Τσέλσι: Μεγιστάνες, οπαδοί της Γιουνάιτεντ, φιλάνθρωποι και πρωτεργάτες της ESL, οι υποψήφιοι αγοραστές

Μετά την είδηση της πώλησης των μετοχών του Ρόμαν Αμπράμοβιτς από την Τσέλσι, ο «χορός» των ονομάτων των υποψήφιων αγοραστών… μόλις ξεκίνησε

Η «χρυσή» εποχή Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι αποτελεί πλέον κι επίσημα παρελθόν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:TΣΕΛΣΙ: Ποιος είναι ο 86χρονος Ελβετός που θέλει να την αγοράσει από τον Αμπράμοβιτς

Ύστερα από περίπου 20 ένδοξα χρόνια στην κεφαλή των Λονδρέζων, ο Ρώσος ολιγάρχης, ανακοίνωσε επίσημα την πώληση του κλαμπ, τονίζοντας πως τα έσοδα θα δοθούν για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία.

«Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, πάντα αποφάσιζα με γνώμονα το καλό της ομάδας. Στην παρούσα κατάσταση, έχω πάρει την απόφαση να πουλήσω την Τσέλσι, καθώς πιστεύω ότι αυτό θα είναι το καλύτερο για τον Σύλλογο, τον κόσμο, τους εργαζομένους, αλλά και τους χορηγούς και συνεργάτες», δήλωσε στην ανακοίνωσή του ο Αμπράμοβιτς, συνεχίζοντας: 

Η πώληση δεν θα γίνει με βιαστικές διαδικασίες, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν θα ζητήσω την επιστροφή των δανείων μου προς τον Σύλλογο. Δεν ήταν ποτέ θέμα μπίζνες ή χρημάτων για μένα, αλλά θέμα αγνού πάθους για το παιχνίδι και την Τσέλσι.

Επιπλέον, έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες μου να ιδρύσουν έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, στον οποίο θα δωρίσω όλα τα κέρδη από την πώληση. Ο οργανισμός θα είναι υπέρ όλων των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη διάθεση σημαντικών πόρων για την επείγουσα και άμεση ανάγκη των θυμάτων, καθώς και για την υποστήριξη της μακροχρόνιας αποκατάστασής τους».

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chelsea FC (@chelseafc)

 

Όπως είναι λοιπόν φυσικό τα ονόματα των υποψήφιων διαδόχων του 55χρονου κροίσου, στο πιο επιτυχημένο αγγλικό κλαμπ της δεκαετίας, έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν στο τραπέζι…

Ποιοι είναι όμως οι επιφανείς δισεκατομμυριούχοι που ονειρεύονται να συνεχίσουν τη «Μπλε δυναστεία» στην μετά… Αμπράμοβιτς εποχή;

O αποφασισμένος 86χρονος Ελβετός κροίσος, επιχειρηματίας Χανς Γιοργκ Βις

O γηραιότερος εκ των ενδιαφερόμενων, Ελβετός επιχειρηματίας, Χανς Γιοργκ Βις, διαθέτει μια αμύθητη περιουσία που φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes.

Μάλιστα, ύστερα από την γνωστοποίηση της απόφασης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς να πουλήσει τις μετοχές του στη Τσέλσι , ο Βις ήταν ο πρώτος που έσπευσε να μιλήσει σε ελβετικό Μέσο σχετικά με την πρόθεση του να αγοράσει την ομάδα, λέγοντας: «Ο Αμπράμοβιτς προσπαθεί αυτήν την στιγμή να πουλήσει όλες τις βίλες του στην Αγγλία. Θέλει επίσης να απαλλαγεί από την Τσέλσι, άμεσα. Εγώ, μαζί με άλλα τρία άτομα, έλαβα μια πρόταση την Τρίτη να αγοράσω την Τσέλσι από τον Αμπράμοβιτς.

Ζητά πάρα πολλά αυτήν την στιγμή. Η Τσέλσι του χρωστάει δύο δισεκατομμύρια λίρες. Αλλά η Τσέλσι δεν έχει χρήματα. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που θα αγοράσουν την Τσέλσι πρέπει να αποζημιώσουν τον Αμπράμοβιτς. Μπορώ κάλλιστα να φανταστώ ότι θα ενταχθώ στην Τσέλσι με συνεργάτες. Αλλά πρώτα πρέπει να ελέγξω προσεκτικά τους γενικούς όρους. Αυτό που μπορώ ήδη να πω, ωστόσο, είναι ότι σίγουρα δεν θα κάνω κάτι τέτοιο μόνος μου. Εάν αγοράσω την Τσέλσι, θα είναι με μια κοινοπραξία έξι ή επτά επενδυτών».

Γεννημένος στις 19 Σεπτεμβρίου 1935 στη Βέρνη της Ελβετίας, είναι ο ιδρυτής της Synthes USA, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας ιατρικών συσκευών στον κόσμο, την οποία και πούλησε το 2012 στην Johnson & Johnson για 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σπούδασε στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ενώ αργότερα φοίτησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Harvard Business School.

Εκτός από την κατασκευή ιατρικών συσκευών, ο Βις είναι επίσης γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, καθώς έχει δωρίσει χρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ίδρυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και στην ανάπτυξη των επιστημών, ενώ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ.

Το 1998 εγκαινίασε το ίδρυμα Wyss με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ το 2008, δώρισε 125 εκατομμύρια δολάρια στο Χάρβαρντ για την ίδρυση του Ινστιτούτου, Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering.

 Ο «Dr No» Σερ Τζιμ Ράτκλιφ

Ο 69χρονος δισεκατομμυριούχος χημικός μηχανικός, αποτελεί έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2018 χάρη στις περιουσία του που άγγιζε τα 12 εκατομμύρια λίρες βρισκόταν μάλιστα στην κορυφή της λίστας σύμφωνα με τους Sunday Times, ωστόσο το 2021 ο συνολικός πλούτος του μειώθηκε στα 6,33 δισ. λίρες, με αποτέλεσμα το όνομα του να πέσει στο νούμερο 25.

Ο Βρετανός μεγιστάνας είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του Ομίλου Ineos, μιας πολυεθνικής εταιρίας χημικών προϊόντων, η οποία απασχολεί περίπου 19.000 άτομα από ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, διευθύνει την Lausanne-Sport στην ελβετική Super League από το 2017, ενώ κατέχει και το πακέτο των μετοχών της γαλλικής Νις, καθώς και της επαγγελματικής ομάδας ποδηλασίας Ineos Grenadiers.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην περίπτωση του Ράτκλιφ είναι το γεγονός πως παρότι συνιστά φανατικό οπαδό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τα μικράτα του, διαθέτει εισιτήριο διαρκείας στο Στάμφορντ Μπριτζ! Μάλιστα, το 2019 είχε αποκαλύψει στους Times πως δεν θα ενδιαφερόταν ποτέ για την εξαγορά των «κόκκινων διαβόλων», καθώς ο σύλλογος βρίσκεται σε δυσχερή θέση!

Πέραν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, ο 69χρονος κροίσος που διαθέτει το παρατσούκλι του «κακού» ήρωα Dr No στις επικές ταινίες του Τζέιμς Μποντ, διακρίνεται για τη χλιδάτη ζωή του. Στην κατοχή του έχει μεταξύ άλλων το σούπερ γιοτ μήκους 257 μέτρων «Hampshire II», το οποίο κοστίζει 130 εκατομμύρια λίρες και μπορεί να φιλοξενήσει 14 επισκέπτες και 23 άτομα πλήρωμα.

 

Ο… φιλάνθρωπος αθλητής πάλης Τοντ Μπέλι

Ο γερμανικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας και επενδυτής δεν είναι άγνωστος στις τάξεις της Τσέλσι. Ειδικότερα, το 2019 ο 46χρονος είχε καταθέσει προσφορά ύψους 3 δισ. λιρών προκειμένου να αποκτήσει τους πρωταθλητές Ευρώπης, ωστόσο το ποσό αυτό δεν ικανοποιούσε τις επιθυμίες του Αμπράμοβιτς.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldridge Industries -μιας ιδιωτικής επενδυτικής εταιρίας με έδρα την Ανατολική Ακτή- ασχολούταν με τον αθλητισμό στα σχολικά του χρόνια, έχοντας κερδίσει τίτλους σε κρατικά τουρνουά πάλης το 1990 και το 1991.

Εκτός της δικής του ενασχόλησης, δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά στον χώρο του αθλητισμού, καθώς είναι ιδιοκτήτης των LA Lakers και των LA Dodgers (μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες μπέιζμπολ των ΗΠΑ), καθώς και της επιτυχημένης ομάδας WNBA LA Sparks.

Φυσικά ο Μπόελι είναι ιδιαίτερα γνωστός και για την πλούσια φιλανθρωπική του δράση, καθώς μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη, καθώς και του Dave Thomas Foundation for Adoption, της μοναδικής μη κερδοσκοπικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στη Βόρεια Αμερική για παιδιά υπό ανάδοχη φροντίδα.

Ο πρωτεργάτης της European League Στίβεν Ρος

Το όνομα του 81χρονου Στίβεν Ρος αποτελεί ίσως την πιο αμφιλεγόμενη περίπτωση υποψηφίου, καθώς πρωτοστάτησε στηνσύμπραξη των εννέα «αποστατών» της ευρωπαϊκής Super League. Μάλιστα, προηγουμένως με τη δική του υπογραφή δημιουργήθηκε το International Champions Cup, ενός τουρνουά preseason, στο οποίο οι καλύτερες ομάδες τις Ευρώπης κοντράρονταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο ιδιόρρυθμος Αμερικανός προγραμματιστής ακινήτων, είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρίας Related Companies την οποία και ίδρυσε το 1972. Μάλιστα, αν κάποιος επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη θα παρατηρήσει δύο από τα πιο διάσημα κτίριά του το Deutsche Bank Center καθώς και το Hudson Yards, να δεσπόζουν στην κοσμική Μητρόπολη.

Οι επενδύσεις του περιλαμβάνουν επίσης την SoulCycle, μια εταιρία γυμναστικής που ανήκει στον Όμιλο Equinox και προσφέρει μαθήματα προπόνησης ποδηλασίας και περιστροφής εσωτερικού χώρου. Επίσης, είναι ιδιοκτήτης της ομάδας NFL Miami Dolphins και του Hard Rock Stadium, τα οποία και απέκτησε το 2009 έναντι 830 εκατομμυρίων λιρών.

Ο χώρος βέβαια που φαίνεται πως τον δελεάζει περισσότερο είναι αυτός του ποδοσφαίρου, όπως μαρτυράει και το γεγονός της απόκτησης των δικαιωμάτων μετάδοσης του Champions League στις ΗΠΑ, από την εταιρία του Relevent Sports Group.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News