NBA Playoffs: Η οροφή έσταζε νερά, οι Μάβερικς... έσταζαν τρίποντα

Σουτάροντας με θεσπέσιο ποσοστό από την περίμετρο, οι Μάβερικς επικράτησαν των Γουόριορς με 119-109 και μείωσαν σε 3-1 τη σειρά των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας του NBA. Καθυστέρηση στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου λόγω εισροής νερού στον αγωνιστικό χώρο από διαρροή στην οροφή του American Airlines Center!

Οι Ντάλας Μάβερικς απέφυγαν τη «σκούπα» κόντρα στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, καθώς κέρδισαν την τέταρτη «μάχη» στη σειρά των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας του NBA, επιβάλλοντας τη διεξαγωγή ενός πέμπτου αγώνα στο Σαν Φρανσίσκο τα ξημερώματα της Παρασκευής (27/05, 04:00).

Οι Τεξανοί ήταν καταιγιστικοί στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, σούταραν με εξαιρετικό ποσοστό πίσω από τη γραμμή των 7.25 μέτρων (46.5% με 20/43 τρίποντα) και, παρότι έδωσαν δικαιώματα στο τέταρτο δωδεκάλεπτο στους αναπληρωματικούς των «πολεμιστών», κατέκτησαν απολύτως δίκαια την πρώτη τους νίκη στη σειρά.

Μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος έφτασε στα πρόθυρα του triple-double με 30 πόντους, 14 ριμπάουντ και 9 ασίστ, την ώρα που οι Ντόριαν Φίνι – Σμιθ (23 πόντοι) και Ρέτζι Μπούλοκ (18 πόντοι με 6/10 τρίποντα) είχαν επίσης μεστή παρουσία.

Στην αντίπερα όχθη διακρίθηκαν ο Στεφ Κάρι με 20 πόντους και 8 ασίστ, ο Τζόναθαν Κουμίνγκα με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ και ο Τζόρνταν Πουλ με 14 πόντους και 4 ασίστ.

 

Καταιγισμός τριπόντων από τους Μάβερικς

Οι Γουόριορς έδειξαν ευθύς εξαρχής στόχευση να «χτυπήσουν» τους Μάβερικς μέσα στο «ζωγραφιστό», το οποίο φάνηκε να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα στο αμυντικό οικοδόμημα της ομάδας του Κιντ. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν σε θέση οδηγού στα πρώτα λεπτά (7-11 στο 4΄), ωστόσο η καλή επαφή των Μάβερικς από την περίμετρο με Φίνι – Σμιθ και Κλέμπερ και ο πάντα επικίνδυνος Ντόντσιτς επέφεραν το προσπέρασμα των Τεξανών με 19-16. Η «φλόγα» των δύο ομάδων έσβησε προς τα τελειώματα της εναρκτήριας περιόδου, με τις άμυνες να δεσπόζουν και την παραγωγικότητα να είναι χαμηλή. Οι Γουόριορς είχαν μεν σε κέφια τον Κάρι (10 πόντοι στα πρώτα 12’), αλλά οι γηπεδούχοι έβρισκαν με περίσσια ευκολία το δρόμο της επιτυχίας από την περίμετρο, συντηρώντας αυτό το ισχνό προβάδισμα ως το φινάλε του πρώτου δωδεκάλεπτου (28-24).

 

Επιβλητικοί οι Μάβερικς, τα… έσπασαν οι Γουόριορς

Το ρεσιτάλ τριπόντων συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς στο δεύτερο δωδεκάλεπτο, αφού οι Μάβερικς σούταραν με μεγάλη αυτοπεποίθηση και, ως εκ τούτου, παρέμειναν σταθερά στην πρωτοπορία, μολονότι οι Γουόριορς είχαν προσωρινά ανακτήσει το προβάδισμα χάρις σε καλάθι του Μούντι (29-31). Με τους Μάβερικς, λοιπόν, να σφυροκοπούν ανηλεώς από την περίμετρο και τους Γουόριορς, απεναντίας, να τα… σπάνε από τη μεγάλη άρκτο, το επί μέρους σκορ εκτοξεύτηκε στο 25-6 και η διαφορά στο σκορ διευρύνθηκε στο +17 υπέρ των απόλυτων κυρίαρχων οικοδεσποτών (54-37). Ο Ντόντσιτς, συνεπικουρούμενος από τον Μπράνσον, μερίμνησε στην τελική ευθεία της περιόδου για να διατηρήσουν οι Τεξανοί τα κεκτημένα τους και το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με το σκορ στο ηλεκτρονικό ταμπλό να γράφει 62-47.

 

Διαρροή υδάτων, καθυστέρηση, αλλά… ασυγκράτητοι Μάβερικς

Η έναρξη του δεύτερου μισού άργησε για μερικά λεπτά διότι έσταζαν νερά στο παρκέ (!) από την οροφή του γηπέδου, με συνέπεια οι παίκτες να βρουν την ευκαιρία να… ρίξουν τους παλμούς τους και να καθαρίσουν, στο μέτρο του δυνατού, το μυαλό τους.

Παραδόξως, η καθυστέρηση δεν φάνηκε να επηρεάζει τις δύο ομάδες μετά την επανέναρξη. Κυρίως, βασικά, τους γηπεδούχους, οι οποίοι έδωσαν συνέχεια στο… τροπάριο των τριπόντων και διαμόρφωσαν 8-0 σερί για το 72-50. Εν συνεχεία, ο Ντόντσιτς πήρε το όπλο του, απασφάλισε με δύο τρίποντα για το +25 (81-56) και η πλάστιγγα έγερνε πλέον ξεκάθαρα προς την πλευρά των γηπεδούχων, οι οποίοι συνέχισαν να πολιορκούν το αντίπαλο καλάθι και ολοκλήρωσαν το τρίτο δωδεκάλεπτο με προβάδισμα 29 πόντων στο σκορ (99-70).

 

Τα «δεύτερα» των Γουόριορς κυνήγησαν το… θαύμα

Ο Κερ είχε ήδη αποσύρει όλους τους βασικούς παίκτες του από το τρίτο δωδεκάλεπτο καταλαβαίνοντας πως αυτό το ματς δεν είχε γυρισμό ούτε με… θαύμα. Οι αναπληρωματικοί της ομάδας του, όμως, βάλθηκαν να τον… διαψεύσουν. Τρέχοντας 0-9 σερί στα πρώτα 2,5 λεπτά της τέταρτης περιόδου διαμόρφωσαν το 99-79, υποχρεώνοντας τον Κιντ να καλέσει το τάιμ-άουτ για να ταρακουνήσει τους -υπέρ το δέον χαλαρούς- παίκτες του, οι οποίοι έδειχναν να έχουν εγκλωβιστεί στη ζώνη των «πολεμιστών». Εντούτοις, τίποτα δεν άλλαξε, με τον δείκτη της διαφοράς να υποχωρεί στους 16 πόντους (101-85), κάτι που επέφερε την άμεση επιστροφή του Ντόντσιτς στο ματς. Ακολούθως, τρεις τρίποντες «βόμβες» από Μούντι (δις) και Κουμίνγκα σχεδόν… σόκαραν τους θαμώνες στο American Airlines Center, αφού η διαφορά έπεσε και στους 8 πόντους (110-102). Ως εκεί, όμως, καθότι ο Ντόντσιτς πήρε την κατάσταση στα χέρια του στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα, τόσο οργανωτικά όσο και εκτελεστικά, τελειώνοντας τη δουλειά όπως έπρεπε για λογαριασμό των Μάβερικς.

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News