Τένις: Η ιστορία πίσω από το... μπλε χώμα της Μαδρίτης

Τένις: Η ιστορία με το… μπλε χώμα της Μαδρίτης και τις αντιδράσεις των Ναδάλ, Τζόκοβιτς, πριν από τον τίτλο του Ρότζερ Φέντερερ.

Το τουρνούα Masters της Μαδρίτης γιορτάζει το 20ο του έτος και το sportday.gr θυμάται το μπλε χώμα που είχε εισάγει το 2012.

Ένα από τα σπουδαιότερα Masters στην επιφάνεια του χώματος διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Μαδρίτη. Η «Caja Magica» ανοίγει τις πύλες της για 20η χρονιά (13η για το τουρνουά των γυναικών), με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων τενιστών και τενιστριών του κόσμου.

Το προτελευταίο Masters της χωμάτινης περιόδου, πριν τη Ρώμη, έχει τη δική του ιστορία αλλά δεν ήταν πάντοτε τόσο… παραδοσιακό! Το τουρνουά ξεκίνησε να παιζεται σε σκληρά κορτ το 2002, ενώ το 2009 μετατράπηκε σε χωμάτινο.

Ωστόσο η μεγάλη… μετάλλαξη συνέβη το 2012, στη δέκατη σεζόν του τουρνουά. Ο υπέυθυνος του τουρνουά Ίον Τίριακ πήρε την απόφαση το φόντο να είναι… μπλε. Ναι, μπλε ήταν τα κορτ και αν αυτό δε φαίνεται περίεργο, μιλάμε για μπλε χώμα. Η απόφαση αυτή ήρθε ως καινοτομία του τουρνουά, ώστε να υπάρχει καλύτερη αντίθεση με το κίτρινο μπαλάκι για τους τηλεθεατές, ωστόσο οι αντιδράσεις των παικτών ήταν πάμπολλες.

 

Ο Τζόκοβιτς έκανε λόγο για μία απογοητευτική απόφαση, αφού δε ρωτήθηκαν οι παίκτες, ενώ ο Ναδάλ (που δεν κατάφερε να κυριαρχήσει στο μπλε χώμα) τόνισε το πόσο δύσκολο είναι να επιτεθείς και να αμυνθείς στο κορτ αυτό. Όλοι συμφώνησαν πως το μπλε χώμα γλιστράει πολύ περισσότερο ενώ η αναπήδηση της μπάλας δεν μπορούσε να ελεγχθεί με ευκολία, κάνοντας το παιχνίδι πιο ασταθές.

Για την ιστορία ο Ρότζερ Φέντερερ επικράτησε του Τόμας Μπέρντιχ, η Σερένα Γουίλιαμς της Βικτώρια Αζαρένκα στους τελικούς και το τουρνουά επανήλθε στην κανονική του μορφή την επόμενη σεζόν.

Η Μαρία Σάκκαρη ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο της φετινής διοργάνωσης από την Ντάρια Κασατκίνα, ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς αναμένει έναν εκ των Πούιγ ή Χατσάνοφ για τη δική του πρεμιέρα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News