NCAA Final: Ενα φαβορί, ένα φορτσάτο αουτσάιντερ και μια κόντρα με παρελθόν που ανάγεται στο παρόν

Εννιά τίτλοι και 37 παρουσίες σε φάιναλ φορ… παρατάσσονται στις 04:15 τα ξημερώματα στο «Σούπερντομ» της Νέας Ορλεάνης στον τελικό του NCAA. Κάνσας (τρία πρωταθλήματα και 16 φάιναλ φορ) και Νορθ Καρολάινα (έξι και 21, οι περισσότερες παρουσίες στα ραντεβού των τεσσάρων), στην ώρα της κρίσης.

Οι Τζέιχοκς του κόουτς (από το μακρινό 2003) Μπιλ Σελφ πέταξαν έξω στον προχθεσινό ημιτελικό το Βιλανόβα με το άνετο 81-65, οι Ταρ Χιλς του ρούκι προπονητή Χιούμπερτ Ντέιβις απέκλεισαν στο κλασικό ντέρμπι το Ντιουκ. Με το πολύ πιο αγχωτικό 81-77 και τερματίζοντας άδοξα την 47χρονη καριέρα (42χρονη στους Μπλου Ντέβιλς) του Μάικ Σιζέφσκι. Οι αφετηρίες των δύο προγραμμάτων υπήρξαν διαφορετικές, η κατάληξη για αμφότερα είναι το παιχνίδι του τίτλου.

 

Κάνσας, για αυτό που δεν πήρε πρόπερσι

Οι ψηλοί Ντέιβιντ ΜακΚόρμακ και Τζέιλεν Γουίλσον, οι γκαρντ-φόργουορντ Οτσεϊ Αγκμπάτζι και Κρίστιαν Μπράουν ήταν παρόντες και στην προπέρσινη βερσιόν των Τζέιχοκς. Εκείνη που θεωρούνταν το φαβορί για τον τίτλο, ο οποίος όμως έμεινε… ορφανός. Η πανδημία άφησε το NCAA δίχως τελικό τουρνουά και πρωταθλητή, οι μικροί μεγάλωσαν και ως οι αστέρες πλέον του προγράμματος, θέλουν αυτό που τους στέρησε ο Covid-19.

Ειδικά ο σέντερ ΜακΚόρμακ (25 π. με 10/12 δ., 9 ρ. στον ημιτελικό) με τον σουτέρ Αγκμπάτζι (21 π. με 6/7 τρ.) βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση. Ο δεύτερος είχε δηλώσει συμμετοχή στο περσινό ντραφτ του ΝΒΑ και την απέσυρε τελευταία στιγμή. Καλά έκανε, διότι έτσι μπορεί αφενός να γίνει πρωταθλητής, αφετέρου να επιλεγεί πολύ πιο ψηλά. Οι οκτώ πρώτοι σκόρερ του Μπιλ Σελφ έχουν 973 συμμετοχές στο NCAA, κοινώς οι Τζέιχοκς διαθέτουν ένα από τα εμπειρότερα σύνολα που έχουν εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια σε φάιναλ φορ.

Παραμένουν δίχως τίτλο από το 2008, επανεμφανίζονται σε τελικό από το 2012, είχαν να βρεθούν στη «σύναξη» των τεσσάρων καλύτερων ομάδων μιας χρονιάς τέσσερα χρόνια. Ξεκίνησαν όμως το τελικό τουρνουά ως το Νο 1 της περιφέρειάς τους, έριξαν δύο 25άρες για να φτάσουν στο φάιναλ φορ και μετρώντας δέκα διαδοχικές πειστικές νίκες, θεωρητικά έχουν τον πρώτο λόγο.

 

Νορθ Καρολάινα, για να γίνει… Βιλανόβα

Μόνο το Βιλανόβα του 1985, με προπονητή τον Ρόλι Μασιμίνο και αστέρι τον Ντουέιν ΜακΚλέιν, που είδαμε οκτώ χρόνια αργότερα στον Μίλωνα, έχει πάρει τίτλο μπαίνοντας στο τελικό τουρνουά ως Νο 8 στην περιφέρειά του. Θέλει να το μιμηθεί το Νορθ Καρολάινα, που ελάχιστοι το πίστευαν μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, αν όχι ημέρες.

Δεν έχουν το ταλέντο τόσων και τόσων άλλων ομάδων τους στο παρελθόν, διανύουν μεταβατική σεζόν μετά την αποχώρηση ύστερα από 18 χρόνια από την τεχνική ηγεσία του Ρόι Γουίλιαμς, να όμως που η ίδια σεζόν μπορεί να φέρει και ένα τρόπαιο! Οι Ταρ Χιλς γνώρισαν βαριές ήττες, μετά όμως από τη συντριβή με 22 πόντους από το Γουέικ Φόρεστ, έχουν κερδίσει 17 φορές και χάσει μονάχα τρεις. Οι δέκα νίκες στα έντεκα πιο πρόσφατα παιχνίδια τους δεν είναι τίποτα μπροστά στο ότι στο ίδιο διάστημα νίκησαν δις το Ντιουκ των υπερταλαντούχων νεαρών, που θα επιλεγούν ψηλά-ψηλά στο ντραφτ. Μία μάλιστα στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του Σιζέφσκι, μία στην πρώτη (μεταξύ τους) κόντρα σε φάιναλ φορ. Δεν είναι τίποτα μπροστά στο ότι στους «32» απέκλεισαν το Νο 1 Μπέιλορ, στους «16» το πάντα δυνατό UCLA, στους «8» έριξαν 20άρα στην απίστευτη «Σταχτοπούτα» Σεντ Πίτερς (Νο 15).

Όπως ο Αγκμπάτζι, ο ήρωας του ημιτελικού (με 28 πόντους και το τρίποντο-«μαχαιριά» για το Ντιουκ στο τέλος) Κέιλεμπ Λοβ είχε δηλώσει συμμετοχή στο προηγούμενο ντραφτ και την απέσυρε. Ο εκρηκτικός κόμπο γκαρντ πλαισιώνεται στην περιφέρεια από τους Αρ Τζέι Ντέιβις και Λίκι Μπλακ, ενώ στη φροντ λάιν δεσπόζει η «μηχανή» των ριμπάουντ (21, συν 11 π. προχθές), ο εικονιζόμενος στη βασική φωτό Αρμάντο Μπέικοτ. Τη διαφορά πάντως στην τελική ευθεία έκανε με τα τρίποντά του το «τεσσάρι» Μπρέιντι Μάνεκ.

 

Από τον Τσάμπερλεϊν στον παίκτη Ντέιβις

Πέμπτη φορά αναμετρώνται οι δύο ομάδες σε φάιναλ φορ, πρώτη σε τελικό από το 1957! Τότε, και παρ’ ότι το Κάνσας διέθετε τον «γίγαντα» Γουίλτ Τσάμπερλεϊλ, που έμελλε να σαρώσει κάθε ρεκόρ στο ΝΒΑ (κάποια αντέχουν έως σήμερα), το Νορθ Καρολάινα είχε κερδίσει 54-53 στην… τρίτη παράταση. Πρώτος του σκόρερ με 20 πόντους ήταν ο Λένι Ρόσενμπλαθ, ενώ ο Τσάμπερλεϊν είχε 23 και 14 ριμπάουντ.

Το 1991 στην Ιντιανάπολις οι Τζέιχοκς κέρδισαν 79-73 στον ημιτελικό, μα έχασαν στον τελικό 72-65 από το Ντιουκ. Δεν είχε φτάσει για τους Ταρ Χιλς η 25άρα κόντρα στο Κάνσας του Χιούμπερτ Ντέιβις, σημερινού τεχνικού τους! Ο άνθρωπος που θέλει να γίνει ο πρώτος κολεγιακός ρούκι κόουτς που φτάνει στον τίτλο, ήταν σούτινγκ γκαρντ των Νικς το 1993 – όταν δηλαδή το Νορθ Καρολάινα το σήκωσε, παίρνοντας ρεβάνς. Επικράτησε στον ημιτελικό 78-68 του Κάνσας, προτού κάνει την έκπληξη και με το 77-71 επί του Μίτσιγκαν του Κρις Γουέμπερ, του Τζέιλεν Ρόουζ, του Τζουάν Χάουαρντ. Κορυφαίος παίκτης του τριημέρου ψηφίστηκε ο γκαρντ Ντόναλντ Γουίλιαμς, που ήρθε στον Σπόρτιγκ το 1997.

Ο τρίτος και τελευταίος τίτλος των Τζέιχοκς κατακτήθηκε το 2008, μετά δηλαδή την εποχή Ρόι Γουίλιαμς (1988-2003). Παρεμπιπτόντως, με αυτόν προπονητή είχαν νικήσει τους Ταρ Χιλς του Ντέιβις το 1991. Ο τελευταίος ήταν βοηθός του Γουίλιαμς την προηγούμενη εννιαετία (2012-21), προτού δηλαδή τον διαδεχθεί στο Νορθ Καρολάινα!

Το 2008, τέλος πάντων, το Κάνσας διέλυσε στον ημιτελικό 84-66 τους Ταρ Χιλς με 25άρα του Μπράντον Ρας, γκαρντ-φόργουορντ της Λάρισας την προηγούμενη διετία. Αξιος συμπαραστάτης του με 11-4-3-3 ήταν ο πλέι μέικερ Μάριο Τσάλμερς, αντίπαλος του Ρας με ΑΕΚ και Αρη στα μέρη μας. Στον τελικό οι Τζέιχοκς επικράτησαν στην παράταση 75-68 του Μέμφις του Ντέρικ Ρόουζ και στέφθηκαν πρωταθλητές.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NCAA: Ντιουκ-Νορθ Καρολάινα, το απόλυτο ντέρμπι την απόλυτη στιγμή

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News