NBA Finals: Οι Σέλτικς κάνουν πλάκα στη ρακέτα και στις τέταρτες περιόδους

Πιστό στο ραντεβού του με την… εκτόξευση στην τρίτη περίοδο, το Γκόλντεν Στέιτ του σχετικού 106-63 στους τελικούς (!) γύρισε ξανά ένα παιχνίδι και από το -18 βρέθηκε μπροστά. Μήπως όμως πέρα από τους «3rd quarter Warriors», πρέπει να γίνεται λόγος και για τους «4th quarter Celtics»;

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος και κερδίζει συχνότερα όποιος παίζει καλύτερα στο τέλος. Στην επιστροφή των τελικών στη Βοστώνη μετά από 12 χρόνια, οι Σέλτικς αφενός μπήκαν μασώντας σίδερα και βρέθηκαν στο +15 από το πρώτο οκτάλεπτο, αφετέρου έκλεισαν τον αγώνα με επιμέρους 23-11 στην τελευταία περίοδο – σε αυτές έχουν δεχτεί συνολικά 47 πόντους στους τρεις τελικούς (!), έχοντας πετύχει οι ίδιοι 87.

Στο βοστωνέζικο 116-100 και το 2-1, η διαφορά βέβαια έγινε σε αγωνιστικό επίπεδο από την ενέργεια, την αθλητικότητα, τα μακριά κορμιά των γηπεδούχων. Από την κατά κράτος επικράτησή τους κάτω από τα καλάθια. Μάζεψαν 16 περισσότερα ριμπάουντ και ανανέωσαν 15 επιθέσεις, πήραν 52 πόντους μέσα από τη ρακέτα έναντι ακριβώς των μισών (26) των αντιπάλων τους. Μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη υπέρ τους διαφορά από την έναρξη της σεζόν, για τη δεύτερη μεγαλύτερη οποιασδήποτε ομάδας φέτος κόντρα στους Γουόριορς. Απάντησαν δηλαδή με το ίδιο νόμισμα στο ανάλογο 40-24 των «πολεμιστών» στο Game 2, απέδειξαν στους εαυτούς τους ότι μπορούν να «χτυπάνε» με συνέπεια και από το «ζωγραφιστό». Το είχαν κάνει σε κρίσιμα σημεία και στο μπρέικ του εναρκτήριου τελικού, παρ’ ότι είναι μόλις ένατοι από τις 16 ομάδες της ποστ σίζον στην παραγωγικότητα μέσα από τη ρακέτα.

 

Ο… άλλος Γουίλιαμς σε ρόλο οδοστρωτήρα, οι Τζέις τον χαβά τους

Όλα αυτά συμπυκνώνονται στο ονοματεπώνυμο Ρόμπερτ Γουίλιαμς. Ο 24χρονος σέντερ του σχεδόν νταμπλ-νταμπλ στη ρέγκιουλαρ σίζον (10 π., 9,6 ρ., αλλά και 2,2 κοψ.) παρέμενε non factor στα περισσότερα ματς των πλέι οφ. Τέλη Μαρτίου χειρουργήθηκε στον μηνίσκο του αριστερού γόνατου, επανήλθε όπως-όπως για να βοηθήσει, υποτροπίασε στη σειρά με τους Μπακς και στις τρεις τελευταίες εμφανίσεις του είχε συνολικά 12 ποντάκια και 11 ριμπάουντ. Τα ξημερώματα είχε αντιστοίχως 8 και 10, συν τρία κλεψίματα, τέσσερις τάπες και ακόμα περισσότερα deflections!

Ο αθλητικός νεαρός έλεγξε την εναέρια κίνηση και στις δύο πλευρές, σε βαθμό που οι φιλοξενούμενοι έβαλαν μονάχα 10 πόντους στα 26 λεπτά που αυτός βρισκόταν πάνω στο παρκέ, έναντι 16 στα 22’ που ξεκουραζόταν στον πάγκο. «Κέλτη» με τουλάχιστον τρία κλεψίματα και κοψίματα σε τελικό είχαμε να δούμε από τον Κέβιν ΜακΧέιλ του 1986. Διόλου περίεργα, ο Γουίλιαμς είχε το καλύτερο ομαδικό +/- με +21.

Οι ηγέτες του Ιμε Ουντόκα ήταν ως συνήθως καταπληκτικοί, πώς λοιπόν να μην έρθει η νίκη; Ο Τζέιλεν Μπράουν έδωσε το σύνθημα με το 17-5-3 της πρώτης περιόδου, στο τέλος της οποίας επικρατούσε μόνος του (συνυπολογιζομένων των πόντων από τις τελικές πάσες του) των «πολεμιστών» με 24-22! Αστοχος στη σειρά, ο Τζέισον Τέιτουμ των 9/23 σουτ και της 26άρας στη μέτρια επιθετικά βραδιά του (…) φρόντισε να κάνει πάλι τη διαφορά με το δημιουργικό του παιχνίδι: 9 ασίστ, θρίαμβος. Όπως και στο πρώτο ματς 13 ασίστ, «διπλό» στο Σαν Φρανσίσκο… Όταν ξεπερνά τις επτά, η παρέα του έχει ρεκόρ 18-2… Χθες από τα χέρια του (σκοράροντας ή πασάροντας) ήρθαν 49 πόντοι για τους «τριφυλλοφόρους».

Οι «J’s» του Ουντόκα έγιναν οι πρώτοι παίκτες 25 ετών και κάτω του συλλόγου με ταυτόχρονη… 25άρα σε τελικό, όπως και οι πρώτοι που φτάνουν (ξεχωριστά) τα 50 εύστοχα τρίποντα στην ίδια ποστ σίζον. Ο Μπράουν σταμάτησε στους 26 πόντους, ο Μάρκους Σμαρτ των 24 με 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ δεν δέχτηκε κανένα καλάθι στα εννιά σουτ στα οποία έπαιξε άμυνα (!), το ρεκόρ των Σέλτικς ανέβηκε στο 7-0 μετά από ήττα στα πλέι οφ – και στο 13-1 μετά τις 23 Ιανουαρίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA FINALS: Ψυχωμένοι Σέλτικς όρθωσαν ανάστημα και έκαναν το 2-1 κόντρα στους Γουόριορς

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ: Ο πυρετός των τελικών γυρίζει στη Βοστώνη, το «Γκάρντεν» βάζει τα πιο καλά του

NBA: «Σπίτι» των Μπόστον Σέλτικς είναι πλέον… κάθε γήπεδο

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News