Λίβερπουλ: Ο Σαλάχ καίει, ο χαφ… ζεματάει!

Η είδηση της πιθανής ανανέωσης του Μο Σαλάχ με τη Λίβερπουλ – που αποκαλύφθηκε το βράδυ του Σαββάτου 2 Απριλίου από την βρετανική “Mirror” και αναπαράχθηκε σε χρόνο ρεκόρ σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη από τα ξημερώματα της Κυριακής – έχει προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στα εκατομμύρια των φίλων των “reds” ανά την Υφήλιο.

Ποιος δεν θέλει, άλλωστε, να δει τον θρυλικό – πλέον – «Φαραώ» των επίδοξων πρωταθλητών Αγγλίας να κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στο «Άνφιλντ» και το Kop να χορεύει για τουλάχιστον μια πενταετία ακόμη στους ρυθμούς του “Egyptian King”;

Στη Λίβερπουλ του Κλοπ οι επιθετικοί… κλωνοποιούνται!

Μέχρι, όμως, να επιβεβαιωθεί η είδηση της αποδοχής της πρότασης της Λίβερπουλ στον Σαλάχ – που θα αποφέρει στον Αφρικανό επιθετικό εβδομαδιαίες απολαβές ύψους 400.000 λιρών – γεννάται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα ποδοσφαιρικής συζήτησης: Πρέπει, αλήθεια, να αγχώνονται οι φίλοι των «κόκκινων» για την οριστική απάντηση του μεγάλου «κανονιέρη» της ομάδας; Η ιστορία διδάσκει πως «όχι».

Αν υπάρχει μια εξόφθαλμη ικανότητα που χαρακτηρίζει τον Γιούργκεν Κλοπ καθ’ όλη τη διάρκεια της σπουδαίας προπονητικής του καριέρας, είναι ότι δημιουργεί ποδοσφαιρικές επιθετικές «μηχανές» που συμβάλλουν στην «κατασκευή» σπουδαίων επιθετικών με την ανάλογη αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας του.

Ο Σαλάχ και ο Μανέ δεν αποκτήθηκαν από τη Λίβερπουλ ως παίκτες των εκατό και πλέον εκατομμυρίων. Ο Λεβαντόφσκι στην Ντόρτμουντ, το ίδιο. Στα χέρια του Κλοπ μεταμορφώθηκαν σε επιθετικούς που θα ήθελε οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο να διαθέτει στο δυναμικό της. Εντασσόμενοι στο επιθετικό σύστημα του Γερμανού τεχνικού συγκαταλέγονται σήμερα στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Άλλωστε, υπάρχουν και πιο νωπά παραδείγματα. Ο Ντιόγο Ζότα βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι εκτοξεύοντας τον τελευταίο χρόνο την καριέρα του. Ο Λουίς Ντίας αποδεικνύει με το καλημέρα της παρουσίας του στο Μερσεϊσάιντ ότι δεν αργεί η μέρα που θα ακούει το δικό του όνομα να γίνεται στίχος της θρυλικής μουσικής βιομηχανίας του Kop.

Όχι, λοιπόν, οι φίλοι της Λίβερπουλ δεν πρέπει να αγχώνονται για την επιθετική λειτουργία της ομάδας τους, ακόμη κι αν αποφασίσει ο τεράστιος Σαλάχ να αναζητήσει αλλού την ποδοσφαιρική του τύχη.

Η Λίβερπουλ χρειάζεται αναβάθμιση στη μεσαία της γραμμή

Αντίθετα, οι φίλαθλοι των “Reds” έχουν άλλο μεταγραφικό… καημό για να αγχώνονται. Κι αυτός δεν αφορά την επιθετική, αλλά τη μεσαία γραμμή της ομάδας τους.
Με τον Τσάμπερλεϊν να αποτελεί εδώ και μια διετία σκιά του καλού του εαυτού, τον Τιάγκο Αλκάνταρα να ταλαιπωρείται από ουκ ολίγα προβλήματα τραυματισμών, τον Κεϊτά να μη θυμίζει σε τίποτα τον άσο της Λειψίας, και τον Μίλνερ να βαδίζει ολοταχώς προς το 37ο έτος της ηλικίας του, η Λίβερπουλ καλείται το καλοκαίρι να ενισχυθεί με τουλάχιστον έναν μέσο πρώτης γραμμής.

Ο Χέντερσον με τον Φαμπίνιο αποτελούν εγγύηση, ο Τζόουνς με τον Έλιοτ μεγάλες ελπίδες, αλλά η Λίβερπουλ «καίγεται» για να αναβαθμίσει ενόψει της επόμενης σεζόν την ποιότητα των χαφ της. Ο Γιούργκεν Κλοπ δηλώνει… ερωτευμένος με τον 19χρονο Φάμπιο Καρβάλιο της Φούλαμ, αλλά και ο ίδιος ξέρει ότι χρειάζεται να μπολιάσει τη μεσαία του γραμμή και με εμπειρία. Το όνομα του Τίλεμανς βρίσκεται εδώ και μια διετία κυκλωμένο στην ατζέντα του Γερμανού, μαζί με μια σειρά ακόμη από επιλογές πρώτης γραμμής.

Με την αμυντική της γραμμή να φαντάζει πλήρης, την επιθετική της να πετάει φωτιές ανεξαρτήτως προσώπων, και τα γκολπόστ της θωρακισμένα με την παρουσία του Άλισον, η μόνη γραμμή που χρειάζεται απαραιτήτως αναβάθμιση είναι η μεσαία. Άλλωστε όταν καλείσαι να αντιμετωπίζεις διαρκώς μια ποδοσφαιρική ατμομηχανή, όπως η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ, για την κατάκτηση όλων των τίτλων που διεκδικείς εντός και εκτός συνόρων, δεν αρκεί να είσαι καλός, ή πολύ καλός! Πρέπει να είσαι κάτι περισσότερο από εξαιρετικός!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News