Μπρούκλιν Νετς: Πρώτο φαβορί, πρώτοι και στον καταποντισμό

Ακόμα και οι τζένεραλ μάνατζερ των συλλόγων του ΝΒΑ, που ρωτήθηκαν σε γκάλοπ της λίγκας πριν το πρώτο τζάμπολ, αυτούς ανέδειξαν (με ποσοστό 83%) πιο πιθανούς πρωταθλητές! Μπρούκλιν Νετς, η ομάδα που χτίστηκε για να το πάρει φέτος (αφού δεν το πήρε πέρυσι) και… την πήραν με το φαράσι.

Μοναδική ομάδα που «σκουπίστηκε» στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, μετά και το 116-112 των Σέλτικς στο «Μπάρκλεϊς Σέντερ», αυτή του Στιβ Νας απογοήτευσε… σταθερά. Δεν βρήκε ποτέ ρυθμό μέσα στη χρονιά, έκλεισε τη ρέγκιουλαρ σίζον με περισσότερες ήττες από νίκες στην έδρα της, χρειάστηκε τo play-in tournament ώστε να μπει στα πλέι οφ, βγήκε με συνοπτικές διαδικασίες από αυτά με το 4-0 της καταπληκτικής Βοστώνης.

Ερβινγκ, ο τέλειος σαμποτέρ

Όπως γράφαμε και πριν από πέντε μέρες, για τους «Big 3» που κατάντησαν απόλυτο μηδενικό, προαισθανόμενοι από το Game 2 κιόλας τη «σκούπα» που ερχόταν, ο Κάιρι Ερβινγκ βρήκε και τα ‘κανε. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ιδιοκτήτης Τζόζεφ Τσάι, ο GM Σον Μαρκς και οι συν αυτώ άφησαν τον 30χρονο γκαρντ ανεξέλεγκτο. Να μην παίζει σχεδόν όλη τη χρονιά εντός έδρας επειδή δεν εμβολιαζόταν, να αίρεται η τοπική απαγόρευση και να σέρνεται επειδή έπαιζε νηστικός λόγω Ραμαζανιού, να να να…

Μετά την όντως καταπληκτική του παράσταση στο παλιό του «σπίτι» στο εναρκτήριο ματς της σειράς, ο Ερβινγκ δεν ξεπέρασε καν τους 20 πόντους και παγιδεύτηκε στην άμυνα του (κορυφαίου άλλωστε αμυντικού της σεζόν) Μάρκους Σμαρτ και των βοηθειών που έρχονταν πάνω του. Ούτε και αγωνιστικά βοήθησε δηλαδή όταν έπρεπε, έχοντας πλέον ρεκόρ 11-11 στις εμφανίσεις του σε ποστ σίζον δίχως τον ΛεΜπρον Τζέιμς στο πλευρό του. Ενώ με τον «βασιλιά» είχε 39-13

Ντουράντ, ω… ένας Τέιτουμ!

Εν αντιθέσει με τον έτερο σούπερ σταρ της ομάδας, ο Κέβιν Ντουράντ άφησε το μοναδικό πραγματικά καλό του παιχνίδι για το τέλος. Σταθερά υποτονικός για τα στάνταρ του πιο πριν (μάξιμουμ μια 27άρα, σε αγώνα που είχε 4/17 σουτ…), ο KD έβαλε χθες 39 πόντους – όσους είχε βάλει ο Ερβινγκ στο Game 1. Ματαίως, και για τον 33χρονο κόμπο φόργουορντ…

Ο ίδιων θέσεων και μια δεκαετία σχεδόν μικρότερος Τζέισον Τέιτουμ όχι μόνο ήταν πολύ καλύτερος από δαύτον επιθετικά στη σειρά, μα ήταν κι εκείνος που ανέλαβε το μαρκάρισμά του στο μεγαλύτερο μέρος όλων των αναμετρήσεων – και τα πήγε περίφημα απέναντι στον κορυφαίο φόργουορντ της λίγκας, ίσως μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μήπως όμως, πλέον, ο νεαρός ηγέτης των «Κελτών» είναι καλύτερός του; Αυτό αποδείχθηκε τουλάχιστον στους ανατολικούς προημιτελικούς. Ακόμα και στο καλό του παιχνίδι, ο Ντουράντ αστόχησε σε βολή στα 22’’ και με τη διαφορά στο καλάθι. Η ομάδα του κατάφερε να δεχτεί (από άστοχη βολή, επαναλαμβάνουμε) καλάθι στον αιφνιδιασμό, φινίτο…

Σίμονς, καλά εσύ αγόρι μου…

Μέχρι και χρωματική ήταν η παραφωνία του Μπεν Σίμονς σε αυτό το ούτως ή άλλως ανερμάτιστο σύνολο. Ο Αυστραλός πόιντ φόργουορντ ξεχώρισε μόνο για τις στυλιστικές του ενδυματολογικές επιλογές μέσα στη μαυρίλα των αναπληρωματικών των Νετς στον πάγκο. Δεν σηκώθηκε ποτέ από κει, βασικά δεν έβγαλε ποτέ τα πολιτικά.

Στις 10 Φεβρουαρίου έγινε το μέγκα τρέιντ με τους Σίξερς και βασικό αντάλλαγμα των Τζέιμς Χάρντεν. Τέλειωσε η χρονιά και ακόμα να τον δούμε να ντεμπουτάρει… Δεν είχε παίξει καν φέτος στη Φιλαδέλφεια, όπου όλοι είχαν αντιληφθεί από τα περσινά πλέι οφ την ανυπαρξία κινήτρου και προσπάθειας (της ποιας;) ατομικής βελτίωσης και δη στο μακρινό σουτ, το οποίο αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Ακόμα και αυτός ο φετινός «βαρύς» και άστοχος Χάρντεν είναι… εδώ και μάχεται με τη νέα του ομάδα ώστε να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά στην Ανατολή – και είχε 22,5 πόντους, 8 ριμπάουντ και 10,2 ασίστ στο ρελαντί φέτος ως παίκτης των Νετς. Ο Σίμονς «έβγαλε» κι ένα πρόβλημα στην πλάτη (που όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολα αποδεικνύονται τέτοιες ενοχλήσεις), πέρα από τα ψυχολιγικά του προβλήματα. Προ ημερών ανακοινώθηκε ότι θα αγωνιζόταν επιτέλους στο Game 4, όταν όμως έγινε το 0-3 και συνειδητοποίησε ότι θα επέστρεφε στον αγώνα που θα έπεφτε «σκούπισμα», έκανε πίσω και λούφαξε πάλι στο καρεκλάκι του.

Νας, ο μαθητευόμενος μάγος

Τεράστιος παίκτης, ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ όλων των εποχών. MVP άλλωστε σε διαδοχικές χρονιές. Όχι ακόμα, όμως, κανονικός προπονητής. Ο Στιβ Νας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία το 2020, ερχόμενος -ως προπονητής πάντα- από το πουθενά. Mε την… Τότεναμ ασχολούνταν, συμβουλευτικό ρόλο σε επιχειρήσεις είχε, τέτοια πράγματα. Οι Νετς επιχείρησαν να τον κάνουν χεντ κόουτς με το στανιό. Εν τέλει έκαναν μια τρύπα στο νερό.

Κάθε χρόνο και χειρότεροι εν τη παρουσία του, είδαν τη σεζόν του αποκλεισμού στον δεύτερο γύρο και στο Game 7 (και την παράταση, στην οποία είχαν οδηγηθεί επειδή ο Ντουράντ πάτησε τη γραμμή για ένα εκατοστό και ισοφάρισαν, αντί να κερδίσουν στην κανονική διάρκεια και να προκριθούν…) από τους μετέπειτα πρωταθλητές Μπακς να ακολουθείται από το απόλυτο φιάσκο. Ούτε νίκη στον πρώτο γύρο απέναντι στους νεανικούς Σέλτικς του ρούκι κόουτς Ιμε Ουντόκα, ο οποίος όμως είχε εννιαετή προϋπηρεσία ως βοηθός σε άλλους συλλόγους. Πέρυσι (ω, της ειρωνείας) στους Νετς.

Μήπως να γίνει… Τζέισον Κιντ ο Νας; Ο επίσης τεράστιος πόιντ γκαρντ (στα ίδια χρόνια με τον Νας) βιάστηκε να γίνει χεντ κόουτς. Το 2013 τον είχαν κάνει τέτοιον, με το που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ποιοι λέτε; Οι Νετς! Ούτε στην τετραετία του στο Μιλγουόκι έδειξε πολλά πράγματα. Δεν ντράπηκε να κάνει πίσω και να γίνει ασίσταντ κόουτς την προηγούμενη διετία στους Λέικερς, πανηγυρίζοντας και τον τίτλο του 2020. Και φέτος, επιστρέφοντας ως πρώτος προπονητής στον πάγκο του Ντάλας, κάνει τρομερή δουλειά και το πηγαίνει φουλαριστό μακριά στα δυτικά πλέι οφ.

Νετς θα λες και θα κλαις

Όχι πολύ μακριά, το 2020, οι Νετς έμπαιναν στα πλέι οφ (κανονικά, όχι με… play-ins), παρ’ ότι δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο ο Ντουράντ, που είχε αποκτηθεί χειρουργημένος. Παρεμπιπτόντως, ωραία επιλογή κι ο KD να αφήσει το Γκόλντεν Στέιτ για να παίξει στο πλευρό του Ερβινγκ… Ο τελευταίος ήταν επίσης σα να μην έπαιξε, διότι εμφανίστηκε μονάχα 20 φορές στο ξεκίνημα της σεζόν, προτού τεθεί νοκ άουτ επίσης λόγω τραυματισμού. Ο Ζακ Βον τα είχε πάει περίφημα ως υπηρεσιακός τεχνικός μετά το διαζύγιο με τον Κένι Ατκινσον, αλλά «υποβιβάστηκε» σε βοηθό του νιόφερτου Νας…

Στο τεχνικό τιμ δεν προστέθηκαν καν έμπειροι προπονητές για να βοηθήσουν τον Καναδό. Μόνο ο Μάικ Ντ’ Αντόνι, που κι αυτός έφυγε το περασμένο καλοκαίρι… Οι νεαροί και ταλαντούχοι παίκτες που είχαν φτάσει τον σύλλογο μέχρι την ποστ σίζον (Τζάρετ Αλεν, Κάρις ΛεΒερτ) χρησιμοποιήθηκαν ως ανταλλάγματα για τον Χάρντεν και δημιουργήθηκε ένα σύνολο μιας-δυο χρήσεων. Που… μας τελείωσαν κι αυτές.

Βάσει και της ηλικίας του Ντουράντ, άντε να επιχειρήσουν και του χρόνου να πάρουν τον τίτλο. Πώς όμως, με τόσες λαναθασμένες επιλογές σε κάθε επίπεδο; Οι πολλοί τραυματισμοί, με τον βασικό γκαρντ-φόργουορντ Τζο Χάρις να χάνει φέτος τη χρονιά μετά τον Νοέμβριο, δεν ευσταθούν ως δικαιολογία. Ακόμα και στα παιχνίδια που έπαιξαν μαζί Ντουράντ και Ερβινγκ (μετά την αποχώρηση του Χάρντεν), το Μπρούκλιν έκανε λιγότερες νίκες από ήττες (9-10)!

Ο σταθερότερος μέσα στη χρονιά και σίγουρα ποιοτικότερος ψηλός, ακόμα και στα 36 του, ΛαΜάρκους Ολντριτζ, «εξαφανίστηκε» και δεν πάτησε καν παρκέ στα πλέι οφ! Για να ξεκινάει ο σε ελεύθερη πτώση στην καριέρα του Αντρε Ντράμοντ, για να έρχεται ως πρώτη αλλαγή ο όντως ανερχόμενος Νίκολας Κλάξτον, που όμως δεν σταυρώνει βολή και είχε 0/10 χθες μέχρι να βάλει μία (αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών σε ποστ σίζον, ο Σακίλ Ο’ Νιλ είχε ξεκινήσει με 0/8 το 2006), για να βγει από τη ναφθαλίνη ο Μπλέικ Γκρίφιν, που δεν είναι καν σέντερ…

Βάλτε στην εξίσωση και την παροιμιώδη αδυναμία του συγκεκριμένου συνόλου να «τελειώσει» τον οποιονδήποτε αγώνα που κρινόταν στο τέλος (πώς άραγε, με ανύπαρκτη άμυνα και τεχνική καθοδήγηση, με iso των σταρ και άγιος ο Θεός…), με αυτή τη μέση διαφορά των 4,5 πόντων να συνιστά την τρίτη μικρότερη για ομάδα που «σκουπίστηκε» σε πλέι οφ, κι έχετε τη μεγάλη εικόνα της αποτυχίας. Ντουράντ, Σίμονς, Χάρις, Σεθ Κάρι και οι φετινοί ρούκι Καμ Τόμας και ΝτέιΡον Σαρπ έχουν συμβόλαιο και για του χρόνου, για τον Κλάξτον υπάρχει η δυνατότητα ματσαρίσματος των προσφορών που θα δεχτεί (επειδή είναι restricted free agent), o Eρβινγκ λέει ότι θα εξασκήσει τη δική του οψιόν ανανέωσης. Και πού αλλού να πάει, να κάνει τα δικά του δίχως να τον ελέγχει κανείς;

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ: Οι «Big 3» που έγιναν δύο και το… απόλυτο μηδέν

NBA PLAYOFFS: Το επισφράγισμα της… ταπείνωσης των Νετς και η ραψωδία του Ντόντσιτς

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News