ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ: Δύο «τέρατα», διπλός τρόμος

Ρούντι Γκομπέρ και Χασάν Γουάιτσαϊντ έγιναν από αντίπαλοι (ετών, σε μία από τις κλασικότερες μονομαχίες σέντερ), φιλαράκια και οι «Μορμόνοι» των πέντε διαδοχικών νικών τρομοκρατούν τους πάντες μέσα στη ρακέτα.

Αυτοχαρακτηρίζονται «περίεργοι», το αγαπημένο τους θέμα συζήτησης είναι γύρω από τα κρυπτονομίσματα και τα βράδια μετά τους αγώνες, τρέχουν στα σπίτια τους ή τα δωμάτια των ξενοδοχείων ώστε να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στο «Call of Duty».

Μάλλον τους έχει λείψει ο μεταξύ τους ανταγωνισμός… Οι Ρούντι Γκομπέρ και Χασάν Γουάιτσαϊντ είναι δύο από τους κλασικότερους (υπό την έννοια ότι είναι καθαρά «πεντάρια» και δεν έχουν μακρινό σουτ) και πιο κυρίαρχους (αν μας επιτρέπετε τον αδόκιμο συγκριτικό βαθμό) σέντερ του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια. Επελέγησαν αμφότεροι χαμηλά στο ντραφτ, δεν έπαιξαν σχεδόν καθόλου στη ρούκι σεζόν τους, ο δεύτερος έφτασε μέχρι και τον Λίβανο, προτού επιστρέψει άγνωστος στην καλύτερη λίγκα του πλανήτη και καταπλήξει. Προτού, δηλαδή, εξελιχθεί στο αντίπαλον δέος του… Γκομπέρ σε διάφορους τομείς.

Κορυφαίοι ριμπάουντερ και (ακόμα περισσότερο) μπλοκέρ, εξαιρετικοί αμυντικοί, οι δύο ψηλοί είχαν συνηθίσει τις κόντρες σώμα με σώμα επί σειρά ετών. Όταν ο Αμερικανός έπαιζε στο Μαϊάμι, θεωρούνταν από πολλούς οι καλύτεροι σέντερ. Δις κορυφαίος μπλοκέρ της λίγκας ο Γουάιτσαϊντ, η δεύτερη μάλιστα πολύ πρόσφατα, το 2020, κορυφαίος ριμπάουντερ το 2017. Και μέλος της δεύτερης καλύτερης αμυντικής πεντάδας ένα χρόνο νωρίτερα. Ατομικές διακρίσεις που… δεν πιάνουν μία μπροστά σε εκείνες του Γάλλου. Τρις κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ την τελευταία τετραετία, ο γιος του παλιού διεθνούς Ρούντι Μπουργκαρέλ είναι αναμφίβολα ο πιο επιδραστικός ψηλός του πρωταθλήματος. Τι γίνεται όμως με τις… ομαδικές τους διακρίσεις;

«Χτισμένοι» γύρω από το γαλλικό «σκιάχτρο», οι Τζαζ πρωταγωνιστούν και φέτος στο ΝΒΑ. Με πέντε διαδοχικές νίκες πλησιάζουν και πάλι τη δυτική κορυφή, έχοντας ως «όπλο» και την ομοιογένεια. Οι βασικοί παίζουν χρόνια μαζί, ο περσινός καλύτερος έκτος παίκτης Τζόρνταν Κλάρκσον και ο πολυσύνθετος Τζο Ινγκλς εξακολουθούν να κάνουν τη διαφορά στην περιφέρεια ερχόμενοι από τον πάγκο. Στο σύνηθες ροτέισιον προστέθηκαν μόνο ο πολύπειρος φόργουορντ Ρούντι Γκέι και ο Γουάιτσαϊντ.

Εβγαινε τα προηγούμενα χρόνια για μερικές ανάσες ο Γκομπέρ και απορρυθμιζόταν η ομάδα του. Λύσεις δοκιμάστηκαν πολλές, εν τέλει έπρεπε να έρθει ένας σέντερ ίδιων χαρακτηριστικών ώστε να μη «φαλτσάρουν» ποτέ οι Τζαζ. Και ποιος καλύτερος, από τον 32χρονο περσινό ψηλό των Κινγκς; Προερχόμενος από μία χρονιά που δεν θέλει να θυμάται, μένοντας επί μήνες ακόμα και εκτός ροτέισιον σε ένα ανερμάτιστο σύνολο που δεν ήξερε τι ήθελε, ο Γουάιτσαϊντ υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο για το μίνιμουμ των βετεράνων στη Γιούτα. Ο πρώτος -ανάμεσα στους παίκτες της- που του έστειλε μήνυμα ώστε να την επιλέξει, ήταν ο Γκομπέρ.

Σήμερα, ο ύψους 2,13 μ. σέντερ από τη Βόρεια Καρολίνα υπενθυμίζει σε όλους ότι μόλις πρόπερσι είχε μέσους όρους 15,5 πόντων, 13,5 ριμπάουντ και 2,9 κοψιμάτων (!) με τους Τρέιλ Μπλέιζερς. Χθες, η νέα παρέα του έπαιζε στο… Πόρτλαντ. Και κατασπάραξε τους ψηλούς του, με νταμπλ-νταμπλ (15-11), από μία ασίστ, τάπα και κλεμμένη μπάλα και κανένα λάθος σε μόλις 19 λεπτά. Στο ρόλο του αναπληρωματικού σέντερ, δηλαδή, πίσω από τον Γκομπέρ. Ο τελευταίος ήταν επίσης «διπλός» με 22 πόντους και 14 ριμπάουντ, ρίχνοντας και δύο ταπίδια.

Οι δυο τους αποτέλεσαν τον βασικότατο λόγο που η Γιούτα γελοιοποίησε τους γηπεδούχους στο παιχνίδι κάτω από το καλάθι, σημειώνοντας 74 πόντους μέσα στο ζωγραφιστό έναντι μονάχα 30. Τα δύο «πεντάρια» του κόουτς Κουίν Σνάιντερ ανανέωσαν 9 επιθέσεις και πλέον ο μεν Γκομπέρ έχει φετινούς μέσους όρους 15,6-14,9-2,3 (πόντοι, ριμπάουντ, μπλοκ), ο δε Γουάιτσαϊντ 8-6,7-1,3. Αν σκεφτούμε ότι στον δεύτερο περισσεύουν μόνο 15 λεπτά ανά αγώνα, ίσως να είναι και ακόμα πιο εντυπωσιακοί οι δικοί του αριθμοί.

Σημειωτέον ότι στα δύο τελευταία παιχνίδια απουσίασε ο ηγέτης της ομάδας από το Σολτ Λέικ Σίτι, ο φανταστικός σκόρερ των 25,4 πόντων (και των 61 στις δύο πιο πρόσφατες εμφανίσεις του) Ντόνοβαν Μίτσελ. Πρόβλημα, ουδέν. Πριν τους Μπλέιζερς, είχαν υποκύψει και οι φορμαρισμένοι Σπερς μέσα στο Σαν Αντόνιο. Η καλολαδωμένη μηχανή της Γιούτα εξακολουθεί να σκοράρει ακατάπαυστα και χωρίς τον σχετικό… μηχανοδηγό της. Με 115,9 πόντους μέσο όρο διαθέτει την καλύτερη επίθεση της λίγκας. Δεν είναι όμως η μοναδική στατιστική της πρωτιά.

Κορυφαίοι του ΝΒΑ και στο ποσοστό ενός παιδιάς (47,8%), στα συνολικά (47,6) και τα αμυντικά (37) ριμπάουντ, δηλαδή σε κατηγορίες που σχετίζονται άμεσα με τη φροντ λάιν των ομάδων, οι Τζαζ είναι πια εμφανές ότι τρομοκρατούν τους αντιπάλους τους με το inside game – και όχι μόνο, πλέον, όσο βρίσκεται πάνω στο παρκέ ο 29χρονος Γάλλος… Γκομπέρ και Γουάιτσαϊντ συνθέτουν το επονομαζόμενο και H&R block δίδυμο (παρμένο από την ομώνυμη φοροτεχνική εταιρεία και με ευθεία παραπομπή στη δεινότητά τους στις τάπες) και η Γιούτα δικαιούται να ονειρεύεται πως έχει καλύψει πια το μεγάλο κενό των προηγούμενων ετών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News