Κύπελλο Ελλάδας Final Four: Ημιτελικοί προπόνησης πριν τον... τελικό της κρίσης

Κύπελλο Ελλάδας Final Four: Ημιτελικοί προπόνησης πριν τον… τελικό της κρίσης για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που απέκλεισαν ΑΕΚ και Προμηθέα για να βρεθούν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι σε τελικό.

Το όνειρο του Final Four για το Κύπελλο Ελλάδας πήρε σάρκα και οστά μετά από 18 χρόνια. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ξεπέρασαν τα… χαμηλά -ελέω- κορωνοϊού και απουσιών εμπόδια του Προμηθέα και της ΑΕΚ.

Το πλάνο ήταν παρόμοιο και για τους δύο, να πάρουν την πρόκριση με όσο το λιγότερο κόστος στον τομέα της ενέργειας, ενόψει του τελικού της Κυριακής. Κανείς τους δεν πάτησε το γκάζι και στο παιχνίδι για το τρόπαιο θα βρεθούν πάλι οι δυο τους σφιχταγκαλιασμένοι, με φόντο τον τίτλο μετά από τη σεζόν 2012-13.

Προφανώς σε ένα διήμερο δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά, άλλωστε το θέαμα κάνει λίγο πίσω στον βωμό του τροπαίου και έτσι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός ακολούθησαν γνωστά μονοπάτια, προτού ξανατεθούν αντιμέτωποι για τρίτη φορά στη σεζόν.

Δώστε στον Νέντοβιτς μία βοήθεια

Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που αγχώθηκε περισσότερο, όχι μόνο για το προβάδισμα του Προμηθέα με 14 πόντους στο 1ο δεκάλεπτο, αλλά λόγω της δικής του εικόνας. Οι «πράσινοι» τον τελευταίο καιρό μοιάζουν εγκλωβισμένοι και στατικοί όταν ο Νέντοβιτς δεν καταφέρνει να συνδεθεί με το καλάθι. Τα «καμπανάκια» με Λάρισα και Ηρακλή άλλωστε, δεν είναι και τόσο μακρινά.

Με το που ο Σέρβος άναψε τη μηχανή, ο ημιτελικός ουσιαστικά είχε τελειώσει, απλά έλειπαν οι τελικές πινελιές. Ο Πρίφτης χρησιμοποίησε μία παράταξη ζώνης στα πρώτα δευτερόλεπτα, που γυρνούσε σε man to man, μέχρις ότου το δίδυμο Σαντ-Ρος και Έβανς κυριαρχήσει με την ενέργειά του στις αλλαγές.

Οι «πράσινοι» θα χρειαστούν και άλλους πόλους δημιουργίας αλλά και εκτέλεσης για να πλαισιώσουν τον Νέντοβιτς. Ο Μέικον κινείται σε ρηχά νερά, με ψήγματα σκοραρίσματος σε Βιλερμπάν και ημιτελικό. Ο Γιόβιτς ήρθε και έδειξε πως η τρύπα στο «1» ήταν μεγάλη, όμως τα καλύτερά του χρόνια είναι πίσω του. Στην Κρήτη δεν προσέφερε ούτε το spot σουτ από τη γωνία και μην μπορώντας να θέσει σε λειτουργία το pick and roll με κάποιον από τους ψηλούς είδε το υπόλοιπο του ματς από τον πάγκο.

Σαντ-Ρος και Έβανς θα αποτελέσουν τα σημαντικότερα κομμάτια ενός παζλ που θα βασιστεί στην άμυνα και το χαμήλωμα του ρυθμού, μέσω της άμυνας. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ο Κουβανός ήταν καθοριστικός στη ζώνη του Πρίφτη, η οποία έφερε το «διπλό» στο ΣΕΦ, αλλά ήταν απών από τη συνάντηση των δύο στην EuroLeague, λίγο πριν εκπνεύσει το 2021, ενώ ο Οκάρο Γουάιτ δείχνει να εκτελεί με όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη στα χέρια του.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να πλαισιώσουν τον Νέντοβιτς, αφήνοντάς του να διαχειριστεί έναν νορμάλ αριθμό επιθέσεων, για να παραμείνει αποδοτικός και να μπορεί να παίξει επί ίσοις όροις ως το τέλος τον τελικό.

Να είσαι καλός, αν δεν είσαι καλός να είσαι προσεκτικός

Η προσέγγιση όλης της εβδομάδας για τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε σημαδεμένο το παιχνίδι της Κυριακής. Καλώς ή κακώς, ειδικά με τις απουσίες της ΑΕΚ, ο ημιτελικός δεν μπορούσε να αποτελέσει κάτι παραπάνω από σκληρή προπόνηση. Το rotation ήταν βασισμένο στον τελικό της Κυριακής από τον αγώνα κόντρα στο Λαύριο την περασμένη Δευτέρα. Ο Φαλ αγωνίστηκε εκεί μόνο για δέκα λεπτά, ενώ σήμερα δεν επέστρεψε στο παρκέ στην τελευταία περίοδο, όσο και αν η ΑΕΚ πλησίαζε. Σλούκας, Παπανικολάου και Βεζένκοφ γύρισαν ίσα-ίσα για να μην υπάρξει κάποιο… έμφραγμα.

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που βασίζει τα πάντα στην ένταση με την οποία πιέζει την μπάλα στην άμυνα και τον τρόπο που την κυκλοφορεί στην επίθεση. Για αυτόν τον λόγο ο κορωνοϊός τον είχε αφήσει λίγο πίσω στην κούρσα του Γενάρη. Προφανώς οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήθελαν να παίξουν στα… κόκκινα λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα πριν το παιχνίδι του τίτλου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δε γίνεται να συμβεί και απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός δεν έχει το δικαίωμα να μην είναι καλός ή μάλλον για να παραφραστεί η φράση που έλεγε στον μικρό Μπάντι ο πατέρας του, στην ταινία «Belfast», δεν έχει το δικαίωμα να μην είναι προσεκτικός.

Σε αυτό ρόλο θα παίξει και η κατάσταση του Γουόκαπ, που φάνηκε να έχει ξεπεράσει το πρόβλημα στη μέση του. Λογικά θα αναλάβει αυτός να είναι ο πιστός φρουρός του Νέντοβιτς και ο Παπανικολάου να αποτελέσει το plan-b, αν χρειαστεί ένα ψηλότερο κορμί να βγει μπροστά του την ώρα του σουτ.

Ωστόσο ο Φαλ συνεχίζει και θα συνεχίσει να αποτελεί το «κλειδί» της Πειραιώτικης μηχανής. Στο παιχνίδι με την Εφές ο ψηλός του Ολυμπιακού βρέθηκε 8 φορές σε iso καταστάσεις απέναντι σε κοντούς (οι 6 στο τέλος του 4ου δεκαλέπτου και την παράταση). Σε αυτές τις περιπτώσεις δέχτηκε μόλις δύο πόντους, με αποκορύφωμα την τελευταία άμυνα στον Μίσιτς, πριν ακολουθήσει το τρίποντο του Σλούκα.

Ο Γάλλος ήταν αυτός που κυριάρχησε τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά στον αγώνα πρωταθλήματος του ΣΕΦ, πριν ο Νέντοβιτς αναλάβει δράση. Αυτός θα είναι ξανά ο μοχλός του ρυθμού και της έντασης στον Ολυμπιακό, αλλά την μπαγκέτα θα έχει εξ ολοκλήρου ο Κώστας Σλούκας.

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού έχει επιστρέψει από πέρσι για αυτά τα παιχνίδια και είναι το πρώτο που θα παίξει έχοντας στο background έναν τίτλο, αφού ξαναφόρεσε τη φανέλα του. Η δική του απόδοση κινεί τα νήματα και οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται το σκορ, αλλά κυρίως τη δημιουργία (παρόλο που με τον Χασάν Μάρτιν είναι αδύνατο να συνεργαστούν φέτος) και τις σωστές αποφάσεις όταν η μπάλα είναι στα χέρια του. Ο Σλούκας είναι αυτός που θα τραβήξει τα βλέμματα, για να δώσει χώρο και στους υπόλοιπους του Ολυμπιακού να έχουν καθαρή ματιά προς το καλάθι από την περίμετρο. Για τον Βεζένκοφ δε χρειάζεται ειδική αναφορά, αφού είναι το άκρον άωτον της σταθερότητας και θα παράξει σταθερά τα νούμερά του, no matter what.

Την Κυριακή ο τελικός είναι μεγάλη υπόθεση και για τους δύο. Όχι γιατί η χρονιά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού τελειώνει εδώ, όσο και αν οι πληγές που αφήνει μία τέτοια ήττα επουλώνονται δύσκολα. Δύο ομάδες που έχουν μάθει να τρέφονται και να τρέφουν τη μεταξύ τους αντιπαλότητα με τίτλους. Ο Ολυμπιακός είναι έξι χρόνια μακριά από το να πανηγυρίσει οτιδήποτε, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έιναι μαθημένος να πρωταγωνιστεί, ακόμα και αν οι πιο λαμπρές στιγμές του συλλόγου ανήκουν στο παρελθόν.

Στο φινάλε, άλλωστε, μιλάμε για τον δεύτερο σημαντικότερο εγχώριο τίτλο και στο σημείο που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχει κανείς που θέλει να βλέπει τον εαυτό του με σκυμμένο το κεφάλι στην απονομή…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News