Ντάλας Μάβερικς: Οσο υπάρχουν (και βάζουν) τα τρίποντα, θα ελπίζουν

Ξεκίνησαν τη σειρά με 11/48 τρίποντα, μόλις 22,9% ποσοστό ευστοχίας, και εύλογα διασύρθηκαν. Την συνέχισαν με 21/45 και παραλίγο να κάνουν το μπρέικ, έπεσαν πάλι στα 13/45 και βρέθηκαν με την πλάτη και… βάλε στον τοίχο.

Ζουν και πεθαίνουν με τα σουτ τριών πόντων οι Μάβερικς, όπως φαίνεται από τον αριθμό των προσπαθειών που παίρνουν σε κάθε παιχνίδι. Αν δεν πάρει την μπάλα ο Λούκα Ντόντσιτς να πάει προς τα μέσα, η κατάληξη είναι τις περισσότερες φορές ένα μακρινό σουτ. Σέντερ δεν έχουν, με τον Ντουάιτ Πάουελ «εξαφανισμένο» σε όλους τους δυτικούς τελικούς και τον Μάξι Κλέμπερ, όταν… εμφανίζεται (όπως χθες) να το κάνει κι αυτός με μακρινές εκτελέσεις, συνεπώς το έργο είναι γνωστό.

Γνωστή μάλλον είναι και η κατάληξη, διότι από 0-3 δεν έχει γυρίσει ποτέ ομάδα σε 146 περιπτώσεις σε ποστ σίζον. Αν πάντως υπάρχει μία που πιστεύει ακόμα και στην πιο δύσκολη ανατροπή, αυτή είναι το Ντάλας. Με το 119-109 μείωσε σε 3-1, προερχόμενο από τον αποκλεισμό των Σανς. Του Νο 1 της ρέγκιουλαρ σίζον σε όλο το ΝΒΑ, παρ’ ότι (το Ντάλας) είχε βρεθεί πίσω 2-0 και 3-2 στους ημιτελικούς της Δύσης. Γίνονται τα θαύματα δύο φορές;

Αν μπαίνουν τα τρίποντα, θεωρητικά δεν είναι απίθανο. Δύο μόλις βράδια νωρίτερα, στο Game 3 και το μπρέικ των Γουόριορς στο Τέξας, οι συμπαίκτες του Ντόντσιτς (των 4/9) είχαν 9/36 σουτ από τα 7,25 μ. Ητοι το άθλιο ποσοστό 25%, με τον Ρέτζι Μπούλοκ μάλιστα να έχει 0/7 και συνολικά 0/10 σουτ! Στο Game 4 η ομάδα του Τζέισον Κιντ είχε 20/43 και ειδικά οι συμπαίκτες του Ντόντσιτς (των 3/11) 17/32. Hτοι το φανταστικό ποσοστό 53,1%! Ο Ντόριαν Φίνι-Σμιθ (φωτό) έβαλε 4/7 κι έφτασε τους 23 πόντους με 6 ριμπάουντ, ο Μπούλοκ επανέκαμψε με 6/10, επέστρεψε και η ελπίδα.

Τα 65 εύστοχα τρίποντα του συλλόγου του Τέξας είναι τα περισσότερα στην ιστορία των τελικών Δύσης ή Ανατολής μετά από τέσσερα ματς, αρκετά μπροστά από τα 56 των Ράπτορς το 2019. Είκοσι φορές φέτος, από το ξεκίνημα της περιόδου, οι Μαβς έχουν βάλει 17+ και το ρεκόρ τους είναι 20-3… Στα δε πλέι οφ, 6-2.

 

Το βιολί του, αλλά και τις ασίστ του ο Ντόντσιτς

Όπως γράφαμε και μετά το Game 3, ο ηγέτης του Ντάλας εμφανίζει πρωτοφανή νούμερα (και) σε αυτά τα πλέι οφ, και σε αυτήν τη σειρά, αλλά αν δεν μπαίνουν στην εξίσωση και οι συμπαίκτες του, η ομάδα του(ς) δεν έχει τύχη. Ο Λούκα Ντόντσιτς τριπλασίασε μέσα σε δύο μέρες τις ασίστ του, οι 9 είναι οι περισσότερες που έχει μοιράσει κόντρα στο Γκόλντεν Στέιτ και το αποτέλεσμα εύλογα ήταν η μείωση σε 3-1.

Δεν παρέλειψε βέβαια να ρίξει 30άρα με 14 ριμπάουντ και να έχει από δύο κλεψίματα και κοψίματα ο απίθανος 24χρονος, φτάνοντας τα δέκα νταμπλ-νταμπλ στις 14 εμφανίσεις του στην τρέχουσα ποστ σίζον. Στα πέντε παιχνίδια που η παρέα του αντιμετώπιζε το φάσμα του αποκλεισμού (και φυσικά κέρδισε, αφού είναι ακόμα εδώ), ο τύπος ήταν καλύτερος από ποτέ και έχει πλέον 36,6 πόντους σχετικά. Εννοείται κορυφαίος για οποιονδήποτε NBAer.

Λίγες ώρες αφότου ψηφίστηκε στην κορυφαία πεντάδα της λίγκας για τρίτη συναπτή χρονιά, ο Σλοβένος έγινε και ο μόλις δεύτερος παίκτης του ΝΒΑ με μίνιμουμ 30 πόντους σε καθένα από τα πέντε πρώτα του eliminations games, μετά τον Ελτζιν Μπέιλορ. Λίγο έκατσε στον πάγκο, όταν η διαφορά ανέβηκε στους 29 πόντους στο τέλος της τρίτης περιόδου, και αυτή έπεσε στους οκτώ. Επέστρεψε, έβαλε ή δημιούργησε εννιά διαδοχικούς των Μαβς, η δουλειά έγινε. Εξαρτώμενοι από τα τρίποντα οι Μαβς, εξαρτώμενοι φυσικά και από τον Ντόντσιτς, που φροντίζει άλλωστε για το τάισμα των συμπαικτών του…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: Η οροφή έσταζε νερά, οι Μάβερικς… έσταζαν τρίποντα

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ: Και άσε τον Ντόντσιτς να σκοράρει (40άρες)…

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ: O λογαριασμός του Ντόντσιτς ήρθε τέσσερα χρόνια μετά στους Σανς

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News