Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Δέκα αξέχαστες στιγμές των «αιώνιων» τελικών

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Δέκα αξέχαστες στιγμές των «αιώνιων» τελικών, πριν τη 10η τους συνολικά συνάντηση στο παιχνίδι του τίτλου, στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου (17:00).

Το 47ο Κύπελλο Ελλάδας θα κριθεί με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να στέκονται στις δύο πλευρές της διελκυστίνδας.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, ένα ζευγάρι – χιλιάδες ιστορίες. Οι «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ θα τεθούν αντιμέτωποι για τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας, στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου. Με φόντο το 47ο Κύπελλο Ελλάδας, στη 10η συνάντησή τους σε τελικούς.

Έχουν χαρίσει… θρίλερ, παιχνίδια γεμάτα ένταση, διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά και κάποιες «ανορθογραφίες» ένεκα της εξέδρας. Βέβαια το τελευταίο έχει μείνει στο παρελθόν, αφού όλο αυτό το διάστημα ο παλμός από το Ηράκλειο είναι άκρως μπασκετικός, όπως μεταφέρει από την Κρήτη ο απεσταλμένος του sportday.gr ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Εμείς διαλέξαμε τις δέκα αξέχαστες στιγμές των «αιώνιων» τελικών και σας τις παρουσιάζουμε για να μπείτε από νωρίς στο… κλίμα του παιχνιδιού.

1) Όταν το Καλλιμάρμαρο γέμισε με 30.000 θεατές

Έντεκα χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων της ΑΕΚ, το Καλλιμάρμαρο φιλοξένησε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας του 1979, όπυο θα έβρισκε τους «αιωνίους» Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για πρώτη φορά αντιμέτωπους. Μπορεί για εκείνο το παιχνίδι να είχαν κοπεί μόλις 19.317 εισιτήρια, όμως η δίψα του κόσμου για να παρακολουθήσει τον τελικό, έφερε σχεδόν 30.000 θεατές στο στάδιο, υπερπηδώντας τα εμπόδια από τους γύρω λόφους. Ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει και τα τρία τρόπαια που είχαν προηγηθεί στον νεοσύστατο θεσμό του Κυπέλλου, όμως οι «πράσινοι» με τον Απόστολο Κόντο να σκοράρει 21 πόντους, επικράτησαν με 79-72, για το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας τους.

2) Όταν ο Παναθηναϊκός έχτιζε σερί

Στις επόμενες δύο φορές που βρέθηκαν αντιμέτωποι, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δειλά-δειλά να χτίζει το σερί του σε κατακτήσεις απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο. Το 1983 ο Κορωναίος σκοράρει 19 πόντους, σε έναν τελικό που σημαδεύτηκε από το αντίο στο μπάσκετ του Απόστολου Κόντου, με το «τριφύλλι» να επικρατεί 72-62. Τρία χρόνια αργότερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με κλίμα σχεδόν… πολεμικό, αφού υπήρχαν επεισόδια και τραυματισμοί στην εξέδρα, ο Παναθηναϊκός κάνει το 3/3, έχοντας τους Στεργάκο και Ανδρίτσο να σκοράρουν 25 και 22 αντίστοιχα, αλλά και τον Αργύρη Παπαπέτρου (συγκρούστηκε με τον Ανδρέα Κοζάκη λίγο πριν το φινάλε του ημιχρόνου και ο δεύτερος αποχώρησε) να προσθέτει 16, στο τελικό 88-78.

3) Όταν ο Γιαννάκης έκανε φάουλ στα 12’’

Ο Ολυμπιακός σταδιακά επανερχόταν από τα δικά του… πέτρινα χρόνια και ο τελικός του 2008 ήταν μία πιστοποίηση. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός ήταν και πάλι αυτός που πήρε τον τίτλο στο φινάλε, με το 81-79, έχοντας τον Σπανούλη πρώτο σκόρερ με 20 πόντους και τον Τσαρτσαρή να σκοράρει 14 με τρία τρίποντα, κατακτώντας τον τρίτο σερί τίτλο MVP σε τελικούς Κυπέλλου. Παρόλα αυτά η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την απόφαση του τότε προπονητή των «ερυθρολεύκων», Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Γκριρ (28 πόντους) ισοφάρισε στους 78 και ο Ολυμπιακός επέλεξε να κάνει φάουλ, με 12’’ στο χρονόμετρο, αφού ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήθελε η ομάδα του να έχει την ευθύνη της τελευταίας επίθεσης. Ο Γιασικεβίτσιους έκανε το 78-80 και λίγο αργότερα ο κορυφαίος Γκριρ έγινε μοιραίος με 1/2 βολές. Ο Γουίνστον διαμόρφωσε το 79-81 και πλέον δεν υπήρχε χρόνος, με τον Παναθηναϊκό να πανηγυρίζει τον τίτλο.

 

4) Όταν ο Διαμαντίδης το… πήρε σπίτι του

Φεβρουάριος του 2009 με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει να επενδύει στο ρόστερ του αλλά τον Παναθηναϊκό να διατηρεί τα σκήπτρα του εντός Ελλάδας. Ο τελικός Κυπέλλου του Ελληνικού ήταν ένα κλειστό παιχνίδι και  καμία ομάδα δεν μπορούσε να ξεχωρίσει, με το φινάλε της 3ης περιόδου να βρίσκει τους «μονομάχους» στην απόλυτη ισοπαλία του 53-53. Με το σκορ στο 64-63 ο Διαμαντίδης αποφάσισε πως δεν είναι διατεθειμένος να χάσει το τρόπαιο και εκτέλεσε 3/3 τρίποντα και το μετέτρεψε σε 64-72 και στο τελευταίο τρίλεπτο δεν υπήρχε επιστροφή για τους «ερυθρολεύκους» και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το 5ο συνεχόμενο τρόπαιο, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του 3D!

 

5) Όταν ο Τεόντοσιτς τον οδήγησε στη… γη της επαγγελίας

Οι κόποι του Ολυμπιακού για επιστροφή στους τίτλους δικαιώθηκαν το 2010. Η επταετία… ανομβρίας έλαβε τέλος, όταν στον τελικό με τον Παναθηναϊκό ο Μίλος Τεόντοσιτς σκόραρε 22 πόντους (στο τελικό 68-64) για να πάρει τον τίτλο του MVP. Ο τίτλος πανηγυρίστηκε όπως αναμενόταν στο λιμάνι, με τους αδερφούς Αγγελόπουλους να χτίζουν το πιο ακριβό ρόστερ της ιστορίας για να τον κατακτήσουν, έχοντας στις τάξεις τους εκτός των άλλων παίκτες όπως τον Παπαλουκά, τον Τεόντοσιτς, τον Τσίλντρες και τον Κλέιζα.

6) Όταν ο Τσίλντρες κάρφωσε μπροστά στον Διαμαντίδη

Για να μη φύγουμε από το παιχνίδι αυτό, οδηγούμενοι προς το φινάλε του ημιχρόνου, είδαμε μία εκ των πιο θεαματικών φάσεων στην ιστορία των τελικών. Ο Τσίλντρες επιτίθεται στο close out και πατώντας πολύ δυνατά, εκμεταλλεύτηκε τα αθλητικά του προσόντα για να καρφώσει μπροστά στους Διαμαντίδη και Πέκοβιτς.

 

7) Όταν ο Μίλος έπαθε… Τεόντοσιτς

Το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός (74-68) έναν χρόνο αργότερα, με τον Μίλος Τεόντοσιτς να είναι ο back to back MVP του τελικού. Ο Σέρβος -με τον νεοαποκτηθέντα Σπανούλη τραυματία- πέραν των 18 πόντων που σημείωσε, κατάφερε να κάνει τα… μαγικά του, όταν με το σκορ στο 64-63 υπέρ των πρασίνων και έχοντας σχεδόν «κρεμασμένο» πάνω του τον Νικ Καλάθη, ευστόχησε σε ένα τρελό τρίποντο με ταμπλό, που έφερε τον Ολυμπιακό ξανά μπροστά, τρια λεπτά πριν το φινάλε.

 

8) Όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεφε από το -13 με υπογραφή Μπατίστ

Το προβάδισμα του Ολυμπιακού με 58-45, την ώρα που στο ρολόι απέμεναν 12 λεπτά, αλλά και το 68-59 με ακόμα 8’ για το φινάλε, δεν ήταν αρκετό. Ο Παναθηναϊκός διαρκώς επέστρεφε και με το σκορ στο 70-70 χάθηκαν ευκαιρίες εκατέρωθεν. Ο Πρίντεζης έψαξε το σουτ που θα δώσει το προβάδισμα, αλλά ο Μπατίστ τον πρόλαβε και τον έκοψε ψηλά. Ο Αμερικανός σέντερ ήταν και ο πρωταγωνιστής της τελευταίας φάσης, όταν το σουτ της νίκης του Παπανικολάου ήταν άστοχο, με τους «ερυθρόλευκους» να διαμαρτύρονται για φάουλ την ώρα της εκτέλεσης. Τελικό σκορ 71-70!

 

9) Όταν ο Ούκιτς ντύθηκε Στεφ Κάρι αλλά…

Με τον Ολυμπιακό να έχει πάρει τα σκήπτρα από τους «πράσινους» στην Ευρώπη, ο τελικός του 2013 έμεινε στην ιστορία για αγωνιστικούς αλλά και… μη αγωνιστικούς λόγους. Αρχικά ο Παναθηναϊκός του Πεδουλάκη μπόρεσε να κατακτήσει δεύτερη σερί χρονιά τον τίτλο με έναν απρόσμενο ήρωα, τον Ρόκο Λένι Ούκιτς, ο οποίος παρότι είχε γίνει δέκτης αρκετής και έντονης αμφισβήτησης σκόραρε 18 πόντους και τρία τρίποντα, το ένα πιο… τρελό από το άλλο. Μάλιστα ένα τέτοιο, με το σκορ στο 62-64 υπέρ του «τριφυλλιού» σε μία επίθεση… σκοτωμένη, 6:40 πριν το φινάλε, έδωσε για τα καλά στην ομάδα του Πεδουλάκη τα ηνία του αγώνα. Ο Ούκιτς εκτέλεσε ένα τρίποντο εκτός ισορροπίας στην κίνηση, με τον Σπανούλη κυριολεκτικά κρεμασμένο πάνω του, ενώ ήταν αυτός που απάντησε και στο τελευταίο προβάδισμα του Ολυμπιακού με τον Σλούκα (72-71 στο 37’). Ρόκο goes loco!

 

10) Και όταν η φωτοβολίδα πέτυχε τον Χάινς

Στα εξωαγωνιστικά ο τελικός σημαδεύτηκε από μία φωτοβολίδα. Ο Χάινς είχε βγει για τα καθιερωμένα σουτάκια πριν την προθέρμανση, όμως η φωτοβολίδα που τον πέτυχε στο κεφάλι τον σώριασε στο παρκέ. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια αλλά και εκκένωση του γηπέδου, με τον τελικό τελικά να ξεκινάει μετά από αρκετή ώρα και τον Παναθηναϊκό να στέφεται Κυπελλούχος, στην τελευταία φορά που οι αιώνιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο παιχνίδι του τίτλου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News