Τρέι Γιανγκ: Ο κοντός και οι πελάτες του

Με τους Νικς στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών ή στη συνηθισμένη… απογοητευτική, με τη δική του παρέα να κερδίζει ή ακόμα και να χάνει, για τη ρέγκιουλαρ σίζον ή (φυσικά) για τα πλέι οφ. Το μόνο σίγουρο στις αναμετρήσεις της Νέας Υόρκης με την Ατλάντα είναι ότι ο Τρέι Γιανγκ θα προκαλεί χαμό.

Με τις αγωνιστικές του επιδόσεις, αλλά και με το απαραίτητο αλατοπίπερο των χειρονομιών του. Με μια απλή γκριμάτσα, με ένα ανεπαίσθητο νεύμα προς έναν αντίπαλο ή το κοινό του «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν». Ειδικά στην έδρα των Νεοϋορκέζων, ο πόιντ γκαρντ των Χοκς φροντίζει να δίνει τον καλύτερο εαυτό του και συνάμα αξέχαστες παραστάσεις. Σαν εκείνη του πέμπτου αγώνα για τον πρώτο γύρο των τελευταίων πλέι οφ, όπου επικυρώθηκε η πρόκριση της ομάδας του με 4-1 και παρά το μειονέκτημα έδρας. Τότε, δηλαδή, που είχε ρίξει 36άρα με 18 πόντους στην τέταρτη περίοδο. Και αφότου είχε υπογράψει το πρώτο μπρέικ στο εναρκτήριο ματς της σειράς, με καλάθι στο τελευταίο δευτερόλεπτο εκεί μέσα.

Το δάχτυλο στο στόμα, προσταγή στους φιλάθλους των Νικς να σωπάσουν και… αυτόματη δημιουργία ενός (ακόμα) εχθρού στο «Μεγάλο Μήλο». Αμφότερες οι ομάδες εμφανίζονται φέτος χειρότερες, ειδικά η Νέα Υόρκη δεν βλέπεται. Τελευταία ευκαιρία της να προλάβει την ανατολική δεκάδα και τα play-ins ήταν να νικήσει τους Χοκς, μειώνοντας την απόσταση από αυτούς στις τέσσσερις νίκες. Εχασε 117-111 παρά το διψήφιο προβάδισμά της στην τέταρτη περίοδο, αντίο πλέι οφ. Ο αποχαιρετισμός αποτυπώθηκε στις παλάμες του Γιανγκ. Ξανά…

 

Όπως Κάρι και Τζαμπάρ, πλέον και με mid range

Παρ’ ότι τις ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο που του κόστισαν μια απουσία από αγώνα και τον κράτησαν χαμηλά στις δύο πιο πρόσφατες εμφανίσεις του (με 3/12 και 5/14 σουτ), ο γκαρντ των 185 εκατοστών είχε ειδικό κίνητρο να παίξει καλά στο γήπεδο όπου το επίθετό του συνοδεύεται από τη λέξη f*%@ στις ιαχές των οπαδών. Εριξε λοιπόν 45άρα με 7/15 τρίποντα και 13/25 προσπάθειες συνολικά, μοίρασε 8 ασίστ και αρκέστηκε στο να κουνάει επιδεικτικά τους ώμους ή να συστήνει στο κοινό ηρεμία, κουνώντας τα χέρια προς τα κάτω εν είδει κατευνασμού. Δάχτυλο, α λα Ρέτζι Μίλερ προ δυόμισι δεκαετιών και α λα… Γιανγκ προ μηνών, δεν είχε τούτη τη φορά.

Μόνο αυτός και ο Στεφ Κάρι έχουν φτάσει τετράκις στην τρέχουσα περίοδο τους 45 πόντους, μόνο ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ έχει ρίξει μέσα στο θρυλικό «Γκάρντεν» (γήπεδο του 1968…) περισσότερες από -τις δικές του- τέσσερις 30άρες σε διαδοχικές επισκέψεις. Ο Καρίμ είχε πέντε. Αν αυτή τη στιγμή τσεκάρετε τη σελίδα του γηπέδου στη Wikipedia, θα δείτε να αναγράφεται ως ιδιοκτήτης του ο… Τρέι Γιανγκ.

Τι κι αν στις αναμετρήσεις των δύο συλλόγων σε κανονικές περιόδους οι Νεοϋορκέζοι είχαν κερδίσει έξι συνεχείς φορές; Χθες που υπήρχε σημαντικό διακύβευμα, ο μόλις 23χρονος ηγέτης των «γερακιών» έβγαλε νύχια και πλήγωσε ξανά την ομάδα που τον ήθελε σαν τρελή στο ντραφτ του 2018, αλλά δεν πρόκαμε να τον πάρει στο Νο 9. Εξελίσσει διάφορες πτυχές του παιχνιδιού του, όπως τη δημιουργία, βάζει νέα πράγματα στο εκτελεστικό ρεπερτόριό του. «Πάει» εκείνος ο τύπος που τραβούσε χειρόφρενο λίγο μετά τη σέντρα και σούταρε από τρελές αποστάσεις. Το κάνει ακόμα, περισσότερο όμως εκτελεί από μέση απόσταση, προσθέτοντας για τα καλά το mid range παιχνίδι στη φαρέτρα του. Πρόπερσι έπαιρνε έτσι μόνο το 5,4% των προσπαθειών του, φέτος παίρνει το 13% αυτών. Και πού είστε, πρόπερσι είχε τον υψηλότερο μέσο όρο της καριέρας του με 29,6 πόντους…

Στην τρέχουσα περίοδο βάζει 28,2 με τα καλύτερα ποσοστά στην τετραετή παρουσία του στο ΝΒΑ (45,7% εντός παιδιάς, 38,4% τρίποντα, 90% βολές), ανεβαίνει με σαδιστική (την ελάχιστη δυνατή) γεωμετρική πρόοδο στις τελικές πάσες (από τις 9,3 στις 9,4 και σήμερα στις 9,5), ταυτόχρονα τα λάθη του μειώνονται εδώ και μια τριετία!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA: Νίκη των Χοκς με 45αρα του Γιανγκ, τρίτη σερί ήττα για τους Γουόριορς

ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ: Καιρός ήταν να βγάλουν νύχια τα «γεράκια»

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News