Τζέιμς Χάρντεν: Σκιά του… μουσιού του στους Σίξερς

Προσαρμόζεται ακόμα στη νέα του ομάδα, δεν τον έχουν αφήσει οι ενοχλήσεις στον αριστερό προσαγωγό ή απλώς μεγαλώνει; Μάλλον το τελευταίο, που σίγουρα είναι και η απευκταία εξήγηση για τους Σίξερς…

Με τον πρώτο σκόρερ τους, αλλά και ολόκληρου ΝΒΑ, τον Ζοέλ Εμπίιντ των 30,6 πόντων να λείπει, ο Τζέιμς Χάρντεν όφειλε να βγει μπροστά. Να θυμίσει τον σούπερ σκόρερ και των εννιά προηγούμενων σεζόν, διάστημα κατά το οποίο αναδείχθηκε ο ίδιος πρώτος σκόρερ της λίγκας. Οχι μάλιστα πολλά χρόνια πριν, μα από το 2018 έως και το 2020.

Οι 36,1 και οι 34,3 πόντοι έγιναν 24,7 πέρυσι, 22,5 φέτος στο Μπρούκλιν, 21 φέτος και στη Φιλαδέλφεια – στην οποία μετακόμισε τον Φεβρουάριο, στο μέγκα τρέιντ με βασικό αντάλλαγμα τον Μπεν Σίμονς. Ο Αυστραλός πόιντ φόργουορντ δεν έπαιξε δευτερόλεπτο (ούτε) στους Νετς, μα μήπως και ο έμπειρος σούτινγκ γκαρντ έχει εμφανιστεί πολλές φορές, όταν τον χρειάζεται η «Φίλι»;

Βαρύς και ίσως ανόρεχτος, ο Χάρντεν μετά από 28 εμφανίσεις με τη νέα του φανέλα δεν έχει πάρει ούτε μία φορά 20 προσπάθειες. Ποτέ! Ποιος, αυτός που στις… πρόσφατες καλές εποχές έπαιρνε και 20 και 30 κι ακόμα περισσότερα σουτ. Στον πρώτο ανατολικό ημιτελικό είχε όλα κι όλα 5/13 για 16 ψωροποντάκια και η παρέα του έχασε 106-92 στο -δίχως Κάιλ Λάουρι- Μαϊάμι, έχοντας βρεθεί και στο -21. Μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο είχε μόλις 4 πόντους με 1/5 σουτ και μία ασίστ για δύο λάθη

Η αλήθεια είναι πως δημιουργικά τα πάει μια χαρά, έχοντας μοιράσει 15 φορές διψήφιο αριθμό τελικών πασών ως Σίξερ. Τα ξημερώματα όμως ούτε ως πασέρ διακρίθηκε. Εμεινε στις 5 ασίστ (για ισάριθμα λάθη…) και ειδικά οι δέκα –«οριζόντιες» ή από μέσα προς τα έξω- πάσες του για σουτ τριών πόντων δεν απέφεραν ούτε ένα καλάθι! Αυτό το ιδιότυπο 0/10 δείχνει ότι φταίνε και οι συμπαίκτες του για το 1-0 των Χιτ, φταίει όμως πρωτίστως ο ίδιος που δεν είναι πιο επιθετικός στο παιχνίδι του.

 

Και συ τέκνον, Τάκερ;

Ξεκίνησε καλά και ως προς το σκοράρισμα στη Φιλαδέλφεια, εντούτοις προϊόντος του χρόνου ο Χάρντεν φθίνει – σε βαθμό που έκλεισε τη ρέγκιουλαρ σίζον με 16 πόντους μέσο όρο στις έξι τελευταίες εμφανίσεις του, έχοντας κάτω από 20 (19 για την ακρίβεια, με 40,5% εντός παιδιάς και 3,5 λάθη) στο 4-2 του πρώτου γύρου επί των Ράπτορς. Το 32,6% της κανονικής περιόδου στα τρίποντα αποτελεί το χειρότερο ποσοστό της καριέρας του, το 40,2% στα σουτ γενικότερα (αποτελεί) το δεύτερο χειρότερο, ως οριακά κάτω από το 40,3% της ρούκι σεζόν του στην Οκλαχόμα όταν έπαιζε λίγο.

Ο Εμπίιντ θα λείψει λόγω του τραυματισμού του στο πρόσωπο και στο Game 2 στη Φλόριντα, ίσως και σε άλλα παιχνίδια. Η επιμονή του Ντοκ Ρίβερς να χρησιμοποιεί πλέον βασικό τον κορεσμένο και ξεπερασμένο ΝτιΑντρε Τζόρνταν (που κατέγραψε -22 στο ομαδικό +/- σε μόλις 17’ συμμετοχής, ενώ όσο δεν έπαιζε η «Φίλι» έβαλε 8 πόντους περισσότερους) δείχνει ακατανόητη, η μουρμούρα εντείνεται και αντικείμενό της είναι και ο κόουτς.

Από την γκρίνια πλέον δεν ξεφεύγει ούτε ο Χάρντεν, που δεν τον έχουν πάρει δα και τα βαθιά γεράματα. Ούτε 33 ετών δεν είναι ακόμα, ενώ ο παίκτης που τον «έσβησε» χθες γίνεται μεθαύριο 37! Πρόκειται για τον Πι Τζέι Τάκερ, που ανέλαβε το μαρκάρισμά του σε κάθε σπιθαμή του γηπέδου. Προσπαθούσε να μη φτάσει καν η μπάλα στα χέρια του «μούσια», κολλούσε πάνω του κι όταν εκείνη βρισκόταν στα δικά του.

Ο παλιός φόργουορντ του Αρη, που πέρασε κι από πιο άγονες γραμμές της Ευρώπης και της (ηπείρου) Αμερικής, προτού γίνει αποδεκτός στο ΝΒΑ, ήταν φυσικά συμπαίκτης και καλός φίλος του Χάρντεν από το 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2021 στο Χιούστον! Ο τελευταίος πήγε τότε στο Μπρούκλιν και αποκλείστηκε στα περσινά πλέι οφ, και τότε στους ημιτελικούς της Ανατολής, από τους Μπακς του… Τάκερ. Εκ των κορυφαίων αμυντικών του ΝΒΑ, ο ούτε δίμετρος πάουερ φόργουορντ, που παίζει και στο «5» αλλά μαρκάρει και γκαρντ, έκανε φανταστική δουλειά πάνω στον παλιόφιλό του (χώρια οι 10 πόντοι, τα 5 επιθετικά ριμπάουντ) και ορέγεται νέο τίτλο. Αυτόν ακριβώς που δεν θα δουν ούτε με κυάλια οι Σίξερς, αν ο Χάρντεν δεν θυμίσει έστω και τώρα τον σούπερ σκόρερ που ξέραμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΒΑ PLAYOFFS: Χιτ και Σανς θέλουν το δαχτυλίδι του Γιάννη και το δείχνουν!

ΤΖΕΙΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ: Ο χρόνος προσαρμογής είναι για τους άλλους

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News