Μπόστον Σέλτικς: Ο πυρετός των τελικών γυρίζει στη Βοστώνη, το «Γκάρντεν» βάζει τα πιο καλά του

Πλην Χόρφορντ, που συμμετείχε κι εκείνος στα πλέι οφ της Ανατολής με τους Χοκς, όλοι οι σημερινοί παίκτες των Σέλτικς ήταν μαθητές. Λυκείου κάποιοι, ακόμα και δημοτικού μερικοί. Ιούνιος 2010, στον τελευταίο τελικό του ΝΒΑ στη Βοστώνη. Μέχρι σήμερα.

Το «TD Garden» φιλοξενεί τους Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ που ρίχνει 38άρα, αλλά οι γηπεδούχοι έχουν σε καλή μέρα και τους «Big 3» Αλεν-Πιρς-Γκαρνέτ και τον νεαρό πόιντ γκαρντ Ρόντο, που τους «τρέχει» μαεστρικά. Το 92-86 τους φέρνει μπροστά 3-2, μα το σύστημα διεξαγωγής ως προς τις έδρες των αγώνων είναι 2-3-2 και τα πάντα κρίνονται στο Λος Αντζελες – όπου οι «λιμνάνθρωποι» κερδίζουν δις και φτάνουν στο 4-3.

Δώδεκα χρόνια μετά από εκείνο το παιχνίδι, στο οποίο τα φλας είχαν αστράψει και για τον καλεσμένο των «Κελτών» και γνωστό φαν του ΝΒΑ, Γιουσέιν Μπολτ, ένας τελικός θα διεξαχθεί ξανά στο «Γκάρντεν». Δώδεκα χρόνια αναμονής ήταν πολλά. Και τα δεκατέσσερα από τον τελευταίο τίτλο, ακόμα περισσότερα για τον σύλλογο με τα περισσότερα τρόπαια – μαζί με τους Λέικερς, 17 τον αριθμό. Για να ξεπεράσουν τους ιστορικούς αντιπάλους τους, πρέπει να εκμεταλλευτούν επιτέλους την έδρα.

«Επιτέλους», διότι στην τρέχουσα ποστ σίζον (και εν αντιθέσει με το φανταστικό 8-3 εκτός) έχουν ρεκόρ μόλις 5-4 στο «σπίτι» τους. Και 3-4, στα επτά πιο πρόσφατα σχετικά παιχνίδια, μετά το «σκούπισμα» των Νετς στον πρώτο γύρο. Μπακς και Χιτ πέρασαν δις νικηφόρα από τη Βοστώνη, ανάλογη επίδοση του Γκόλντεν Στέιτ θα σημάνει εκτός απροόπτου την επέκταση της αναμονής για ένα ακόμα πρωτάθλημα.

Ο… αντίθετοι Γουόριορς και η ανησυχητική προϊστορία

Οι Καλιφορνέζοι, βλέπετε, στηρίζονται στη δική τους έδρα, στην οποία δεν συνηθίζουν να χαρίζουν κάστανα. Κόντρα σε Νάγκετς, Γκρίζλις και Μάβερικς έκαναν το «9 στα 9» στο Σαν Φρανσίσκο, προτού γίνουν οι Σέλτικς η πρώτη ομάδα που πέρασε νικηφόρα από κει. Ακολούθησε βέβαια μία ακόμα εύκολη νίκη των Γουόριορς στο «Τσέις Σέντερ» (107-88) και επιδίωξη των Σέλτικς, ει δυνατόν, είναι να απαντήσουν εξίσου πειστικά.

Οι αντενδείξεις είναι κάμποσες. Ενώ οι «Κέλτες» ήταν μία από τις πέντε μονάχα ομάδες της ρέγκιουλαρ σίζον με καλύτερη διαφορά πόντων ανά 100 κατοχές εκτός έδρας απ’ ό,τι εντός, οι «πολεμιστές» είχαν την μεγαλύτερη στο δικό τους γήπεδο (και ως προς την απόκλιση με εκείνη που εμφάνιζαν εκτός). Επιπλέον, η ομάδα του Στιβ Κερ κερδίζει μακριά από το «σπίτι» της επί 23 συνεχόμενες σειρές πλέι οφ (!), χώρια το ότι πανηγύρισε στα πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια της και στους τρεις προηγούμενους γύρους φέτος.

Γενικότερα, η έδρα διαδραματίζει ολοένα και μικρότερο σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Κάτι που έχουν νιώσει, αντίστροφα, στο πετσί τους και οι ίδιοι οι Γουόριορς. Την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν σε τελικούς, το 2019 στο 4-2 των Ράπτορς, σημειώθηκαν πέντε «διπλά» και ένας όλος κι όλος «άσος»! Στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς έχασαν (και μαζί τον τίτλο) εντός, όπως και στους άλλους χαμένους σύγχρονους τελικούς τους, το 2016 με τους Καβαλίερς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάνοντας το «3 στα 3» στο «Γκάρντεν», οι Σέλτικς στέφονται πρωταθλητές. Πάνω από 19.000 οπαδοί τους θα προκαλέσουν σολντ άουτ και θα θυμηθούν τα περασμένα μεγαλεία, ζώντας ήδη καινούρια. Το ότι το τζάμπολ γίνεται πολύ αργά ώρα Βοστώνης (και για τα αμερικανικά στάνταρ, 9 το βράδυ) δεν αποτρέπει κανέναν από το να βρεθεί εκεί. Το βοστωνέζικο κοινό είναι από τα πιο θορυβώδη του ΝΒΑ, θόρυβο θέλουν να προκαλέσουν και οι παίκτες του Ιμε Ουντόκα με μια εντός έδρας εμφάνιση-«δήλωσή» τους.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ: Τρίποντα, τρίτη περίοδος και… τρεις κι ο κούκος

NBA: «Σπίτι» των Μπόστον Σέλτικς είναι πλέον… κάθε γήπεδο

NBA FINALS: Σαν Φρανσίσκο και Βοστώνη, η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News