Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Η τριπλέτα των Κάρι, Τόμπσον και Γκριν γράφει ιστορία στο ΝΒΑ

Είναι ο… καυτός, ο κακός και ο (όχι άσχημος, αλλά) μάχιμος στη σειρά με τους Σέλτικς. Ο Στεφ Κάρι, ο Ντρέιμοντ Γκριν και ο Κλέι Τόμπσον. Οι τρεις σταθερές στο παιχνίδι του Γκόλντεν Στέιτ εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Ο πόιντ γκαρντ των 34,3 πόντων με σχεδόν 50% στα τρίποντα στα τέσσερα έως τώρα παιχνίδια με τη Βοστώνη. Βάζει περισσότερους από τους δύο επόμενους καλύτερους στο σκοράρισμα συμπαίκτες του (Τόμπσον και Αντριου Γουίγκινς έχουν μαζί 33,8), φουλάρει για το βραβείο -που του λείπει- του MVP στους τελικούς, κάτι δεδομένο αν η παρέα του φτάσει στον τίτλο. Είναι και ο φόργουορντ-σέντερ των περισσότερων φάουλ (18) από πόντους (17) μέχρι στιγμής, είναι και ο σούτινγκ γκαρντ των σχεδόν δυόμισι ετών αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους λόγω δύο χειρουργείων. Κανονικά στη μάχη, με ανεβασμένες στροφές στα δύο πιο πρόσφατα ματς.

Στην ισοφάριση 2-2 των Γουόριορς στη Βοστώνη, οι τρεις τους έφτασαν τις 19 νίκες σε τελικούς του ΝΒΑ, εννοείται σε αγώνες που αγωνίστηκαν όλοι μαζί – κι έτσι ισοφάρισαν και το σχετικό ρεκόρ των τελευταίων 50 ετών. Με μία ακόμα νίκη, είθε για την ομάδα τους τα ξημερώματα στο Σαν Φρανσίσκο, θα αφήσουν πίσω τους τον Τόνι Πάρκερ, τον Μάνου Τζινόμπιλι και τον Τιμ Ντάνκαν των Σπερς, που κι εκείνοι κέρδισαν 19 φορές σε NBA finals.

Κάμποσο πιο πίσω, με 16 νίκες στην ίδια λίστα, βρίσκονται οι Λάρι Μπερντ, Κέβιν ΜακΧέιλ και Ρόμπερτ Πάρις των Σέλτικς των ‘80s. Οι «Κέλτες» των ‘60s έπαιρναν το πρωτάθλημα σχεδόν κάθε χρόνο στη μεγαλύτερη «δυναστεία» όλων των εποχών, εξ ου κι ο χρονικός περιορισμός στον τελευταίο μισό αιώνα, οι σημερινοί «Κέλτες» βλέπουν τους «πολεμιστές» να έχουν ανακτήσει το πλεονέκτημα έδρας κι έτσι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Ιδιες θέσεις, εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά

Κατά σύμπτωση, ένας πόιντ γκαρντ, ένας σούτινγκ γκαρντ κι ένας φόργουορντ-σέντερ συνέθεταν και την άλλη… πολυνίκη τριπλέτα των τελικών. Μόνο που ως παίκτες, ο Πάρκερ, ο Τζινόμπιλι και ο Ντάνκαν ήταν τόσο μα τόσο διαφορετικοί από τον Κάρι, τον Τόμπσον, τον Γκριν. Ο Γάλλος «άσος» κάθε άλλο παρά βασιζόταν στο (επιεικώς μέτριο, με 32% στα τρίποντα ολοκλήρωσε την καριέρα του) μακρινό σουτ, ήταν όμως άκρως διεισδυτικός και τελείωνε τις φάσεις και με το χαρακτηριστικό του φλόουτερ ή σουτάκι μέσης απόστασης. Το «δυάρι» από την Αργεντινή κι αν ήξερε να τρυπάει τις αντίπαλες άμυνες… O δε κορυφαίος ψηλός από τις Παρθένες Νήσους με τις πλαστικές στην κινήσεις είχε ευρύτατο επιθετικό ρεπερτόριο και χρονιές με περισσότερους από 25 πόντους μέσο όρο.

Οι δύο πρώτοι είχαν επιλεγεί χαμηλά στο ντραφτ, στο Νο 28 και το Νο 57 αντιστοίχως, όπως ο Γκριν. Μόλις τριακοστό πέμπτο πικ του Γκόλντεν Στέιτ το 2012… Ένα χρόνο πριν τον αμυντικό εξπέρ (ένας από τους πέντε ΝΒΑers με 200+ κλεψίματα και 200+ κοψίματα σε πλέι οφ) και δεινό πασέρ (και πολλά άλλα, ακόμα και τώρα που περνάει απαρατήρητος, η βοήθειά του είναι μεγάλη σε αρκετούς τομείς), οι Γουόριορς είχαν επιλέξει στο Νο 11 τον Τόμπσον και τρία χρόνια νωρίτερα, το 2009, τον Κάρι στο Νο 7. Σχετικά χαμηλά δηλαδή κι αυτούς.

Κοινώς, συνυπάρχουν επί μια δεκαετία στην Καλιφόρνια, άλλο αν λόγω τραυματισμών έχουν παίξει στις οκτώ μαζί. Μάλιστα όταν επιτέλους γύρισε προ μηνών ο Τόμπσον, ήταν τραυματίας ο Γκριν! Στην τελευταία οκταετία έχουν βρεθεί εξάκις σε τελικούς και πάνε για το τέταρτο δαχτυλίδι, ενώ από το 2014 έχουν και τον ίδιο προπονητή, τον Στιβ Κερ. Σε βάθος τριακονταετίας, οι τρεις τους έχουν κερδίσει 21 σειρές πλέι οφ, ξεπερνώντας δηλαδή τους Σακίλ Ο’Νιλ, Κόμπι Μπράιαντ και Ντέρικ Φίσερ των Λέικερς. Υπολείπονται μονάχα… ξέρετε ποιων.

Η σπουδαία τριπλέτα του Σαν Αντόνιο (των 27 κερδισμένων σειρών) κατέγραψε 14 συναπτά έτη συνύπαρξης: από το 2002 έως το 2016 οι Ντάνκαν, Πάρκερ και Τζινόμπιλι (κατά σειρά εμφάνισης στο Τέξας) κατέκτησαν τέσσερις τίτλους, άρα τους ισοφαρίζουν κι εδώ οι τρεις αστέρες του Γκόλντεν Στέιτ, αν το σηκώσουν και φέτος. Ο Ντάνκαν μόνος του ήταν παρών και στην πρώτη στέψη των «σπιρουνιών», το 1999.

Φυσικά είχαν κι εκείνοι τον ίδιο προπονητή στις πορείες των τίτλων -και γενικότερα. Τον Γκρεγκ Πόποβιτς, που κάθεται στον συγκεκριμένο πάγκο από το 1996 και είχε παίκτη τον Κερ, σε δύο διαφορετικές θητείες μάλιστα του τελευταίου. Ο νυν προπονητής των Κάρι, Τόμπσον και Γκριν ήταν συμπαίκτης των Πάρκερ, Τζινόμπιλι και Ντάνκαν στο πρωτάθλημα του 2003! Ασίσταντ κόουτς του «Ποπ» εκείνη τη χρονιά ήταν ο Μάικ Μπράουν, βοηθός σήμερα του Κερ στο Γκόλντεν Στέιτ!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA FINALS: Το Στεφ του Κάρι βγαίνει από τη… στέψη

ΝΒΑ: O Kάρι χρειάζεται βοήθεια και την χρειάζεται τώρα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News