Wimbledon 2022 Άνδρες: Ο Τζόκοβιτς και ο Ναδάλ απέναντι στους big servers και ο απρόβλεπτος Τσιτσιπάς

Νόβακ Τζόκοβιτς παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Ή μήπως όχι;

Με τον μεγάλο Σέρβο τενίστα να δηλώνει «παρών» στο λονδρέζικο γκραν σλαμ, λογικά δεν θα συζητούσαμε τώρα για τον πιο πιθανό νικητή στο Wimbledon. Η δεύτερη νιότη που διανύει, όμως, ο Ράφα Ναδάλ, θέτει εν αμφιβόλω την κυριαρχία του Σέρβου στο Λονδίνο.

Κι έπειτα υπάρχουν τα αουτσάιντερ. Το Λονδίνο μάς έχει συνηθίσει να δίνει έναν απρόβλεπτο φιναλίστ και κάποιες φορές ένα απρόσμενο νικητή σχεδόν σε ετήσια βάση. Άλλωστε, είναι κατ’ εξοχήν τουρνουά των big servers.

Ράονιτς, Τσίλιτς, Άντερσον και Μπερετίνι έφτασαν στον τελικό την τελευταία πενταετία, αλλά έπεσαν πάνω στους Μάρεϊ, Φέντερερ και Τζόκοβιτς, δηλαδή, τρία από τα μέλη του big-4.

Και ο Ναδάλ; Έχει κερδίσει μόνο δύο φορές το Wimbledon, το 2008 και το 2010. Δώδεκα… άτιτλα χρόνια είναι πολλά για τον αναγεννημένο Ισπανό, που πιθανόν να βρει στην απέναντι πλευρά του φιλέ τους Τζόκοβιτς και Μάρεϊ, αλλά όχι τους απόντες Φέντερερ, Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ.

Όταν ο Τζόκοβιτς κέρδισε το 2021 το Wimbledon και ήθελε μόνο το US Open για να συμπληρώσει το παζλ των γκραν σλαμ σε μία σεζόν, το πιθανότερο σενάριο τον ήθελε να φτάνει πρώτος στον 21οτίτλο σε ένα από τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά, πριν από τους Φέντερερ και Ναδάλ που είχαν παρκάρει επίσης στο «20». Το σενάριο αυτό είναι πια χίλια κομματάκια…

Ο Τζόκοβιτς στην ασφαλή πλευρά του ταμπλό

Ο Σέρβος έχει τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του ταμπλό, αποφεύγοντας τους επικίνδυνους Ναδάλ, Μπερετίνι και τον φορμαρισμένο Νικ Κύργιο. Η τριάδα που μπορεί να δυσκολέψει και υπό προϋποθέσεις να πετάξει εκτός συνέχειας τον Τζόκοβιτς αποτελείται από τους Κάσπερ Ρούουντ, Χούμπερτ Χούρκατς και Κάρλος Αλκαράθ.

Αν το Wimbledon παιζόταν σε άλλη επιφάνεια, τότε ο νεαρός Ισπανός θα λογιζόταν ως η μεγαλύτερη απειλή για τα φαβορί, αλλά στο χόρτο δεν φαντάζει το ίδιο δυνατός. Άλλωστε, πέρυσι τέθηκε νοκ άουτ από τον 1ο γύρο, χωρίς να καταφέρει να αποσπάσει σετ από τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ.

Φέτος προέρχεται από έναν τραυματισμό στον αγκώνα που τον εμπόδισε να λάβει μέρος σε άλλα τουρνουά στην πράσινη επιφάνεια.

Στην ίδια πλευρά του δέντρου είναι και ο Γιανίκ Σίνερ, αλλά και οι γιγαντόσωμοι Αμερικανοί, Ράιλι Οπέλκα και Τζον Ίσνερ. Ο τελευταίος ενδέχεται να βρει τον Μάρεϊ στο δεύτερο γύρο. Ακόμα κι αν ο Σκοτσέζος περάσει, όμως, θα τον περιμένει αμέσως μετά ο Σίνερ.

Η τύχη δεν χαμογέλασε στον Μάρεϊ, ο οποίος, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να αντέξει δύο εβδομάδες αγώνων σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ο Τσιτσιπάς και ο Μπερετίνι απειλούν τον Ναδάλ

Εδώ και συγκεκριμένα στο τελευταίο τέταρτο του δέντρου, δεσπόζει η παρουσία του Ράφα Ναδάλ. Ο Ισπανός πάτησε τα 36, αλλά απαλλαγμένος από τραυματισμούς μοιάζει ανίκητος στο χώμα και στις quick επιφάνειες. Το χόρτο όμως είναι μια άλλη κατηγορία. Ένας καλός, ξεκούραστος σέρβερ μπορεί να σε αποκλείσει χωρίς να το καταλάβεις. Κουέρι, Τσίλιτς, Οζέρ-Αλιασίμ και Φριτζ είναι αυτοί που τον απειλούν, χωρίς να τον φοβίζουν.

Αν περάσει από όλους αυτούς, ο Ράφα θα βρει έναν εκ των Τσιτσιπά ή Μπερετίνι. Ο Στέφανος κέρδισε στη Μαγιόρκα, αλλά δείχνεει πολύ ασταθής. Στον πρώτο γύρο θα βρει τον Αλεξάντερ Ρίτσαρντ

Ο Μπερετίνι επικράτησε κι αυτός σε δύο τουρνουά στο χόρτο, δεν αγωνίστηκε καθόλου στο χώμα και δείχνει πολύ φρέσκος.

Τα δύο αουτσάιντερ εδώ είναι ο Ντένις Σαποβάλοφ, ημι-φιναλίστ πέρυσι, αλλά χωρίς νίκη απέναντι στον Μπερετίνι και ο… τρελό-Κύργιος, ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News