NBA: Ανανεώσεις από χρυσάφι, μετακινήσεις με νόημα

Στη βραδιά που ο Κέβιν Ντουράντ προκάλεσε σεισμό με την απαίτησή του να φύγει από το Μπρούκλιν, δεκάδες συνάδελφοί του στο ΝΒΑ υπέγραψαν νέα συμβόλαια. Η έναρξη της free agency ξεχώρισε, βασικά, για τις χρυσές ανανεώσεις.

Πιο… max contract (sic) δεν γινόταν για τον Νίκολα Γιόκιτς που έσπασε τα οικονομικά κοντέρ, άλλοι τρεις σούπερ σταρ έβαλαν τζίφρα για περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αρκετοί γνωστοί ΝΒΑers επέλεξαν διαφορετικό σταθμό στην καριέρα τους. Είχαμε και το αναμενόμενο buy out του Κέμπα Γουόκερ, που δεν υπήρχε περίπτωση να αγωνιστεί στους Πίστονς, είχαμε και ένα τρέιντ ήσσονος σημασίας (ο Ρόις Ο’Νιλ στους Νετς αντί ντραφτ πικ πρώτου γύρου το 2023), τα ακόμα σημαντικότερα και… ηχηρότερα είναι μπροστά μας.

Ο Γιόκιτς και το γκρουπ των 200+ με… Μοράντ

Ο πρώτος μπασκετμπολίστας που υπέγραψε για 264 εκατομμύρια σε βάθος πενταετίας έγινε ο Νίκολα Γιόκιτς, με τους Νάγκετς να δίνουν όπως ήταν λογικό το μεγαλύτερο δυνατόν ποσό για τον δις MVP της λίγκας. Με κάποια μπόνους θα αγγίξει τα 270 την πενταετία 2023-28, στη δε σεζόν 2027-28 θα τσεπώσει 61 «χαρτιά»!

Όπως γράφαμε και χθες στην… προαναγγελία της βραδιάς, ο λόγος που ο Μπράντλεϊ Μπιλ (μαζί με τον Γιόκιτς στη βασική φωτό) έκανε opt out από το συμβόλαιό του με τους Γουίζαρντς, ήταν για να υπογράψει νέο με ακόμα μεγαλύτερες αποδοχές: 251 «μύρια» συγκεκριμένα για πέντε περιόδους, ενώ οι ηγέτης της Μινεσότα και του Φοίνιξ, δηλαδή οι Καρλ-Αντονι Τάουνς και Ντέβιν Μπούκερ αντιστοίχως, αρκέστηκαν (επειδή είναι νεαρότεροι και έχουν λιγότερα χρόνια στο ΝΒΑ)… στα 224 για τέσσερις περιόδους. Το νοητό φράγμα των 200 θα ξεπεράσει με τα γενναιόδωρα μπόνους και ο ούτε 23χρονος Τζα Μοράντ! Για 193 έβαλε τζίφρα σε βάθος πενταετίας ο εικονιζόμενος γκαρντ του Μέμφις, στα 231 μπορεί όμως να φτάσει.

Ανάμεσα στους 25 παίκτες που ανανέωσαν στις πρώτες κιόλας ώρες της free agency συναντάμε και τον κόμπο γκαρντ Ανφερνι Σάιμονς του ξεπετάγματος στο Πόρτλαντ. Μια καλή χρονιά ήταν αρκετή ώστε να του στρωθεί μια κατοστάρα εκατομμύρια στα πόδια, την ώρα που ο «πλάγιος» Λου Ντορτ συμφωνούσε για 87,5 στην Οκλαχόμα. Από το συμβόλαιό του «βγήκε» για να πάρει πολύ περισσότερα από την ίδια ομάδα και ο ψηλός Μπόμπι Πόρτις, με τους Μπακς να κρατάνε για μικροποσά (συγκριτικά με εκείνα που διακινούνται) και τους περιφερειακούς Τζεβόν Κάρτερ και Γουές Μάθιους. Σπουδαία και η ανανέωση του Τάιους Τζόουνς για 30 «μύρια», δεδομένου ότι στα ουκ ολίγα διαστήματα αποχής του Μοράντ από τους Γκρίζλις, ο έτερος πόιντ γκαρντ τους (καθ)οδήγησε σε ακόμα καλύτερο ρεκόρ.

Ο κατοστάρης Μπράνσον και η «κλεψιά» Μονκ

Κανέναν δεν εξέπληξε ο προορισμός του Τζέιλεν Μπράνσον (φωτό), καλύτερα αμειβόμενου ΝΒΑer από τους 18 που πήγαν σε διαφορετική ομάδα πριν από μερικές ώρες. Οι Νικς εδώ και αρκετές ημέρες έκαναν χώρο στο ρόστερ τους δίνοντας έναντι πινακίου φακής εδώ κι εκεί παίκτες, ώστε να κάνουν χώρο στο σάλαρι καπ – να πώς βρέθηκαν 104 εκατομμύρια δολάρια για τον βραχύσωμο γκαρντ που εξελίχθηκε την τελευταία σεζόν στο μεγαλύτερο «όπλο» του Ντάλας μετά τον Λούκα Ντόντσιτς.

Κάποια άλλη ιδιαίτερα ηχηρή μετακίνηση δεν σημειώθηκε ακόμα, εντούτοις εκείνη του Πι Τζέι Τάκερ στη Φιλαδέλφεια ελπίζεται πως θα αποτελέσει το κομμάτι που έλειπε από το παζλ. Ο παλιός παίκτης του Αρη βρήκε πάνω από 33 εκατομμύρια για τρία χρόνια, όταν θα σαρανταρίζει! Μεταφέρει τη σκληρή του άμυνα από το Μαϊάμι στους Σίξερς και ξανασμίγει με τον Τζέιμς Χάρντεν (που κι αυτός έκανε opt out για να ανανεώσει λογικά), παλιόφιλό του από το Χιούστον. Την τύχη του δεν πρέπει να πιστεύει ούτε ο Γκάρι Πέιτον Τζούνιορ. Ο πολυσύνθετος γκαρντ το περασμένο καλοκαίρι έκανε αίτηση για να προσληφθεί στο τεχνικό σταφ των Γουόριορς. Τους βοήθησε να πάρουν τον τίτλο και οι Τρέιλ Μπλέιζερς του έδωσαν 28 «χαρτιά».

Μετά τον Κρίστιαν Γουντ, οι Μάβερικς ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τη φροντ λάιν τους με τον πολύπειρο ΤζαBέιλ ΜακΓκι, που κάθε χρόνο γυροφέρνει συλλόγους που χτυπάνε τίτλο – και ενίοτε τον κατακτά. Μια «20άρα» στον κύριο για τρεις σεζόν, παρακαλώ, ενώ 19 εκατομμύρια θα τσεπώσει στο Σακραμέντο ο Μαλίκ Μονκ. Aπό τους καλύτερους σκόρερ ρυθμού είναι ο 24χρονος σούτινγκ γκαρντ, στους Λέικερς έριχνε 20άρες στο δεύτερο μισό της σεζόν και στις πέντε σεζόν του στο ΝΒΑ ανεβάζεις συνεχώς τους μέσους όρους του. Οι Κινγκ είχαν μάλιστα τρύπα στο «2», ενώ στο Λος Αντζελες συνεχίζουν τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες κινήσεις. Ο σμολ φόργουορντ Τρόι Μπράουν της καθοδικής πορείας και ο (πάουερ) Χουάν Τοσκάνο-Αντερσον που δεν έπαιζε καν -στα πλέι οφ- στο Γκόλντεν Στέιτ δεν είναι μονάδες για να έχουν χρόνο σε ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει.

Ονομα Ομάδα 2022-23 Συμβόλαιο
Νίκολα Γιόκιτς Νάγκετς      264 εκ./ 5 χρ.
Μπράντλεϊ Μπιλ Γουίζαρντς 251 εκ./ 5 χρ.
Καρλ-Αντονι Τάουνς Τίμπεργουλβς 224 εκ./ 4 χρ.
Ντέβιν Μπούκερ Σανς   224 εκ./4 χρ.
Τζα Μοράντ Γκρίζλις 193 εκ./5 χρ.
Ανφέρνι Σάιμονς  Μπλέιζερς 100 εκ./ 4 χρ.
Λου Ντορτ  Θάντερ 87,5 εκ./ 5 χρ.
Μπόμπι Πόρτις Μπακς 49 εκ./ 4 χρ.
Μάρβιν Μπάγκλεϊ Πίστονς 37 εκ./ 3 χρ.
Κρις Μπουσέ Ράπτορς 35,2 εκ. / 3 χρ.
Τάιους Τζόουνς Γκρίζλις 30 εκ./ 2 χρ.
Γκάρι Χάρις  Μάτζικ 26 εκ./ 2 χρ.
ΤζαΣον Τέιτ Ρόκετς 22,1 εκ. / 3 χρ.
Nικολά Μπατούμ Κλίπερς 22 εκ./ 2 χρ.
Νικ Κλάξτον Νετς 20 εκ./ 2 χρ.
Θάντεους Γιανγκ Ράπτορς 16 εκ. / 2 χρ.
Πάτι Μιλς  Νετς  14,5 εκ./ 2 χρ.
Βίκτορ Ολαντίπο     Χιτ    11 εκ. / 1 χρ.
Αμίρ Κόφι Κλίπερς 11 εκ. / 3 χρ.
Ντουέιν Ντέντμον Χιτ 9 εκ. / 2 χρ.
Τζεβόν Κάρτερ Μπακς 4,6 εκ./ 2 χρ.
Ντέιβον Ριντ   Νάγκετς   4 εκ. / 2 χρ.
Aντονι Γκιλ  Γουίζαρντς  4 εκ. / 2 χρ.
Γουές Μάθιους Μπακς  2,9 εκ. / 1 χρ.
Μάικ Μουσκάλα Θάντερ 2,6 εκ. / 1 χρ.
////////////////// /////////// ////////////////
Τζέιλεν Μπράνσον  Νικς (από Μάβερικς)  104 εκ./4 χρ.
Πι Τζέι Τάκερ  Σίξερς (από Χιτ) 33,2 εκ./ 3 χρ.
Γκάρι Πέιτον Μπλέιζερς (από Γουόριορς) 28 εκ. / 3 χρ.
ΤζαBέιλ ΜακΓκι Μάβερικς (από Σανς) 20,1 εκ. / 3 χρ.
Aϊζέια Χάρτενσταϊν Νικς (από Κλίπερς) 16,7 εκ. / 2 χρ.
Μαλίκ Μονκ  Κινγκς (από Λέικερς)  19 εκ./ 2 χρ.
Κάιλ Αντερσον Τίμπεργουλβς (από Γκρίζλις)  18 εκ./ 2 χρ.
Ντελόν Ράιτ Γουίζαρντς (από Χοκς) 16 εκ./ 2 χρ.
Ντάνουελ Χάουζ Σίξερς (από Τζαζ) 8,5 εκ./ 2 χρ.
Αντρε Ντράμοντ Μπουλς (από Νετς) 6,6 εκ./ 2 χρ.
Tζο Ινγκλς   Μπακς (από Μπλέιζερς) 6,5 εκ. / 1 χρ.
Λόνι Γουόκερ Λέικερς (από Σπερς) 6,5 εκ./ 1 χρ.
Κέβιν Νοξ Πίστονς (από Χοκς) 6 εκ./ 2 χρ.
Ντέιμιαν Τζόουνς Λέικερς (από Κινγκς) 4,7 εκ. / 2 χρ.
Τρέβελιν Κουίν Σίξερς (από Ρόκετς) 3,4 εκ. / 2 χρ.
ΝτιΑντρε Τζόρνταν Νάγκετς (από Σίξερς) 2,9 εκ. / 1 χρ.
Τρόι Μπράουν Λέικερς (από Μπουλς) 1,9 εκ./ 1 χρ.
Χουάν Τοσκάνο-Αντερσον Λέικερς (από Γουόριορς) 1,9 εκ. / 1 χρ.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA FREE AGENCY: Λαβίν, Μπράνσον και… λάβετε θέσεις, έτοιμοι, υπογράψτε!

ΝΒΑ: Τέτοιο συμβόλαιο δεν ξανάγινε… Με πόσα υπογράφει στους Ντένβερ Νάγκετς ο Νίκολα Γιόκιτς

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News