ΝΒΑ: Κλέι Τόμπσον σημαίνει... Γουόριορς στον τελικό!

ΝΒΑ: Κλέι Τόμπσον σημαίνει… Γουόριορς στον τελικό! | Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς – Ντάλας Μάβερικς

Δίχως πολλά-πολλά και εμβριθείς αναλύσεις, η (διαχρονική) σημασία και αξία του Κλέι Τόμπσον στο παιχνίδι των Γουόριορς καταδεικνύεται από κάτι πολύ απλό. Από το 2015, μαζί του φτάνουν πάντα στους τελικούς του ΝΒΑ. Χωρίς αυτόν, δεν μπαίνουν ούτε στα πλέι οφ.

Πέρυσι και πρόπερσι δηλαδή. Πρώτα μια ρήξη χιαστών στο αριστερό γόνατο στον έκτο τελικό με τους Ράπτορς το 2019, μετά μία ρήξη αχιλλείου στο δεξί πόδι πάνω που ήταν έτοιμος να επιστρέψει, ακριβώς πριν την έναρξη της σεζόν 2020-21. Συνολικά, δυόμισι χρόνια συναπτής απουσίας. Για έναν παίκτη 32 ετών, πλέον. Κι όμως. Γύρισε μεσούσης της τρέχουσας περιόδου και για έκτη διαδοχική, όταν στέκεται στα πόδια του, τον βρίσκουμε με την παρέα του στους NBA finals.

Για την ακρίβεια, την έστειλε ο ίδιος εκεί. Ξανά. Στο 120-110 επί των Μάβερικς για το 4-1 των «πολεμιστών», ο Τόμπσον έριξε 32άρα δίχως καν να πάει στη γραμμή. Εβαλε όμως 8/16 τρίποντα και υπέγραψε την πρόκριση, όπως ακριβώς είχε κάνει στους ημιτελικούς της Δύσης με τους Γκρίζλις. Στο 110-96 επί του Μέμφις για την τότε πρόκριση είχε ρίξει 30άρα επίσης δίχως να εκτελέσει βολή και επίσης με οκτώ εύστοχα σουτ τριών πόντων!

Τα ξημερώματα ήταν η πέμπτη φορά που έβαλε τουλάχιστον οκτώ σε πλέι οφ, μοναδικός πλέον ΝΒΑer που έχει κάνει κάτι τέτοιο. Ηταν η τρίτη τριαντάρα του 32χρονου σούτινγκ γκαρντ στην ποστ σίζον, επίτευγμα που είχε από το 2016 να παρουσιάσει, και έγινε ο πρώτος παίκτης που στην ίδια (ποστ σίζον) βάζει οκτώ τρίποντα σε δύο νίκες-προκρίσεις της ομάδας του.

«Game 6 Klay» είναι ένα από τα παρατσούκλια του, επειδή έχει παράδοση τρομερών εμφανίσεων σε έκτα παιχνίδια σειρών, έχει όμως αρχίσει να αποκαλείται και «clinching Klay» – επειδή φροντίζει να «σφραγίζει» σειρές, κρατώντας για τα συγκεκριμένα ματς τις πιο καυτές βραδιές του. Στους τελικούς της Δύσης είχε μόλις 7/24 τρίποντα επί τέσσερις αγώνες, μα στον πέμπτο σημείωσε ένα περισσότερο – και με 50% ευστοχία…

Αλλο ένα βραβείο για τον Κάρι

Στις 20 Φεβρουαρίου πήρε το Kobe Bryant Award, όπως ονομάζεται πλέον το βραβείο του MVP στα Ολ Σταρ Γκέιμ, χθες του απονεμήθηκε το Magic Johnson Award. Από φέτος δίνεται βραβείο και στον πολυτιμότερο παίκτη των τελικών κάθε περιφέρειας και αυτό της δυτικής έχει το όνομα του έτερου θρύλου των Λέικερς. Τώρα που αυτοί λείπουν, αν και φαβορί για την κούπα στο ξεκίνημα της χρονιάς, μήπως να πάρει και το… MVP που του λείπει ο Στεφ Κάρι;

Σε κανέναν από τους τρεις τίτλους του Γκόλντεν Στέιτ δεν αναδείχθηκε πολυτιμότερος των ΝΒΑ finals ο 34χρονος σήμερα πόιντ γκαρντ. Το 2015 είχε αναδειχθεί τέτοιος ο Αντρε Ιγκουοντάλα, το 2017 και το 2018 ο Κέβιν Ντουράντ. Κοινή συνισταμένη βέβαια στις έξι παρουσίες της ομάδας του Στιβ Κερ σε τελικούς (πλην του Τόμπσον), ο Κάρι. Αυτός είναι φέτος μακράν ο καλύτερος και σταθερότερος παίκτης των «πολεμιστών», οι οποίοι συν τοις άλλοις παραμένουν αήττητοι εντός έδρας στα πλέι οφ και στα εννιά παιχνίδια τους στο «Τσέις Σέντερ». Το είχαν κάνει και το 2017, με κατάληξη όπως ήδη αναφέρθηκε, την κατάκτηση του τίτλου.

Πριν από μερικές ώρες και με τη διαφορά να εκτοξεύεται από το πρώτο ημίχρονο, ο Κάρι δεν χρειάστηκε να φορτσάρει. Στο ρελαντί έχασε το νταμπλ-νταμπλ για μία ασίστ (15-9), έχοντας πριν το τζάμπολ 26 πόντους μέσο όρο στους τελικούς της Δύσης. Εβγαλε τη σειρά με 7,4 ασίστ και λιγότερα από τρία λάθη μέσο όρο, τρεις φορές έπαιξε λιγότερο από 35 λεπτά επειδή οι νίκες ήρθαν ψιλοάνετα, έκανε λοιπόν και συντήρηση δυνάμεων εν όψει ΝΒΑ finals. Οι «Splash brothers» είναι ξανά εδώ, το ίδιο και οι Γουόριορς στο τέλος της διαδρομής.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: «Πάρτι» πρόκρισης στους τελικούς για τους Γουόριορς με… καλεσμένους τους Μάβερικς!

ΣΤΙΒ ΚΕΡ: Το μήνυμα που συγκλόνισε και η τραγωδία που είναι αποτυπωμένη στο πετσί του

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News