Χερμάν Μπούργος: Ο δικός του δρόμος... δεν έχει μόνο Σιμεόνε!

Χερμάν Μπούργος: Ο δικός του δρόμος… δεν έχει μόνο Σιμεόνε! Η προπονητική διαδρομή του υποψήφιου νέου τεχνικού του Άρη και η θητεία του στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Χερμάν Μπούργος ήταν ένας από τους καλύτερους βοηθούς προπονητές στην ελίτ του ποδοσφαίρου στο πλάι του Ντιέγκο Σιμεόνε. Από το καλοκαίρι του 2020 άρχισε την πορεία του ως πρώτος, αλλά δεν «έπιασε» στη Νιούελς Ολντ Μπόις. Ποιός, όμως, είναι πραγματικά;

«Οι ροκάδες δεν κλαίνε, θα τους βγάλω κακό όνομα», είπε ο Χερμάν Μπούργος καθώς αποχαιρετούσε την Ατλέτικο Μαδρίτης, το καλοκαίρι του 2020 μετά από την ολοκλήρωση της «φούσκας» της Λισαβόνας. Έβαλε τέλος σε μια περίοδο της ζωής του άκρως επιτυχημένη. Για ένα διάστημα, ήταν ο 4ος πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην La Liga μετά από τον Ντιέγκο Σιμεόνε, τον Ζινεντίν Ζιντάν (Ρεάλ Μαδρίτης) και τον Ερνέστο Βαλβέρδε (Μπαρτσελόνα).

Κυρίως, όμως, ήταν το alter ego του «Τσόλο». Παρά το παρουσιαστικό του και τη φήμη του, ο «Μόνο» Μπούργος, όπως τον βάφτισε ο μαέστρος Κάρλος Γκριγουόλ, ήταν ο… καλός αστυνομικός στα αποδυτήρια των «ροχιμπλάνκος». Έπειτα από σχεδόν μια 10ετία υψηλής έντασης στην ισπανική πρωτεύουσα με πολλή φθορά, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα. Ή αν θέλετε να συνεχίσει εκείνο που είχε αρχίσει σε μικρές ομάδες της Μαδρίτης όπως η Καραμπαντσέλ και η Αλκορκόν. Τότε που πήγαινε με το μέτρο και μετρούσε τις διαστάσεις των αγωνιστικών χώρων των αντιπάλων.

Η ιδέα του… τερματοφύλακα Μπούργος

Εξαιρετικός τερματοφύλακας στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, από μικρή ηλικία ήθελε όχι μόνο να εκτελεί εντολές, αλλά να καταλαβαίνει και το «γιατί». «Αυτό που θέλω να κάνω με τις ομάδες μου είναι να δημιουργήσω μια ισχυρή “σπονδυλική στήλη”: τερματοφύλακας – κεντρικός αμυντικός – κεντρικός μέσος – σέντερ φορ. Αυτοί οι τέσσερις πρέπει να έχουν ξεκάθαρη την ιδέα παιχνιδιού μας. Πρέπει να είναι προπονητές μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι καθοριστικοί παίκτες», ανέφερε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Δίπλα στον Σιμεόνε από τα χρόνια της Κατάνια (2011) και της Ράσινγκ Κλουμπ (2011) ανέπτυξε διάφορες ιδέες, αλλά η εμπειρία του τον οδήγησε στο «ότι ο προπονητής πρέπει να σκέφτεται στο εμείς κι όχι στο εγώ. Όπως και οι ποδοσφαιριστές. Σημασία έχει να περνάει το μήνυμά σου στους παίκτες και να βρεις τον τρόπο να ισορροπήσεις την ομάδα, ασχέτως με το αν θα παίζεις 4-3-3 ή 4-4-2. Αυτό έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά των παικτών».

Οι ομάδες του ψάχνουν την ισορροπία και το γρήγορο τρανζίσιον. Ως δεύτερος, ο Μπούργος ξεχώρισε σε διάφορους τομείς: στατικές φάσεις σε άμυνα και επίθεση και την ενότητα στα αποδυτήρια.

Οι επιρροές του Μπούργος από τον Σιμεόνε και τους προπονητές που συνεργάστηκε

Πέραν του Ντιέγκο Σιμεόνε, οι επιρροές του είναι ο Κάρλος Γκριγουόλ, ο Αμέρικο Γκαγέγο, ο Μαρσέλο Μπιέλσα κι ο Λουίς Αραγονές. «Όλοι με επηρέασαν και με προετοίμασαν για τη ζωή. Ο Μπιέλσα είναι μια από τις βασικές κολόνες μου», λέει. Από τον καθένα πήρε και κάτι διαφορετικό.

Με τον καιρό, όμως, ο Μπούργος ανέπτυξε τις δικές του συνήθειες. Νυκτόβιο πλάσμα, κοιμάται ελάχιστα και βλέπει ώρες βίντεο.

Ωστόσο, αυτό που θεωρεί το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία μιας ταυτότητας. Η αίσθηση πως όλοι ανήκουν κάπου. «Γιατί τότε όλοι θα δώσουν και την ψυχή τους».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News