NCAA: Ντιουκ-Νορθ Καρολάινα, το απόλυτο ντέρμπι την απόλυτη στιγμή

Μία κόντρα που μετράει 102 χρόνια ιστορίας και 257 αναμετρήσεις. Μια αντιπαλότητα που έχει ψηφιστεί ως η μεγαλύτερη αθλητική στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αθλήματος. Δύο αντίπαλοι που μισιούνται, έχοντας τις βάσεις τους σε απόσταση όλων κι όλων δέκα μιλίων.

U.S. Highway 15-501, γνωστός και ως Tobacco Road. Ετσι είναι γνωστός ο δρόμος που ενώνει τα δύο φημισμένα κολέγια για τις… μπασκετικές τους επιδόσεις: το Ντιουκ από το Ντάραμ, τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία Νορθ Καρολάινα με πληθυσμό 228.000 κατοίκους, και το… Νορθ Καρολάινα. Το ομώνυμο της πολιτείας πανεπιστήμιο, που έχει έδρα στο Τσάπελ Χιλ, κωμόπολη ούτε 60.000 κατοίκων. Το λες και προάστιο του Ντάραμ, δηλαδή.

Ο καπνός, σε λίγες ώρες, θα απλωθεί πάνω από όλες τις ΗΠΑ. Ποιο ΝΒΑ; Διαχρονικά, το τριήμερο του κολεγιακού φάιναλ φορ (υπερ)καλύπτει κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα. Τζάμπολ στη 01:05 ώρα Ελλάδας με Βιλανόβα-Κάνσας, κορύφωση στις 03:45 με το απόλυτο ντέρμπι.

Αν και πρόκειται για το πιο… πολυφορεμένο ζευγάρι ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του ΝCAA, Μπλου Ντέβιλς και Ταρ Χιλς δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε φάιναλ φορ. Θα συμβεί πρώτη φορά στο… τελευταίο ή προτελευταίο παιχνίδι της τεράστιας καριέρας του κόουτς των πρώτων, Μάικ Σιζέφσκι. Στον ημιτελικό της Νέας Ορλεάνης. Πάμε λοιπόν να δούμε τις αναμετρήσεις τους που έγραψαν ιστορία, εστιάζοντας και στις φετινές – και στους παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν και τα ξημερώματα.

 

1974: Από το -8 σε 17’’

Το Νορθ Καρολάινα έχανε 86-78, μόλις 17 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Και κέρδισε 96-92 στην παράταση! Το 1974 αυτά, όταν δηλαδή δεν υπήρχε ακόμα τρίποντο! Το Ντιουκ «αυτοκτόνησε» με συνεχή λάθη, ο Γουόλτερ Ντέιβις ισοφάρισε σε νεκρό χρόνο με ταμπλό από το σπίτι του και το «3 στα 3» εκείνη τη σεζόν για τους Ταρ Χιλς έγινε με τον πιο… ανατρεπτικό τρόπο. Ο Ντέιβις ήταν ένας σμολ φόργουορντ που έκανε σημαντική καριέρα στους Σανς και… είναι ο θείος του Χιούμπερτ Ντέιβις, σημερινού προπονητή του Νορθ Καρολάινα.

 

1984: O νόμος του Τζόρνταν

Παρατάσεων συνέχεια. Ο Ματ Ντόχερτι (που έγινε και προπονητής των Ταρ Χιλς την τριετία 2000-03) βασικά ήταν εκείνος που είχε διασχίσει το γήπεδο και ισοφαρίσει ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας για το Νορθ Καρολάινα. Νέα ισοπαλία στους 79 πόντους, εν τέλει το πήρε πάνω του κάποιος… Μάικλ Τζόρνταν και με 25 πόντους οδήγησε τους Ταρ Χιλς στο 96-83. Ηταν το τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι στο NCAA, όπως και του αριστερόχειρα σέντερ Σαμ Πέρκινς – και του Ντόχερτι, παρεμπιπτόντως.

 

1992: Ξύλο και Ντέιβις παίκτης

Ο Μπόμπι Χέρλι του Ντιουκ έσπασε το πόδι του και συνέχισε να παίζει, ο καθοριστικός στο τέλος Ερικ Μόντρος του Νορθ Καρολάινα έφαγε δύο αγκωνιές στο πρόσωπο και ολοκλήρωσε το παιχνίδι αιμόφυρτος, ο νυν τεχνικός του τελευταίου, Χιούμπερτ Ντέιβις, ηγήθηκε στο 75-73 της και τότε ομάδας του με 16 πόντους. Άλλη μια οριακή δηλαδή επικράτηση των Ταρ Χιλς, στο τέλος όμως της χρονιάς γέλασαν καλύτερα οι Μπλου Ντέβιλς. Εφτασαν στον δεύτερο διαδοχικό τίτλο τους, κάτι που είχε να κάνει ομάδα από το UCLA το 1973, συνεπώς ξέχασαν γρήγορα το συγκεκριμένο ματς – στο οποίο είχαν κρατήσει τους αντιπάλους τους δίχως καλάθι στα εννιάμισι τελευταία λεπτά, δεχόμενοι 12/14 βολές σε εκείνο το διάστημα. Μοιραίος, δις, ήταν ο Κρίστιαν Λέτνερ. Κι αυτός, πάντως, στην ποστ σίζον έβαλε το περίφημο «The shot», μετά έπαιξε με την ορίτζιναλ Ντριμ Τιμ στη Βαρκελώνη, άρα τι να του πει μια ήττα που δεν κόστισε καν…

 

2012: Το μπάζερ μπίτερ του Ρίβερς

Εδώ το πήραν κυριολεκτικά στο τέλος οι Μπλου Ντέβιλς, με τρίποντο σε νεκρό χρόνο του Οστιν Ρίβερς. Ο γιος του Ντοκ (προπονητής σήμερα των Σίξερς και παρών στις εξέδρες τότε) και νυν γκαρντ των Νάγκετς υπέγραψε ανατροπή από διψήφιες διαφορές του Νορθ Καρολάινα, γράφοντας το 85-84 μπροστά στον πολύ ψηλότερο Τάιλερ Ζέλερ. Ηταν το έκτο του τρίποντο κι έφτασε τους 29 πόντους. To Nτιουκ έβαλε 13 στα τελευταία δυόμισι λεπτά και δέχτηκε μονάχα 2, μέσα στην έδρα των Ταρ Χιλς. Εκείνη που διατηρούνταν αήττητη επί 31 συνεχείς αγώνες, στο μεγαλύτερο σχετικά νικηφόρο σερί του Νορθ Καρολάινα!

 

2022: Χαλάστρα στον Σιζέφσκι

Στην τελευταία του επίσκεψη στο Τσάπελ Χιλ, ο Σιζέφσκι διέλυσε 87-67 το Νορθ Καρολάινα στις 5 Φεβρουαρίου, χάρη στην 27άρα του Εϊ Τζέι Γκρίφιν, το 13-8-5-2 (με ασίστ και κλεψίματα) του Γουέντελ Μουρ και τον «διπλό» Πάολο Μπανκέρο (13 π., 10 ρ.). Οι δύο γκαρντ-φόργουορντ και κυρίως ο Ιταλοαμερικανός (και οσονούπω «ατζούρο») πάουερ φόργουορντ θα επιλεγούν ψηλά στο ντραφτ και μαζί με τον πανύψηλο σέντερ Μαρκ Γουίλιαμς, τον σούτινγκ γκαρντ Τρέβορ Κιλς και τον αφηνιασμένο εσχάτως πόιντ γκαρντ Τζέρεμι Ρόουτς αποτελούν τα ατού του «κόουτς Κ».

Πίσω όμως είχαν οι Ταρ Χιλς την ουρά… Η ομάδα του (ρούκι ως χεντ κόουτς!) Χιούμπερτ Ντέιβις επισκέφτηκε με τη σειρά της ένα μήνα αργότερα την έδρα των μεγάλων της αντιπάλων, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Σιζέφσκι στο «Κάμερον Στέιντιουμ». Κάποια εισιτήρια κόστισαν μέχρι και 4.700 ευρώ, ο Κρίστιαν Λέτνερ, ο Γκραντ Χιλ, ο Σέιν Μπατιέ, ο Τζέι Τζέι Ρέντικ και άλλα «τέκνα» του θρυλικού τεχνικού ήταν εκεί για να τον τιμήσουν με την παρουσία τoυς, εντούτοις το Νορθ Καρολάινα χάλασε τη γιορτή με το υπέρ του 94-81. Ο σέντερ-οδοστρωτήρας Αρμάντο Μπέικοτ της 23άρας με 10/11 δίποντα είχε τη συμπαράσταση των Κέιλεμπ Λοβ (22 π., πόιντ γκαρντ), Αρ Τζέι Ντέιβις (21, γκαρντ) και Μπρέιντι Μάνεκ (20, πάουερ φόργουορντ).

Ολους αυτούς περιμένουμε να δούμε και σε λίγες ωρίτσες, στο πιο κρίσιμο ντέρμπι της ιστορίας. Το Νορθ Καρολάινα προηγείται… 142-115, είπαμε όμως. Σε φάιναλ φορ, τώρα είναι που βρίσκονται. Ο «Tobacco road», μόνο για σήμερα, φτάνει μέχρι τη Νέα Ορλεάνη.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΙΚ ΣΙΖΕΦΣΚΙ: Ο μύθος με τη ζωή σαν παραμύθι

ΜΑΙΚ ΣΙΖΕΦΣΚΙ: Τελευταίος χορός με βαθιά υπόκλιση

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News