Γουίλ Χάρντι: Προπονητής ετών 34 (!), μαθητής φυσικά του Πόποβιτς

Ποιος Ερικ Σπόελστρα και ποιος Μπραντ Στίβενς, που είχαν αναλάβει πρώτοι προπονητές σε Μαϊάμι και Βοστώνη αντιστοίχως λίγο προτού γίνουν 37 ετών… Ο Γουίλ Χάρντι κάθεται στην άκρη του πάγκου της Γιούτα στα 34 και θα δίνει πλέον οδηγίες στον μεγαλύτερό του βασικό πόιντ γκαρντ Μάικ Κόνλεϊ!

Εχοντας παίξει μπάσκετ μονάχα στο Γουίλιαμς Κόλετζ, πανεπιστημιακό πρόγραμμα τρίτης κατηγορίας, ο Χάρντι… τρούπωσε κάποια στιγμή στους Σπερς ως ο μικρός… γενικών καθηκόντων, έκανε καλή δουλειά στον τομέα της ανάλυσης βίντεο και μπήκε αναπόφευκτα στο τεχνικό τιμ. Το μεγαλύτερο «σχολείο» παραγωγής προπονητών ΝΒΑ είναι το άτυπο του Γκρεγκ Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο…

Δίπλα του είχε θητεύσει και ο Ιμε Ουντόκα, φιναλίστ στη ρούκι σεζόν του ως χεντ κόουτς και αυτός δίπλα στον οποίο (με τη σειρά του) καθόταν φέτος ο Χάρντι, ως βοηθός! Μια χρονιά στη Βοστώνη μετά τις έντεκα στο Τέξας και πλέον άνοιγμα των φτερών για τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του. Ο τίτλος βέβαια έκανε στο τέλος φτερά για τη Βοστώνη, διότι πήγε σε έναν άλλο μαθητή του «Ποπ»: τον Στιβ Κερ, που οδήγησε το Γκόλντεν Στέιτ σε τέταρτο τίτλο, με τον ίδιο να φτάνει τους εννιά μαζί και με εκείνους που πήρε ως παίκτης.

Από το «φυτώριο» του Πόποβιτς ξεπήδησαν επίσης ο περσινός πρωταθλητής με τους Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ, ο περσινός φιναλίστ Μόντι Γουίλιαμς των Σανς με το καλύτερο φετινό ρεκόρ, ο Τέιλορ Τζένκινς των Γκρίζλις που ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα της Δύσης πίσω από το Φοίνιξ, ο βετεράνος Ντοκ Ρίβερς των Σίξερς και του τίτλου το 2008 με τους Σέλτικς, αλλά και ο Μάικ Μπράουν. Ο νέος δηλαδή χεντ κόουτς των Κινγκς, θριαμβευτής προ ημερών ως ασίσταντ του Κερ στους Γουόριορς και με πορεία έως τους τελικούς παλιότερα ως πρώτος προπονητής των Καβαλίερς. Μέχρι και στο WNBA… στέλνει κόσμο ο τεχνικός των Τεξανών. Την Μπέκι Χάμον, βοηθό του άλλωστε επί σειρά ετών στο Σαν Αντόνιο, η οποία «έπαιξε» σε σενάρια για χεντ κόουτς και στο ΝΒΑ, προτού αναλάβει τις (πρωτοπόρες) Λας Βέγκας Εϊσες.

O 25χρονος ΝτεΜπουσέρ κι η εγγύηση μακροημέρευσης

Εννοείται πως ο Χάρντι θα είναι o νεαρότερος πρώτος προπονητής στο ΝΒΑ τη νέα σεζόν, άλλωστε η Γιούτα ήταν η τελευταία ομάδα που έκλεισε τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Στα πρώτα χρόνια της λίγκας, όταν τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, υπήρχαν και ακόμα πιο μικροί τεχνικοί. Οι Τομ Μάρσαλ και Βινς Μπορίλα είχαν κάτσει στην άκρη πάγκων στα 28 τους, ο Τζακ Σμάιλι στα 27.

O δε Γουόλτ Μπούτκο στα 25 και ο νεαρότερος όλων Ντέιβ ΝτεΜπουσέρ στα 24! Aμφότεροι ως παίκτες-προπονητές, διπλή ιδιότητα που συνηθιζόταν τότε. Ο πρώτος τη σεζόν 1950-51 στους Μπάλτιμορ Μπούλετς, προδρόμους των Γουίζαρντς, ο πολύ γνωστότερος και με μέσους όρους καριέρας νταμπλ-νταμπλ δεύτερος στους Ντιτρόιτ Πίστονς την τριετία 1964-67.

Στη σύγχρονη εποχή είχαμε τον Ράιαν Σόντερς να προάγεται στα 33 του πρώτος προπονητής στους Τίμπεργουλβς, αν και τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι εκείνα της εισαγωγής μας. Ταυτόχρονα αποτελούν και παραδείγματα μακροημέρευσης οι Σπόελστρα και Στίβενς, διότι ο πρώτος έχει συμπληρώσει σήμερα 14 συναπτά χρόνια στο τιμόνι των Χιτ (στους οποίους ήταν βοηθός για άλλα έντεκα νωρίτερα!) και ο δεύτερος είναι από πέρυσι πρόεδρος της Βοστώνης, μετά από την οκταετία του στην τεχνική ηγεσία.

Ακόμα περισσότερο εγγυώνται πολυετή παραμονή στον συγκεκριμένο πάγκο οι προκάτοχοι του Χάρντι. Για να φύγει κάποιος προπονητής από το Σολτ Λέικ Σίτι, πρέπει να το θέλει συνήθως ο ίδιος (όπως συνέβη με τον Σνάιντερ, που βαρέθηκε να μπαίνει κάθε χρόνο -από το 2017- στα πλέι οφ και να… βγαίνει δίχως να φτάνει έστω μέχρι τους δυτικούς τελικούς) ή απλώς να έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. Τα τελευταία 41 χρόνια, η Γιούτα είχε μόλις τέσσερις τεχνικούς! Τους Φρανκ Λέιντεν (1981-88), Τζέρι Σλόαν (1988-2011), Τάιρον (2011-14) και Κουίν Σνάιντερ.

Για τη θέση που άδειασε πριν από μερικές εβδομάδες στους «Μορμόνους» υπήρξαν τουλάχιστον 15 υποψήφιοι. Ο εκτελεστικός διευθυντής Ντάνι Εϊντζ κατέληξε σε τέσσερις, όλοι βοηθοί: στον Αλεξ Τζένσεν των ίδιων των Τζαζ, τον Εϊντριαν Γκρίφιν των Ράπτορς και τους Τζο Ματσούλα και Γουίλ Χάρντι των Σέλτικς, στους οποίους ο Εϊντζ πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή (ως παίκτης, τζένεραλ μάνατζερ και CEO). Τη δουλειά την πήρε ο βοηθός και στην εθνική των ΗΠΑ (πάλι δίπλα στον Πόποβιτς, αλλά και τον Ουντόκα) την προηγούμενη τριετία. Ο πιο μικρός, ο πιο άσημος. Λήμμα στη Wikipedia μπορεί να μην έχει ακόμα ο Χάρντι, έχει όμως πενταετές συμβόλαιο ως πρώτος προπονητής ενός ιστορικού συλλόγου του ΝΒΑ.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΥΝΤΙ ΓΚΟΜΠΕΡ: Το απόλυτο βαρόμετρο είναι γαλλικό

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ: Δύο «τέρατα», διπλός τρόμος

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News