Κρις Πολ: O μάγος του Γουίνστον-Σάλεμ και το ιστορικό 14/14

Είναι ο κορυφαίος πασέρ του ΝΒΑ. Γενικά, στη σύγχρονη εποχή δηλαδή, και ειδικά. Φέτος, ολοκληρώνοντας την κανονική περίοδο με τις περισσότερες ασίστ από κάθε άλλον παίκτη: 10,8. Είναι και δεινός «κλέφτης». Παραλίγο, άλλωστε, να τερματίσει και σε αυτή την κατηγορία πρώτος. Εκανε 1,9 κλέψιμο και ο καλύτερος Ντεζόντε Μάρεϊ είχε 2.

Αποτελεί και τον πιο «οικονομικό» γκαρντ της λίγκας, διότι συνδυάζει τα εξωπραγματικά του νούμερα στις πάσες με ελάχιστα ή και καθόλου λάθη. Αξιοπρεπέστατος επίσης ριμπάουντερ για το ύψος του, όπως καταδεικνύουν τα φετινά 4,5 ριμπάουντ – στον μέσο όρο της τεράστιας καριέρας του (4,4)…

Το σκοράρισμα, από την άλλη, δεν είναι αυτό για το οποίο πληρώνεται ο Κρις Πολ. Το κάνει όμως κι αυτό με συνέπεια, σε βαθμό που οι 14,7 πόντοι φέτος στη ρέγκιουλαρ σίζον να αποτελούν τον μικρότερο μέσο όρο του στις 17 χρονιές του στο πρωτάθλημα. Τα ξημερώματα, το έκανε και με… τελειότητα. Ο μάγος του Γουίνστον-Σάλεμ (κατά τις «Μάγισσες του Σάλεμ» του Αρθουρ Μίλερ), πόλης της μπασκετομάνας Βόρειας Καρολίνας, είχε 14/14 σουτ στο 115-109 των Σανς στη Νέα Ορλεάνη και την πρόκρισή τους με 4-2 στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ στη Δύση.

Ολογράφως, δεκατέσσερα στα δεκατέσσερα. Σε αγώνα της ποστ σίζον! Όχι από έναν πανύψηλο παίκτη που καρφώνει την μπάλα στο καλάθι, αλλά από έναν παίκτη όλων κι όλων 183 εκατοστών! Με τα έντεκα από αυτά τα καλάθια του να έρχονται εκτός ρακέτας! Προφανώς αυτό το τελευταίο συνιστά ρεκόρ, όπως ρεκόρ συνιστούν και οι 14/14 εντός παιδιάς προσπάθειές του για παιχνίδι πλέι οφ.

Ξεπέρασε τον Λάρι ΜακΝιλ του 1975 και τον Νενέ του 2017, που είχαν 12/12 σουτ. Όχι ακριβώς τα πιο αναμενόμενα (sic) ονόματα, αναμενόμενο ωστόσο ότι αμφότεροι ήταν φόργουορντ-σέντερ. Όπως… σέντερ-σέντερ (πιο «πεντάρι» δεν γινόταν, ένας γίγαντας για την εποχή του) ήταν ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν του σχετικού 18/18, αλλά σε αγώνα κανονικής περιόδου το 1967.

 

Επειδή… αγαπάει τη Νέα Ορλεάνη και τον Γκριν

Πίσω στο 2005, ο 20χρονος Πολ «έβγαινε» από το Γουέικ Φόρεστ και επιλεγόταν στο Νο 4 από τη… Νέα Ορλεάνη. Ηταν το καλοκαίρι που έμεινε στην ιστορία για άλλον, θλιβερό λόγο στη συγκεκριμένη πόλη. Από τη βραδιά του ντραφτ έως την έναρξη της επόμενης σεζόν, μεσολάβησε μια θεομηνία. Ο γνωστός τυφώνας Κατρίνα, που κυριολεκτικά κατέστρεψε την πολυπληθέστερη πόλη της Λουζιάνα. Γι’ αυτό και στις δύο πρώτες του σεζόν στους Χόρνετς (σ.σ: Πέλικανς έγιναν το 2013) αγωνίστηκε -εκτάκτως, με τον σύλλογο να έχει μετακομίσει- στην Οκλαχόμα.

Εμεινε έξι χρόνια εκεί, βοήθησε (αγωνιστικά) την ομάδα να ορθοποδήσει μετά την επιστροφή στη βάση της και (οικονομικά) το μέρος που τον «υιοθέτησε», βοηθώντας τόσο κόσμο που είχε ανάγκη. Την τελευταία του σεζόν εκεί, το 2010-11, είχε προπονητή τον Μόντι Γουίλιαμς. Τον προπονητή του και σήμερα στο Φίνιξ, που τότε ήταν ρούκι ως χεντ κόουτς! Δίπλα του, στη  περιφέρεια, έπαιζε ο Γουίλι Γκριν (φωτό). Ο σημερινός προπονητής της Νέας Ορλεάνης! Αυτός (συμπαίκτης του και τη διετία 2012-14 στους Κλίπερς) τον οποίο πλήγωσε με τους χθεσινούς 33 πόντους, τα 5 ριμπάουντ, τις 8 ασίστ.

Με 4-2 στον πρώτο γύρο είχε αποκλειστεί εκείνη στα πλέι οφ του 2011. Όπως και φέτος. Θύτες οι «ήλιοι», που περιμένουν πλέον τους Μάβερικς του Λούκα Ντόντσιτς στους ημιτελικούς της περιφέρειας. Οι προημιτελικοί ήταν υπόθεση του αειθαλούς 37χρονου, που ίσως και να διάγει την καλύτερη φάση της καριέρας του σε αυτή την προχωρημένη ηλικία.

Δεν είναι μόνο οι στατιστικές πρωτιές, τα δύο διαφορετικά τέταρτα 12λεπτα στην ίδια σειρά στα οποία έβαλε από 19 πόντους, οι 16 δικοί του στο πρώτο ημίχρονο του κρίσιμου Game 5, πάνω που το αουτσάιντερ της σειράς είχε ισοφαρίσει. Σαν καλός ηγέτης βγήκε (ακόμα περισσότερο) μπροστά εν τη απουσία του πρώτου σκόρερ Ντέβιν Μπούκερ, που μόλις επέστρεψε στο έκτο ματς, καταγράφοντας δύο 30άρες κι άλλη μια εμφάνιση με 28 πόντους. Εβγαλε τη σειρά με την απίστευτη αναλογία των 68 τελικών πασών για μόλις 9 λάθη (όταν π.χ. ο εξαιρετικός ομόλογός του των Πέλικανς, Σι Τζέι ΜακΚόλουμ, είχε αντίστοιχο 29-15), έβαλε… την υπογραφή του στην πρόκριση και με το δύσκολο καλάθι για το 112-107, στα 27’’ πριν το τέλος.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: Ο «αψεγάδιαστος» Πολ, ο «αδηφάγος» Χάρντεν

ΝΒΑ: Πολ-Εϊτον, η κοντή διάνοια κι ο ψηλός τρομοκράτης των Σανς

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News