ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ: Καιρός ήταν να βγάλουν νύχια τα «γεράκια»

Πιο «hot» ομάδα της Ανατολής με έξι συνεχόμενες νίκες, οι Χοκς υπέταξαν και τους Σέλτικς με 108-92 και εφορμούν για τα πλέι οφ, παίζοντας επιτέλους άμυνα.

Αν όχι (άγγιγμα του) ναδίρ, η ήττα των Χοκς -και- στη Νέα Υόρκη πριν από μόλις δύο βδομάδες έμοιαζε με ολοκλήρωση ενός κύκλου κι ίσως τέλος εποχής. Απέναντι στην ομάδα που είχε αποκλείσει στα τελευταία πλέι οφ με 4-1 παρά το μειονέκτημα έδρας, η Ατλάντα έφτανε τις πέντε συναπτές ήττες και το μέλλον φάνταζε επιεικώς σκοτεινό. Προτού πάντως φύγει ο Γενάρης, τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει για τα καλά.

Το 108-92 επί των Σέλτικς επέκτεινε το τρέχον νικηφόρο σερί στους έξι αγώνες, καλύτερο της Ανατολής και δεύτερο καλύτερο του ΝΒΑ μετά από εκείνο των εννιά των Σανς, με την ομάδα του Νέιτ ΜακΜίλαν να είναι… άλλη σε σχέση με το φάντασμα που βλέπαμε. Τότε, επαναλαμβάνουμε στα μέσα του τρέχοντος μήνα, τα «γεράκια» έπαιζαν άμυνα με τα μάτια και είχαν παθητικό 121,4 πόντων σε βάθος δέκα αγώνων. Εκτοτε, τα γαμψά τους νύχια κατασπαράσσουν κάθε αντίπαλο.

Μπακς, Τίμπεργουλβς, Χιτ, Χόρνετς μέσα στη Σάρλοτ και Κινγκς (στη μοναδική θεωρητικά εύκολη αναμέτρηση) ήταν τα προηγουμενα θύματά τους. Οι δε «Κέλτες» τα είδαν όλα από την πιεστική άμυνα, τα deflections, τα κλεψίματα και τις τάπες. Τρία χρόνια είχαν οι Χοκς να πραγματοποιήσουν πέντε και τέσσερα από αυτά τα τελευταία σε ένα 12λεπτο… Τα έκαναν στο πρώτο και έφτασαν σε μία ακόμα άνετη επικράτηση. Σχεδόν 13 οι πόντοι της μέσης υπέρ τους διαφοράς σε αυτές τις έξι νίκες!

 

Πιο… σταθερά καλός δεν γίνεται

Στην υποτονική βραδιά του, ο Τρέι Γιανγκ είχε 21 πόντους και 9 ασίστ. Φρόντισε όμως να ισοφαρίσει το φετινό του ρεκόρ με 9 ριμπάουντ και να κλέψει δύο μπάλες, συμβάλλοντας και αυτός στη φοβερή αμυντική επίδοση. Ο 23χρονος πόιντ γκαρντ έχει μέσους όρους 27,5 πόντων και 9,2 τελικών πασών, σουτάρει με τα καλύτερα ποσοστά της καριέρας του (45% δίποντα, 37,5% τρίποντα, 90,1% βολές) και το άσχημο φετινό του ξεκίνημα -μη φανταστείτε τίποτα τρομερό, δύο βδομάδες άστοχων εμφανίσεων- έχει ήδη ξεχαστεί.

Κάθε ομάδα χρειάζεται έναν ηγέτη και η Ατλάντα τον έχει βρει από το 2018 στο πρόσωπο του εξαιρετικού σουτέρ και πασέρ. Εβαλε 56 πόντους στο Πόρτλαντ, στο δε τρέχον σερί έχει ρίξει δύο 30άρες και μία 37άρα. Σημάδια ανάκαμψης δείχνει στους τέσσερις πιο πρόσφατους αγώνες και ο γερο-Λου Γουίλιαμς με διψήφιο μέσο όρο πόντων, η περιφέρεια συνεπώς δίνει τον τόνο.

 

Xάντερ και «Μπόγκι» το ανάγνωσμα

Την ειδοποιό διαφορά πάντως, ακόμα και ως φυσική παρουσία να το δει κανείς, αποτελεί ο ΝτιΑντρε Χάντερ. Ο 24χρονος σμολ φόργουορντ επέστρεψε από δίμηνη απουσία στις 12 Ιανουαρίου και το σύνολο του ΜακΜίλαν ξαναβρήκε τον «συνδετικό κρίκο» περιφέρειας και φροντ λάιν. Ξαναβρήκε την καλή άμυνα από το «3» και το μέγεθος, μαζί και τέσσερις 20άρες που έχει προλάβει να ρίξει ο νεαρός στο ίδιο διάστημα.

Πού δηλαδή να βρει τον καλό εαυτό του μετά κι από τον δικό του τραυματισμό ο σέντερ Κλιντ Καπελά… Ο Ονιέκα Οκόνγκβου τον συμπληρώνει ιδανικά, ο πάουερ φόργουορντ Τζον Κόλινς άφησε τις γκρίνιες και κατέγραψε 21 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 κοψίματα (!) απέναντι στη Βοστώνη, στον δε Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς μάλλον ταιριάζει περισσότερο ο ρόλος του αναπληρωματικού. Γυρίζοντας και δαύτος από απουσία δύο βδομάδων λόγω δεξιού γονάτου, έρχεται πίσω από τον Κέβιν Χέρτερ. Δεκαοκτώ πόντοι και 7 ασίστ ο «Μπόγκι» επιστρέφοντας, άλλοι 19 χθες με τρεις τελικές πάσες και δύο κλεψίματα από τον πάγκο.

Εχοντας κατεβάσει τα ποσοστά των αντιπάλων τους στο 43,4% στις πέντε προηγούμενες νίκες, οι Χοκς περιόρισαν τους Σέλτικς στο 34,9% (!) και με όπλο την άμυνα ανέβηκαν πλέον στο 23-25. Επιασαν δηλαδή τους δέκατους Γουίζαρντς στη ζώνη των play-ins, ενώ οι όγδοοι «Κέλτες» του 25-25 μάλλον είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστούν.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ – ΧΟΚΣ: Οι αλύγιστοι και ρέκορντμεν, Τρέι Γιανγκ και Ανφέρνι Σάιμονς

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News