Ολυμπιακός: Η καλύτερη εντός έδρας άμυνα της Euroleague και ο εξωπραγματικός Βεζένκοφ

Κάνε μεγάλα όνειρα, δούλεψε σκληρά και μείνε ταπεινός. Θα έλεγε κανείς πως ο Ολυμπιακός ακολούθησε το παραπάνω τρίπτυχο και διανύει μία εξαιρετική σεζόν, με την προοποτική να τη μετατρέψει σε ακόμα καλύτερη.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να ξεκίνησε με στόχο την είσοδό του στην 8άδα και τα playoffs της Euroleague, από τα οποία έλειπε τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο οι επιδόσεις του μέσα στη σεζόν του εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας, κάνοντας τους φίλους της ομάδας να… ονειρεύονται και να κανονίζουν ήδη το ταξίδι τους στο Βελιγράδι.

Με πρώτο και καλύτερό του «όπλο» την έδρα του, ο Ολυμπιακός βρίσκεται ψηλά σε κάθε στατιστική κατηγορία, αποδεικνύοντας και στο χαρτί αυτά που όλοι βλέπουν στο παρκέ. Μαζί με την Μπαρτσελόνα αποτέλεσαν τις δύο πιο σταθερές ομάδες της κανονικής περιόδου και αφού βρέθηκαν στην ακροτελεύτια στροφή των «ερυθρολεύκων» στο ΣΕΦ, οι δρόμοι τους ξανασμίγουν μόνο σε περίπτωση τελικού, κάτι που αυτόματα θα σημάνει μία τεράστια επιτυχία για την ομάδα του Μπαρτζώκα.

Ο Ολυμπιακός βελτίωσε την αρχική αδυναμία στο ριμπάουντ

Η εκκίνηση του Ολυμπιακού μπορεί να ήταν ιδανική στο ΣΕΦ, ωστόσο υπήρχαν κάποια μικρά… σύννεφα, αφού δυσκολεύτηκε μέχρι να κερδίσει για πρώτη φορά εκτός έδρας στο Μιλάνο. Αυτό διότι οι «ερυθρόλευκοι» κάπου τα έχαναν στον έλεγχο των παιχνιδιών, αφού δεν επέτρεπαν αρκετά επιθετικά ριμπάουντ στους αντιπάλους τους, ένεκα και της άμυνας με αλλαγές.

Κάτι που πλέον ανήκει στο παρελθόν και ο Ολυμπιακός που ξεκίνησε ως μία από τις χειρότερες ομάδες στον τομέα αυτόν, πλέον -μετά και την άνοδο του Χασάν Μάρτιν δίπλα στον Φαλ-  βρίσκεται 3ος (2ος αν αφήσουμε έξω τη Ζενίτ) σε ποσοστό επιθετικών ριμπάουντ των αντιπάλων του με 28.80%. Πρώτη φυσικά η Ρεάλ των Ταβάρες, Πουαριέ, Γιαμπουσέλι που έχει το εξωπραγματικό 23.34%.

 

Ο… αδιανόητος Σάσα Βεζένκοφ

Μέσα στη σεζόν έχουμε μιλήσει και γράψει επανειλημμένως για την επιρροή του Κώστα Σλούκα και την ιδανική ενορχήστρωση του παιχνιδιού, τον «πύργο» Μουστάφα Φαλ που δένει άμυνα και επίθεση, τα επίπεδα ενέργειας των Παπανικολάου, Γουόκαπ, ΜακΚίσικ αλλά και τον out of the box Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Όλα αυτα συνυπήρξαν με τη σταθερά που ακούει στο όνομα Σάσα Βεζένκοφ. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού αποτελούσε κάθε εβδομάδα μέρος της επιθετικής έκφρασης της ομάδας, φτάνοντας να σουτάρει με 38.1% από το τρίποντο. Εξού και ο Βεζένκοφ είναι ο τρίτος καλύτερος σε σταθμισμένη ευστοχία eFG% πίσω από τους δύο σέντερ της ομάδας, Φαλ και Χασάν Μάρτιν, με 63.4%, κάτι πάρα πολύ δύσκολο σε σχέση με την αναλογία των σουτ που παίρνει από την περίμετρο.

Άλλωστε λειτουργώντας σε καταστάσεις catch and shoot αλλά και ως cutter (για αυτό και δεν έχει υψηλό USG%, μόλις 19.13%) από την baseline, ο Σάσα μετρά το αδιανόητο 131.17 στο προσωπικό offensive rating και έτσι παράγει 1.31 πόντους ανά κατοχή μόνο με το σκοράρισμά του, αφήνοντας εκτός τη δημιουργία.

Το ΣΕΦ έφερε εδώ τον Ολυμπιακό, το ΣΕΦ τον… στέλνει Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός καλείται να περιμένει για να μάθει αντίπαλο, αφού μετά το πέρας της εβδομάδας ενδεχομένως το μόνο που θα μάθει να είναι η τελική του θέση, καθώς η Μακάμπι υποδέχεται την Φενέρμπαχτσε την άλλη Τετάρτη (13/4). Είτε στη 2η ή την 3η θέση, οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν πως θα ξεκινήσουν την πορεία τους στα playoffs από το οικείο έδαφος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Το πλεονέκτημα έδρας δε σημαίνει αυτόματα και πρόκριση στο Final-4, αλλά το 12-1 του Ολυμπιακού στο Φάληρο, με μοναδική ήττα το παιχνίδι κόντρα στον Αστέρα (ελέω και των απουσιών λόγω κορωνοϊού) το ισχυροποιεί έτι περισσότερο. Οι Πειραιώτες αποτελούν την καλύτερη αμυντική ομάδα της διοργάνωσης εντός έδρας, έχοντας 95.09 Defensive Rating. Δέχονται δηλαδή 95 πόντους ανά 100 κατοχές, την ώρα που ο μέσος όρος της Euroleague βρίσκεται στο 106.95, σχεδόν 12 πόντους ψηλότερα από τα πεπραγμένα τους. Συνολικά στη διοργάνωση μετρούν το δεύτερο καλύτερο Net Rating (διαφορά επίθεσης – άμυνας ανά 100 κατοχές) με 7.73, όντας μόνο πίσω από την Μπαρτσελόνα που μετράει 10.66!

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως με τους ικανότατους γκαρντ τους, αλλά και τη δημιουργία από το ποστ κυρίως λόγω του Φαλ, οι «ερυθρόλευκοι» παίζοντας στις 69.7 κατοχές (λίγο κάτω από τον μέσο όρο) της διοργάνωσης, μετρούν 17.5 ασίστ για μόλις 11.7 λάθη, μία αναλογία που ακουμπάει το διόλου άσχημο 1.5 ασίστ για κάθε λάθος.

Είναι, λοιπόν, εντελώς αντικειμενικό να ισχυριστεί κανείς πως ο Ολυμπιακός αποτελεί μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, κάτι που οφείλει και ο ίδιος να αποδείξει ανεξαιρέτως αντιπάλου στις «μάχες» των playoffs με φόντο την Πρωτεύουσα της Σερβίας!

Τα advanced stats του Ανδρέα Χριστοφόρου τα βρίσκετε εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News