Κόσοβο - Ελλάδα: Καπετάν Μπακασέτας την οδηγεί ξανά σε... θάλασσες επιτυχίας!

Κόσοβο – Ελλάδα: Καπετάν Μπακασέτας την οδηγεί ξανά σε… θάλασσες επιτυχίας! | Nations League

Δεύτερο σπουδαίο διπλό για την εθνική μας ομάδα (1-0 και το Κόσοβο στην Πρίστινα) με γκολάρα του αρχηγού Τάσου Μπακασέτα, εντυπωσιακό Μπάλντοκ στην πρεμιέρα του στην «γαλανόλευκη» ενδεκάδα και κυρίως… ποδοσφαιρική λογική από τον Γκουστάβο Πογιέτ! 

Αν στο Μπέλφαστ είχαμε τις πρώτες αισιόδοξες ενδείξεις για την εποχή Γκουστάβο Πογιέτ που ξημέρωσε για την εθνική μας ομάδα, στην Πρίστινα ήρθε και η ώρα των αποδείξεων!

Το δεύτερο ελληνικό διπλό στο ξεκίνημα των υποχρεώσεών μας στον όμιλο του Nations League ήρθε απλά να πιστοποιήσει ότι το έμψυχο δυναμικό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δεν ήταν τόσο φτωχό όσο έμοιαζε στα χέρια του Τζον Φαν τ’ Σχιπ.

Απλά, ο Πογιέτ δεν παραλογίζεται, δεν κάνει τον Έλληνα φίλαθλο να… τραβάει τα μαλλιά της κεφαλής του με αποφάσεις που προκαλούν την κοινή ποδοσφαιρική λογική. Όταν, για παράδειγμα, διαθέτεις στις τάξεις σου ένα εκ των κορυφαίων ακραίων αμυντικών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (όπως ο Κώστας Τσιμίκας) ούτε τον αφήνεις στον πάγκο, ούτε τον χρησιμοποιείς ως… τρίτο στόπερ για να τον χωρέσεις στην ενδεκάδα σου. Είναι τόσο απλό!

Ο Πογιέτ χτίζει μια ενδεκάδα γύρω από τις αρετές των μεγάλων του αστεριών

Ναι, δεν είμαστε κάποια βαριά ποδοσφαιρική βιομηχανία, αλλά υπάρχουν και στο ελληνικό ποδόσφαιρο αστέρια γύρω από τα οποία μπορείς να χτίσεις μια εξαιρετικά ανταγωνιστική εθνική ομάδα.

Κι αυτό ακριβώς κάνει ο Πογιέτ στα πρώτα του βήματα ως ομοσπονδιακός τεχνικός. Χτίζει μια εθνική ομάδα γύρω από τα αστέρια του.

Τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο έναν εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων του φετινού Champions League, που ξέρεις ότι αν περιορίσεις τον αριθμό των σουτ που θα επιχειρήσουν οι αντίπαλοι προς την εστία του, θα αυξήσεις τις πιθανότητες να τη δεις να παραμένει ανέπαφη. Γιατί η κλάση του είναι τέτοια που του επιτρέπει να βγάζει τα κάστανα απ’ τη φωτιά και σε εξαιρετικά επικίνδυνες στιγμές.

Τον Κώστα Τσιμίκα που έβγαλε μάτια με τη φανέλα της Λίβερπουλ και απλά… αναζητούσε εξίσου επιθετικογενή παρτενέρ στο απέναντι άκρο της «γαλανόλευκης» άμυνας. Το πρώτο δείγμα γραφής του Τζορτζ Μπάλντοκ με το εθνόσημο ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό και αν μη τι άλλο δικαίωσε τον θόρυβο που προκαλεί γύρω από το όνομά του το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Γρήγορος, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στα επιθετικά και τα ανασταλτικά του καθήκοντα μοίρασε υποσχέσεις στην πρεμιέρα του, δεδομένου ότι καλά – καλά δεν γνώριζε τα μικρά ονόματα των συμπαικτών του. Αν είχε νικήσει και τον Μούριτς στο τετ α τετ που δημιούργησε θα κάναμε λόγο για ονειρεμένο ντεμπούτο! 

Και φυσικά υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που δείχνει πανέτοιμος να εξελιχθεί στον ηγέτη της νέας εποχής της εθνικής. Ο Τάσος Μπακασέτας, δεν είναι πλέον ο ποδοσφαιριστής που γνωρίζαμε στην Super League. Έχει εξελιχθεί σε έναν leader στο χορτάρι, έχει βελτιώσει κάθε πτυχή του παιχνιδιού του στην Τουρκία και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Τραμπονσπόρ, η αυτοπεποίθησή του ξεχειλίζει. Μετά τον Πίκοκ Φάρελ στο Μπέλφαστ, το βράδυ της Κυριακής ήταν η σειρά του Μούριτς να πέσει θύμα του Έλληνα αρχηγού.

Ο Πογιέτ πήρε άριστα στη διαχείριση, τον ορθολογισμό και την παρεμβατικότητα από τον πάγκο

Έχοντας, λοιπόν, να ανταπεξέλθει και στο δύσκολο σταυρόλεξο της διαχείρισης τεσσάρων αγώνων σε διάστημα δέκα ημερών, ο Πογιέτ έδειξε να έχει στο μυαλό του ένα πλάνο συντήρησης των διεθνών και ένα σχέδιο προσαρμογής της ενδεκάδας του, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε αγώνα.

Με παρεμβατικότητα από τον πάγκο (γεγονός που πιστοποιήθηκε με τη γρήγορη είσοδο των Σιώπη, Παυλίδη με τη συμπλήρωση ενός δεκαλέπτου στο δεύτερο ημίχρονο), ο Ουρουγουανός επιβεβαίωσε ξανά ότι είναι προπονητής στον οποίο, αν μη τι άλλο, αξίζει να δοθεί πίστωση χρόνου για να «χτίσει» μετά από χρόνια μια εθνική ομάδα με συγκεκριμένη φιλοσοφία, συγκεκριμένη ταυτότητα και βέβαια έφεση στην ουσία και τα αποτελέσματα. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο φαινόταν τα προηγούμενα χρόνια από τις τραγικές επιλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με αποκορύφωμα την πρόσληψη Φαν τ’ Σχιπ. 

To σίγουρο είναι ότι στο ξεκίνημα της πορείας της εθνικής στην τρίτη κατηγορία του Nations League, δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα εκείνα που μας κάνουν να αισιοδοξούμε, όσο η επιστροφή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε μια κανονικότητα, έναν ποδοσφαιρικό ορθολογισμό που ταιριάζει στο DNA του Έλληνα ποδοσφαιριστή και στηρίζεται σε λογικές επιλογές και αποφάσεις. Αυτονόητο θα πείτε, δεν ήταν όμως… 

Κι όταν στηρίζεσαι στη λογική, το ποδόσφαιρο θα σε ανταμείψει, οι ίδιοι σου οι παίκτες θα σε δικαιώσουν. Όπως το έπραξε ο Λημνιός με μια υπέροχη ντρίμπλα που υποχρέωσε τον Αλίτι να τον ανατρέψει και να αφήσει το Κόσοβο με δέκα παίκτες στην τελική ευθεία του αγώνα. Κι όταν ο Μπουχαλάκης βρήκε υπέροχα τον Παυλίδη στην πλάτη της κοσοβάρικης άμυνας, υποχρεώνοντας τον Μούριτς να σταματήσει την μπάλα με το χέρι εκτός περιοχής και να μείνουν οι γηπεδούχοι με εννέα! 

Πλέον ο Πογιέτ και οι διεθνείς μας επιστρέφουν στη βάση τους έχοντας θέσει τα θεμέλια της ανόδου στην δεύτερη κατηγορία του Nations League για πρώτη φορά στην ιστορία. Κι αν οι έξι βαθμοί γίνουν δώδεκα στα δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια που μας περιμένουν την επόμενη εβδομάδα στο Πανθεσσαλικό με Κύπρο και Κόσοβο, ετοιμαστείτε να απολαύσουμε αναμετρήσεις με σαφώς πιο ελκυστικούς αντιπάλους όπως η Ουκρανία, η Σκωτία, η Βοσνία, η Σουηδία, η Νορβηγία και όχι μόνο! Αφήστε που θα έχει ανοίξει περισσότερο και ο δρόμος για την επιστροφή μας σε τελική φάση Euro μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια! 

Η βαθμολογία του ομίλου της εθνικής μετά από δύο αγώνες: Ελλάδα 6, Κόσοβο 3, Β. Ιρλανδία 1, Κύπρος 1. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News