Ολυμπιακός: Δεν θέλει ξήλωμα… Φαλ, Ντόρσεϊ και Γουόκαπ θέλει!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. 

Ήταν ολίγον… κυκλοθυμικό το βράδυ της Τετάρτης για τους φίλους του Ολυμπιακού. Θαρρείς και μια χρονοκάψουλα αποφάσισε να μας ταξιδέψει πίσω στις αρχές των 90’ς στα «πέτρινα χρόνια» της ποδοσφαιρικής ομάδας όπου η μπασκετική είχε μετατραπεί στο απόλυτο ψυχολογικό αποκούμπι κάθε «ερυθρόλευκου» οπαδού.

Και μόνο να το σκέφτεσαι και να συγκρίνεις τόσο διαφορετικές εποχές, καταλαβαίνεις πόσο άδικη – και κυρίως πόσο επικίνδυνη – είναι η απαξίωση που βιώνει αίφνης ο σημερινός ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός, επειδή έχει το… θράσος να κατακτά δια περιπάτου τρίτο σερί πρωτάθλημα, αλλά όχι με το ποδόσφαιρο που θέλει ο κόσμος του.

Συγχωρέστε με για τον λόγο που χρησιμοποιώ, δεν είναι ειρωνικός, αλλά προσπαθεί να καταγράψει μια ιδιότυπη κατάσταση που βιώνουν οι πρωταθλητές Ελλάδος μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Αντιλαμβάνομαι, φυσικά, την απογοήτευση των φίλων της πειραϊκής ομάδας για την εικόνα που παρουσιάζει το συγκρότημα του Πέδρο Μαρτίνς από το ξεκίνημα της σεζόν, αδυνατώ να αντιληφθώ όμως την επιθυμία για ολικό γκρέμισμα της ομάδας και χτίσιμο από το μηδέν. Το μόνο που δεν έχω διαβάσει από τα ξημερώματα της Πέμπτης στα social media είναι το διαχρονικό «φέρτε το πρωτάθλημα και φύγετε από εδώ»!

Ο μέτριος έως κακός Ολυμπιακός δεν εμφανίστηκε τώρα. Υπάρχει από το ξεκίνημα της σεζόν!

Να τα βάλουμε λίγο κάτω με ψυχραιμία. Το αγωνιστικό πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν είναι τωρινό. Βγάζει μάτι από το ξεκίνημα της σεζόν και από αυτήν εδώ τη στήλη, το επισημάναμε μία, το υπογραμμίσαμε δύο, το τονίσαμε τρεις και παλεύαμε να εξηγήσουμε παράλληλα γιατί αυτός ο εξαιρετικά προβληματικός Ολυμπιακός κατακτούσε δια περιπάτου ένα ακόμη πρωτάθλημα.

Τι δεδομένο έχουμε λοιπόν; Ότι ο χειρότερος Ολυμπιακός επί των ημερών του Μαρτίνς φτάνει για πλάκα στο threepeat! Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι ο οργανισμός της ποδοσφαιρικής ομάδας έχει χτιστεί πλέον σε τόσο γερά θεμέλια που της επιτρέπει να κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή ακόμη και σε μια τόσο κακή χρονιά! Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό; Την ώρα που οι ανταγωνιστές του βολεύονται εδώ και μια τριετία σε παρωδικές στιγμές ενθουσιασμού και θριαμβολογίας, στον Πειραιά έχουν χτίσει το δικό τους οικοδόμημα σε τόσο γερές βάσεις που ακόμη κι όταν ο ουρανοξύστης τους είναι σκονισμένος και με βλάβη στο ασανσέρ, παραμένει αγέρωχος να κοιτά άπαντες αφ’ υψηλού.

Αυτόν τον ουρανοξύστη, λοιπόν, δεν τον γκρεμίζεις! Απλά τον ξεσκονίζεις, διορθώνεις τις όποιες βλάβες του, αντικαθιστάς παλιά φθαρμένα από το χρόνο πλακάκια με καινούργια και εξακολουθείς να τον καμαρώνεις να φτάνει στον ουρανό.

Αν ο αρχιτέκτονας έχει την ίδια διάθεση και φλόγα, δεν τον αλλάζεις!

Θα μου πείτε με ποιον αρχιτέκτονα το πράττεις. Φυσικά με αυτόν που βοήθησε τα μέγιστα στην κατασκευή του. Εκτός αν ο ίδιος έχει βαρεθεί και θεωρεί ότι έχει πλέον ολοκληρώσει το έργο του. Το γράφω επειδή ο πρώτος που βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας των φίλων του Ολυμπιακού είναι ο Πέδρο Μαρτίνς.

Η προσωπική μου άποψη για τον Πορτογάλο είναι καταγεγραμμένη πολλάκις. Αν ο ίδιος διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της δημιουργίας και της εξέλιξης που τον συνοδεύει από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στη χώρα μας, δεν τον πειράζεις. Τον εμπιστεύεσαι και του δίνεις τη δυνατότητα να διορθώσει μέσα στο καλοκαίρι και τα δικά του λάθη, που δεδομένα υπάρχουν.

Επαναλαμβάνω και τονίζω «αν ο ίδιος διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της δημιουργίας μέσα του». Αν για κάποιο λόγο αισθάνεται κουρασμένος, κορεσμένος ή ξενερωμένος, δεν αφήνεις να φθαρεί από το χρόνο μια τόσο πετυχημένη συνεργασία, κι ας έχεις ανανεώσει μόλις πριν από λίγους μήνες το συμβόλαιό του.

Ο… λύκος Λουτσέσκου στην αναμπουμπούλα του Ολυμπιακού χαίρεται

Στα δικά μου μάτια, πάντως, οι φωνές περί «ξηλώματος» είναι πολύ επικίνδυνες και αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων του Ολυμπιακού. Ιδιαίτερα του Ραζβάν Λουτσέσκου που να είστε σίγουροι ότι ευελπιστεί να δει το δικό του χτύπημα στο Καραϊσκάκη να οδηγεί τον Μαρτίνς σε αποχώρηση από του Ρέντη.

Εννοείται, βέβαια, ότι η επόμενη σεζόν θα είναι εξαιρετικά απαιτητική για τους πρωταθλητές Ελλάδος. Με τον Λουτσέσκου παρόντα, την ΑΕΚ να αποκτά τη δυναμική της «Αγιά Σοφιάς» και τον Παναθηναϊκό να χτίζει δειλά – δειλά ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό προφίλ υπό την καθοδήγηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Ολυμπιακός θα κληθεί να διαφοροποιήσει ολοκληρωτικά το φετινό κάτωχρο αγωνιστικό του πρόσωπο.

Τι χρειάζεται να κάνει; Να μην επαναλάβει τους επόμενους μήνες τα μεταγραφικά λάθη του περσινού καλοκαιριού. Ναι, εδώ θα παραπέμψω λίγο την επεξήγηση στα δρώμενα του μπασκετικού Ολυμπιακού.

Φέτος το καλοκαίρι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεταγραφικές αστοχίες

Πώς εκτοξεύτηκε ξανά στα ύψη η «ερυθρόλευκη» μετοχή στο χρηματιστήριο της Euroleague; Ούτε προπονητής άλλαξε, ούτε η ομάδα ξηλώθηκε, ούτε ξαφνικά οι Αγγελόπουλοι τρελάθηκαν και άρχισαν να σκορπούν δεξιά κι αριστερά εκατομμύρια.

Απλά, όσα χρήματα βγήκαν από τα ταμεία της ΚΑΕ διατέθηκαν σωστά! Η «έκρηξη» του μπασκετικού Ολυμπιακού οφείλεται κατά 90% στα ποσοστά ευστοχίας που είχαν οι Πειραιώτες στις μεταγραφές τους.

Προφανώς και… ποδοσφαιρικός Σλούκας δεν μπορεί να βρεθεί, γιατί απλά δεν υπάρχει, δεδομένα όμως ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός μπορεί να γεμίσει ξανά το ρόστερ του με δικούς του Φαλ, Ντόρσεϊ και Γουόκαπ.

Παίκτες δηλαδή που θα ενταχθούν στην ομάδα, θα κουμπώσουν με τη λογική του προπονητή και θα αλλάξουν ολοκληρωτικά τη δυναμική της στο χορτάρι. Απλά, λιτά και σταράτα.

Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να ζήσει ένα μεταγραφικό καλοκαίρι απόλυτης ευστοχίας, ιδιαίτερα σε θέσεις που πονάει. Αν το πράξει με καθαρό μυαλό κι αν δεν παρασυρθεί από συναισθήματα απογοήτευσης της στιγμής, θα εκκινήσει ξανά την κούρσα του νέου πρωταθλήματος ως το απόλυτο φαβορί!

ΥΓ: Θα τελειώσει η χρονιά και η απορία μου θα παραμείνει αναπάντητη: Σε αυτόν τον κάκιστο Ολυμπιακό που αναζητεί απεγνωσμένα λύσεις στα άκρα της άμυνας και της επίθεσής του, ο Μάριος Βρουσάι δεν μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί περισσότερο;

ΥΓ2: Το εύκολο στη ζωή είναι να γκρεμίζεις. Το δύσκολο είναι να χτίζεις… Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια επένδυσε στο δύσκολο δρόμο. Ο εύκολος είναι πάντα πιο προσιτός και ελκυστικός, αλλά αρκετές φορές καταλήγει σε αδιέξοδο και όχι σε λεωφόρο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News