Μάικ Σιζέφσκι: Τελευταίος χορός με βαθιά υπόκλιση

Ο διάβολος, λένε, έχει πολλά ποδάρια. Ο πιο γνωστός «μπλε διάβολος» έχει πολλές συμμετοχές σε φάιναλ φορ. Πιο πολλές, τουλάχιστον ως προς την… έκτασή τους ανά τις δεκαετίες, δεν γίνεται. Ακόμα και στην αποχαιρετιστήρια χρονιά του, ο Μάικ Σιζέφσκι τα κατάφερε.

Τι κι αν πέρυσι ήταν η πρώτη φορά μετά το 1995 που το Ντιουκ δεν έφτασε στο τελικό τουρνουά του NCAA (το οποίο δεν διεξήχθη το 2020 λόγω της πανδημίας); Το τέλος εποχής φάνηκε να έρχεται τότε σε αγωνιστικό επίπεδο – και σίγουρα φάνηκε να επισπεύδεται λίγους μήνες αργότερα, τον περασμένο Ιούνιο συγκεκριμένα, όταν ο 75χρονος κόουτς ανακοίνωσε ότι η σεζόν 2021-22 θα ήταν η τελευταία του στα γήπεδα.

Κι όμως, αντί να χρησιμεύσει η τρέχουσα ως μεταβατική, σε ένα πρόγραμμα με αποτυχίες τις προηγούμενες περιόδους, πάει να εξελιχθεί σε άκρως θριαμβευτική. Το περσινό ναδίρ, δεδομένου ότι οι 24 συναπτές συμμετοχές στο τουρνουά των «64» αποτελούσαν το δεύτερο μεγαλύτερο σερί όλων των εποχών, τείνει να γίνει ζενίθ. Ακόμα και για τον προπονητή που τα έχει ζήσει και τα έχει πετύχει σχεδόν όλα στην τεράστια καριέρα του, το να αποχωρήσει πρωταθλητής θα αποτελεί κορωνίδα.

 

Κάν’ το σαν τον Γούντεν

Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να βρει μπροστά του στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Νέας Ορλεάνης το Νορθ Καρολάινα; Το κλασικό κολεγιακό ντέρμπι αναβιώνει για πολλοστή φορά, ένα βήμα πριν το παιχνίδι της στέψης. Αν φτάσουν στον τελικό σε μια βδομάδα από τώρα (σ.σ: ξημερώματα Τρίτης για την ακρίβεια), οι «Blue devils» θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του ζευγαριού Βιλανόβα-Κάνσας.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σιζέφσκι έχει φτάσει στο 13ο δικό του φάιναλ φορ. Στα πέντε από αυτά (1991, 1992, 2001, 2010, 2015) σήκωσε το τρόπαιο, με αποτέλεσμα να υπολείπεται μονάχα του θρύλου Τζον Γούντεν με τα δέκα στο UCLA. Μόνο που τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 το πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες έκανε πλάκα και ο ανταγωνισμός ήταν ανύπαρκτος, εν αντιθέσει με τον άκρατο που επικράτησε έκτοτε. Μόνο που ο άνθρωπός μας με τα 13 του πλέον φάιναλ φορ ξεπέρασε εδώ ακόμα κι αυτόν τον Γούντεν!

Στις δύο πιο πρόσφατες εμφανίσεις του μάλιστα στο ραντεβού των τεσσάρων κορυφαίων, το 2010 με τον Κάιλ Σίνγκλερ και τα γνωστά αδέρφια Πλάμλι και το 2015 με τους Τάιους Τζόουνς, Γκρέισον Αλεν και Τζάστις Γουίνσλοου (και τον τρίτο… Πλαμλαίο), στέφθηκε πρωταθλητής. Λέτε να τριτώσει το (συνεχόμενο) καλό; Το 2010 έπαιζε και ήταν από τα αστέρια της ομάδας ο κατοπινός γκαρντ των Μακάμπι και Γκραν Κανάρια, Τζον Σέιερ. Γιατί κάνουμε ειδική αναφορά σε δαύτον; Διότι σταμάτησε μικρός το μπάσκετ, έγινε το 2014 βοηθός του Σιζέφσκι και είναι αυτός που θα τον διαδεχθεί!

Από το 1980 κοουτσάρει το Ντιουκ ο γνωστός και ως «κόουτς Κ», διανύει κοινώς 42η χρονιά στο ίδιο μετερίζι! Στην ιστορία του ΝCAA άλλοι εννιά συνάδελφοί του ευτύχησαν να βρεθούν σε φάιναλ φορ στην τελευταία σεζόν τους στους πάγκους, με πιο πρόσφατο (που λέει ο λόγος) τον μακαρίτη πια Μπιλ Γκάθριτζ των Ταρ Χιλς πριν από 22 χρόνια. Το θέμα είναι πόσοι εξ αυτών πήραν και τον τίτλο… Μόνο ο Αλ ΜακΓκουάιρ το 1977 με το Μαρκέτ και ο… αναπόφευκτος Γούντεν δύο χρόνια νωρίτερα με το UCLA.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NCAA: Στο Final-4 το Ντιουκ, γράφει ιστορία ο θρυλικός Σιζέφσκι

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News