάμεσά τους και ο Τζιανλουΐτζι Ντοναρούμα, που ναι μεν έπαιξε εχθές αλλά δεν είναι ο περσινός τερματοφύλακας της Μίλαν με γεμάτα παιχνίδια, αλλά αυτός που κοσμεί συχνά πυκνά τον πάγκο της Παρί Σεν Ζερμέν και βιώνει «γιούχες», τόσο από τους Παριζιάνους, όσο και από τους συμπατριώτες του, λόγω της καλοκαιρινής του «προδοσίας». Μιλάμε για τον MVP της απερχόμενης διοργάνωσης. Επιπλέον, ένας Ζορζίνιο, που έμπαινε στο γήπεδο στο EURO με τον αέρα του πρωταθλητή Ευρώπης με την Τσέλσι και τώρα βιώνει κι αυτός την αβεβαιότητα στον αγγλικό σύλλογο και σκέφτεται το μέλλον του. Και επιπλέον, όπως δήλωσε «θα τον στοιχειώνουν για πάντα τα χαμένα πέναλτι». Ο παίκτης για τον οποίο τέθηκε θέμα υποψηφιότητας, ακόμα και κατάκτησης της Χρυσής Μπάλας, πριν αυτή καταλήξει στον «αιώνιο κάτοχο» Λιονέλ Μέσι. Eκτός ήταν και ο βασικός, Τζιοβάνι ντι Λορέντσο. 

Η κορυφαία ενδεκάδα του EURO 2020: Τζιανλουΐτζι Ντοναρούμα (Ιταλία), Κάιλ Γουόκερ (Αγγλία), Λεονάρντο Μπονούτσι (Ιταλία), Χάρι Μαγκουάιρ (Αγγλία), Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ιταλία), Ζορζίνιο (Ιταλία), Πιερ-Εμίλ Χόιμπιεργκ (Δανία), Πέδρι (Ισπανία), Φεντερίκο Κιέζα(Ιταλία), Ρομέλου Λουκάκου (Βέλγιο), Ραχίμ Στέρλινγκ (Αγγλία)

Το λεγόμενο μομέντουμ στο ποδόσφαιρο είναι αδιαμφισβήτητο. Και οι Έλληνες το έζησαν καλύτερα στο δικό μας EURO, το 2004. Όταν η ασταμάτητη εθνική του Ότο Ρεχάγκελ ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Η Σκουάντρα Ατζούρα το έκανε δικό της το περασμένο καλοκαίρι. Και μετά είναι λες και μετατράπηκε σε κατάρα. Τραυματισμοί, covid -19 και ατυχίες ανάγκασαν τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να γίνει… μάγος και να αλλάζει συνεχώς τα πλάνα του, με προσθαφαιρέσεις παικτών σε κάθε ραντεβού των «Ατζούρι». Μέχρι και τον τρελο – Μάριο Μπαλοτέλι επιστράτευσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μετά από τρία χρόνια. 

Έγκλημα αν φύγει ο Μαντσίνι 

Από τις υποκλίσεις όλων στον Ιταλό τεχνικό των τίτλων (1 EURO, 1 πρωτάθλημα στην Premier League με την Μάντσεστερ Σίτι, 3 πρωταθλήματα Ιταλίας με την Ίντερ και 4 κύπελλα (Ίντερ, Λάτσιο, Φιορεντίνα), 1 κύπελλο Τουρκίας με τη Γαλατασαράι κ.α) που παρέλαβε το… πτώμα της Σκουάντρα Ατζούρα το 2018 και την έκανε πρωταθλήτρια Ευρώπης, φτάσαμε να αμφισβητούμε την αξία του και να τίθεται θέμα απομάκρυνσής του! Eυτυχώς ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας (FIGC), τον στήριξε δημόσια με δηλώσεις του μετά το παιχνίδι και είπε το αυτονόητο. Να μείνει και να διαχειριστεί το κάζο, που έχει τρελάνει τους τόσο όμοιους με μας Ιταλούς, όπως λέει και η γνωστή έκφραση. Ο δρόμος δύσκολος αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Για αυτό το λατρεύουμε… 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News