ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΦΑΛ: Ένας γίγαντας που κρύβει τον... ήλιο των αντιπάλων του Ολυμπιακού

Ο Μουσταφά Φαλ ήταν εκ των κορυφαίων στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Άλμπα. Το sportday.gr μίλησε μαζί του και παρουσιάζει τα αμυντικά του πεπραγμένα στο παρκέ με τη γλώσσα των αριθμών.

Ήρθε το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό και αμά τη εμφανίσει του στο αεροδρόμιο, καταλάβαινε κανείς το αντίκτυπο που θα είχε η παρουσία του στη ρακέτα. Ο Μουσταφά Φαλ δεν είναι Μιλουτίνοφ, αλλά με τον τρόπο που αγωνίζεται, έχει κάνει τον εαυτό του υπερπολύτιμο. Χωρίς τα 218 εκατοστά του, οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν με διαφορετική ομάδα κόντρα στην Άλμπα. Χασάν Μάρτιν δεν υπήρχε, ο Λιβιό κάλυψε όσο μπορούσε τη θέση, αλλά οι Γερμανοί έβρισκαν διαδρόμους προς το καλάθι, όταν αυτός δεν ήταν στο παρκέ.

«Δεν ξέρω γιατί πέσαμε στην 4η περίοδο, είναι καλή ομάδα, αντέδρασαν σωστά είχαν ενέργεια αλλά καταφέραμε στο τέλος να βγούμε νικητές και αυτό μετράει. Παίζω με την ίδια ενέργεια και θέληση σε κάθε παιχνίδι, ο Χασάν έλειψε σήμερα, κάποιος άλλος έπρεπε να βγει μπροστά. Ο Λιβιό έπαιξε στο «5», έκανε για αυτόν το step up και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε ως ομάδα», δήλωσε ο ίδιος στο sportday.gr.

Πώς όμως έγινε τόσο φανερή η απουσία του από το παρκέ; Με τη βοήθεια των advanced stats του Ανδρέα Χριστοφόρου, βλέπουμε τι δίνει ο Φαλ στην άμυνα του Ολυμπιακού με αριθμούς. Είναι γνωστό πως με την παρουσία του, η ρακέτα μοιάζει θωρακισμένη, πέραν από την ασφάλεια που προσφέρει στο αμυντικό ριμπάουντ, αφού λειτουργεί ως «μπαμπούλας». Ο Γάλλος έχει ένα εντυπωσιακό 54.78% σε STOP%, δηλαδή τον αριθμό επιθέσεων των αντιπάλων που «χαλάνε». Μπορεί να είναι 5ος στην ομάδα, αλλά αν συνυπολογίσει κανείς πως οι Λιβιό και Λαρεντζάκης έχουν μεγάλα νούμερα σε λιγότερα λεπτά, άρα και λιγότερες αντίπαλες κατοχές, καθιστά το νούμερό του ακόμα πιο σημαντικό. Ο Φαλ έχει αυτό το ποσοστό, αντιμετωπίζοντας 45 κατοχές αντιπάλων!

Πίνακας με τα STOP% σε συνάρτηση με τις κατοχές των αντιπάλων

 

«Όλοι είναι κουρασμένοι στην Euroleague, κάθε ομάδα είναι καλή, πρέπει να κάνουμε μία καλή αποθεραπεία και να ξεκουραστούμε όσο είναι αυτό δυνατό και να φανούμε έτοιμοι την Πέμπτη. Έχω αρχίσει να νιώθω καλύτερα. Οι συμπαίκτες μου καταλαβαίνουν καλύτερα τον τρόπο που αγωνίζομαι και το ίδιο καταλαβαίνω και εγώ αυτούς. Αμυντικά έχω αρχίσει να προσαρμόζομαι σε αυτά που ο προπονητής μου ζητάει και χρειάζεται η ομάδα, οπότε ναι είμαι καλύτερα», αναφέρει ο ίδιος, σχετικά και με το ματς της Πέμπτης κόντρα στην Φενέρμπαχτσε.

Ο Φαλ είχε τη δύσκολη αποστολή, να μάθει να παίζει στην άμυνα με αλλαγές. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν το επιλέγει πάντοτε, ανάλογα και τον αντίπαλο, αλλά πολλές φορές στέλνει τον πανύψηλο σέντερ του να αντιμετωπίσει κοντύτερους αντιπάλους και άλλες φορές τον κρατάει flat στην άμυνα στο pick and roll. Με αυτόν στο παρκέ, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν θετικό +/- στα λεπτά που αγωνίστηκε, σε πέντε από τα έξι παιχνίδια τους, με αποκορύφωμα το χθεσινό κόντρα στην Άλμπα.

Ο πίνακας με το +/- του Μουσταφά Φαλ

Μπασκόνια

+17

Ρεάλ Μαδρίτης

+6

Μπαρτσελόνα

-11

Ζαλγκίρις

+5

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

+9

Άλμπα Βερολίνου

+20

Επειδή, όμως, ο δείκτης του +/- κάποιες φορές δε λέει όλη την αλήθεια και αυτό διότι ένας παίκτης «καβαλάει το κύμα» της υπόλοιπης πεντάδας, κλέβοντας ουσιαστικά στην άμυνα, τα προσωπικά του advanced stats, συνεχίζουν να τη φανερώνουν.

Πάλι με τη βοήθεια της βάσης του Ανδρέα Χριστοφόρου, ο Ολυμπιακός είναι μία από τις καλύτερες, αμυντικά, ομάδες της Euroleague, με το DRTG (defensive rating = πόντοι που δέχεται η ομάδα ανά 100 κατοχές) να βρίσκεται στο 103.17, πίσω μόνο από Φενέρμπαχτσε, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Ο ίδιος ο Φαλ βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους αμυντικούς της ομάδας, με το προσωπικό του DRTG να είναι στο -0.98 (όσο χαμηλότερο νούμερο, τόσο καλύτερος ο αμυντικός). Μάλιστα, ως starter, δεν έχει πάρει τα credits που δίνει στο αμυντικό κομμάτι η δεύτερη πεντάδα του Ολυμπιακού, αφού πολλές φορές με την είσοδο παικτών όπως ο Λαρεντζάκης (-4.22 στον ίδιο δείκτη), η πίεση εντείνεται.

Ο Γάλλος σέντερ είναι το ίδιο σημαντικός και στην επίθεση, αφού λειτουργεί ως εκτελεστής (70.8% δίποντο) αλλά και ως δημιουργός από το ποστ, παίρνοντας συνεχώς την μπάλα με πλάτη και αναζητά τα κοψίματα του high post ή της αδύνατης πλευράς. Οι Πειραιώτες έχουν… στρατολογήσει έναν γίγαντα, που όχι μόνο κατεδαφίζει τα αντίπαλα καλάθια, αλλά προστατεύει, κρύβοντας τη θέα στους αντιπάλους, το δικό τους, δίνοντας την απαιτούμενη συμπάγεια που χρειάζεται η άμυνά τους για να παίξουν το μπάσκετ που θέλουν.

Τα στατιστικά του Ανδρέα θα τα βρείτε εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News