NBA Free agency: Λαβίν, Μπράνσον και... λάβετε θέσεις, έτοιμοι, υπογράψτε!

NBA Free agency: Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, υπογράψτε το σύνθημα για την έναρξη της… θερινής αγοράς, με ΛαΒιν, Μπράνσον και Εϊτον, αλλά και με Χάρντεν και Μπιλ (του λιγότερου σασπένς) στο παζάρι.

Ο Κάιρι Ερβινγκ έκανε opt-in στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του με τους Νετς (δίχως να αποκλείεται μετέπειτα ανταλλαγή του), το πρώτο μεγάλο τρέιντ είναι γεγονός με τον Ντεζούντε Μάρεϊ να πηγαίνει στους Χοκς για του κόσμου τα ντραφτ πικ πρώτου γύρου στους Σπερς.

Τα… ωραία τώρα όμως αρχίζουν στο ΝΒΑ. Για την ακρίβεια, στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, όταν και ανοίγει η αγορά ελεύθερων παικτών. Η λεγόμενη free agency, με δεκάδες γνωστούς ΝΒΑers είτε να ανανεώνουν με τις ομάδες τους είτε να αλλάζουν φανέλα. Οι unrestricted (free agents) δεν έχουν περιορισμούς ως προς τις επιλογές τους, στους restricted οι ομάδες τους μπορούν να ματσάρουν εντός 48 ωρών τις προσφορές που τυχόν εκείνοι (απο)δεχτούν από άλλες. Αμεσα θα κλείσουν πολλές συμφωνίες, τυπικά πάντως θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 6 Ιουλίου, όταν και θα εκπνεύσει το μορατόριουμ.

O ΛαΒιν κι οι ελεύθεροι και… ωραίοι κοντοί

Ανάμεσα στους unrestricted free agents ξεχωρίζει το όνομα του Ζακ ΛαΒιν, «δυαριού» του Σικάγο, στον οποίο αυτό μπορεί να προσφέρει μέχρι και 212 εκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Ο εικονιζόμενος στη βασική φωτό κόμπο γκαρντ Τζέιλεν Μπράνσον ξεπετάχτηκε κι ήταν ο δεύτερος καλύτερος Μάβερικ φέτος μετά τον Λούκα Ντόντσιτς. Οι Νικς έχουν… αδειάσει το ρόστερ τους ώστε να του δώσουν τετραετές για 110 «χαρτιά». Ο «άσος» Τζον Γουόλ που… μία (χρονιά) παίζει και δύο δεν παίζει, επιτέλους έλυσε τη συνεργασία του με το Χιούστον και έχει ήδη δώσει τα χέρια με τους Κλίπερς.

Για τους ακόμα μεγαλύτερους από τον ΛαΒιν (βάσει χρόνων στη λίγκα και αριθμών) σούπερ σταρ σούτινγκ γκαρντ, η αγωνία είναι μικρότερη. Τζέιμς Χάρντεν και Μπράντλεϊ Μπιλ έκαναν opt out από τα συμβόλαιά τους με Φιλαδέλφεια και Ουάσινγκτον (για να διευκολύνει την ομάδα του να χρησιμοποιήσει τη 10,5 εκατ/ίων exception o μεν, για να υπογράψει νέο με μεγαλύτερες αποδοχές ο δε) αντίστοιχα, αλλά θα παραμείνουν λογικά. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται μάλλον και ο ψηλός Μπόμπι Πόρτις, που θα πάρει διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ετησίως με τη νέα συμφωνία του με το Μιλγουόκι.

Πάρα πολλοί βετεράνοι βρίσκονται επίσης στη συγκεκριμένη αγορά και οι περισσότεροι εξ αυτών θα αρκεστούν στο σχετικό μίνιμουμ (των βετεράνων, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας του καθενός στο πρωτάθλημα). Καρμέλο Αντονι, Μπλέικ Γκρίφιν και ΝτεΜάρκους Κάζινς είναι μερικά χαρακτηριστικά τέτοια ονόματα. Νεαρότεροι και καλοί σκόρερ είναι οι Μαλίκ Μονκ και Τι Τζέι Γουόρεν, με τον τελευταίο όμως να «βγαίνει» από διαδοχικές περιόδους απραξίας λόγω τραυματισμών, ενώ οι πολυσύνθετοι περιφερειακοί Μπρους Μπράουν και Βίκτορ Ολαντίπο (που αφήνει πίσω τους δικούς του τραυματισμούς) μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν βρεθούν στην κατάλληλη ομάδα με τον κατάλληλο ρόλο.

Ο Εϊτον και οι restricted (κυρίως) ψηλοί

Λιγότεροι οι restricted free agents, με τις περισσότερες πιο αξιόλογες περιπτώσεις σε αυτήν τη λίστα να αφορούν σε ψηλούς. Το πιο μεγάλο όνομα είναι ο βασικός σέντερ του Φοίνιξ, ΝτιΑντρε Εϊτον. Η «κολώνα» της ομάδας που έφτασε πέρυσι στους ΝΒΑ finals (με εκπληκτικές από τον ίδιο εμφανίσεις στην ποστ σίζον) και φέτος είχε το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο. Περιέργως οι «ήλιοι» δίσταζαν από πέρυσι να δώσουν στον Μπαχαμέζο το max contract που ζητούσε και ενώ το διαζύγιο δεν έχει οριστικοποιηθεί, το ενδεχόμενο να τον δούμε εκτός Αριζόνα είναι υπαρκτό.

Τη δυνατότητα να ματσάρει τις (δεδομένες) προσφορές που θα δεχτεί ο Μάιλς Μπρίτζες έχει και η Σάρλοτ. Ο εκρηκτικός κόμπο φόργουορντ εκτινάχτηκε από τους 12,7 στους 20,2 πόντους, φλέρταρε ουκ ολίγες φορές με τριπλ νταμπλ και οι Πίστονς και Πέισερς ενδιαφέρονται σφόδρα για πάρτη του. Πριν από μερικές ώρες πάντως συνελήφθη (και αφέθηκε προς το παρόν ελεύθερος) με την κατηγορία της βιαιοπραγίας, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει την υπόθεσή του. Ανάλογα εκπληκτικό step up έκανε και ο Ανφέρνι Σάιμονς του Πόρτλαντ, γκαρντ των 17,3 πόντων (και διαδοχικών 30άρων όταν τέθηκε νοκ άουτ ο Ντέιμιαν Λίλαρντ) από τους 7,8 μία χρονιά νωρίτερα.

Κόμπο γκαρντ και δεινός σκόρερ είναι και ο Κόλιν Σέξτον του Κλίβελαντ, ο οποίος όμως προέρχεται από πολύμηνη απουσία λόγω χειρουργείου. Σέντερ που μπορούν υπό προϋποθέσεις να βοηθήσουν σημαντικά μία -μικρομεσαία- ομάδα είναι ο εξαιρετικός αμυντικός Μίτσελ Ρόμπινσον (που οι Νικς θα τον κρατήσουν αν δεν χρειαστεί να ματσάρουν τρελή προσφορά), ο μπλοκέρ Μο Μπάμπα που διαθέτει και τρίποντο (που οι Μάτζικ δεν ασχολούνται πλέον άλλο μαζί του), ο ανερχόμενος Νικ Κλάξτον (που οι Νετς δεν σκέφτονται να τον χάσουν, έχοντας unrestricted free agents τα άλλα τρία «πεντάρια» τους), ο επανακάμψας στο Ντιτρόιτ και «τεσσαροπεντάρι» Μάρβιν Μπάγκλεϊ (που δεν έχει πείσει πάντως ότι η απογοητευτική εικόνα του στο Σακραμέντο δεν ήταν η αληθινή). «Πολυεργαλεία» και καλοί αμυντικοί οι γκαρντ-φόργουορντ Λου Ντορτ και ΤζαΣον Τέιτ, για τους οποίους υπάρχει σίγουρα διάθεσης ανανέωσης σε Οκλαχόμα και Χιούστον, αντίστοιχα.

 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Παίκτης Ομάδα 2021-22 Καθεστώς

Ζακ ΛαΒιν           Μπουλς               Unrestricted

Τζέιλεν Μπράνσον           Μάβερικς            Unrestricted

Τζέιμς Χάρντεν   Σίξερς    Unrestricted

Μπράντλεϊ Μπιλ              Γουίζαρντς          Unrestricted

Τζον Γουόλ         Ρόκετς   Unrestricted

Μπόμπι Πόρτις  Μπακς   Unrestricted

Βίκτορ Ολαντίπο              Χιτ          Unrestricted

Πι Τζέι Τάκερ      Χιτ          Unrestricted

Κέβον Λούνι       Γουόριορς           Unrestricted

Γιουσούφ Νούρκιτς         Τρέιλ Μπλέιζερς               Unrestricted

Μαλίκ Μονκ       Λέικερς Unrestricted

Πάτι Μιλς            Νετς       Unrestricted

Τζαβέιλ ΜακΓκι Σανς       Unrestricted

Τι Τζέι Γουόρεν  Πέισερς Unrestricted

Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο     Κινγκς    Unrestricted

Αντρε Ντράμοντ               Σίξερς    Unrestricted

Μοντρέζλ Χάρελ               Χόρνετς Unrestricted

Καρμέλο Αντονι Λέικερς Unrestricted

Οτο Πόρτερ        Γουόριορς           Unrestricted

Μπρους Μπράουν           Νετς       Unrestricted

ΛαΜάρκους Ολντριτζ      Νετς       Unrestricted

Μπλέικ Γκρίφιν Νετς       Unrestricted

Ρατζόν Ρόντο     Καβαλίερς           Unrestricted

ΝτεΜάρκους Κάζινς        Νάγκετς               Unrestricted

Νικολά Μπατούμ             Κλίπερς Unrestricted

————————————————————————————-

ΝτιΑντρε Εϊτον  Σανς       Restricted

Μάιλς Μπρίτζες                Χόρνετς Restricted

Ανφερνι Σάιμονς              Τρέιλ Μπλέιζερς               Restricted

Κόλιν Σέξτον       Καβαλίερς           Restricted

Μίτσελ Ρόμπινσον          Νικς       Restricted

Μο Μπάμπα      Μάτζικ  Restricted

Νικ Κλάξτον        Νετς       Restricted

Μάρβιν Μπάγκλεϊ           Πίστονς Restricted

Τζόρνταν Νουόρα            Μπακς   Restricted

ΤζαΣον Τέιτ         Ρόκετς   Restricted

Λου Ντορτ          Θάντερ  Restricted

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΝ ΓΟΥΟΛ: Ο Μίδας του ΝΒΑ που… δεν παίζει ποτέ

ΝΒΑ: Πολ-Εϊτον, η κοντή διάνοια κι ο ψηλός τρομοκράτης των Σανς

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ: Δίδυμο λαμπρό τους οδηγεί

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News