Στέφανος Τσιτσιπάς: Χτίζει μομέντουμ όσο οι υπόλοιποι... περνάνε κάτω από τον πήχη

Στέφανος Τσιτσιπάς: Χτίζει μομέντουμ όσο ανεβαίνει το επίπεδο των αντιπάλων του στο Μόντε Κάρλο ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που απέκλεισε με 2-0 σετ τον Λάζλο Τζέρε!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνεχίζει να κερδίζει στο Μόντε Κάρλο, κλείνοντας θέση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, της οποίας είναι κάτοχος από την περσινή χρονιά.

Μόνο εύκολο δεν είναι το ξεκίνημα της χωμάτινης σεζόν για τους περισσότερους τενίστες, ακόμα και για αυτούς που αρέσει αρκετά αυτή η περίοδος. Στο Μόντε Κάρλο έχουμε έναν… καταποντισμό των φαβορί, με τον Στέφανο Τσιτσιπά ωστόσο να προσπερνά και το δεύτερό του εμπόδιο, τον Λάζλο Τζέρε, επικρατώντας με 2-0 σετ (7-5, 7-6).

Αν θεωρεί κανείς πως το να αγωνιστείς στους πρώτους γύρους ενός τουρνουά στο χώμα, απέναντι στους Φονίνι και Τζέρε είναι εύκολο, τότε είναι γελασμένος. Ο Ιταλός έχει μεν τα καλύτερά του χρόνια πίσω του, αλλά παραμένει πάντοτε μετρήσιμος, ωστόσο ισοπεδώθηκε από τον Τσιτσιπά στα δύο σετ, ενώ ο Σέρβος είναι αρκετά επικίνδυνος στη συγκεκριμένη επιφάνεια.

Με τους Μεντβέντεφ, Ναδάλ εκτός λόγω τραυματισμών και τους Τζόκοβιτς, Αλκαράθ να μένουν εκτός από πολύ νωρίς, περνώντας πολύ κάτω από τον πήχη των προσδοκιών, το Μόντε Κάρλο είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Τσιτσιπά να μπει με το… πόδι στο γκάζι.

Υπάρχουν αστάθειες στο παιχνίδι του Τσιτσιπά αλλά είναι ακόμα νωρίς

Τα κενά διαστήματα στην απόδοσή του υπάρχουν και είναι λογικά, αλλά όσο ανεβαίνει το επίπεδο των αντιπάλων του, τόσο και αυτός παρουσιάζεται καλύτερος και βρίσκει λύσεις. Με τον Τζέρε παρουσιάστηκε συνεπέστατος από το σερβίς και χωρίς βιασύνη, άφησε το παιχνίδι να έρθει προς αυτόν.

Η τοποθέτηση των σερβίς του (38/45 κερδισμένους πόντους στο πρώτο) ήταν η ιδανική και με αρκετή ποικιλία ανάμεσα στο «Τ» και το wide serve, ενώ όταν έπαιρνε τις μπάλες στο forehand (με διάθεση να το κάνει και στις επιστροφές όπως πάντα), είχε την πρωτοβουλία στο ράλι. Με αυτό το χτύπημα άλλωστε άνοιξε ιδανικά το κορτ, προσπαθώντας να θέτει διαρκώς σε κίνηση τον Τζέρε, τον οποίον και κράτησε πίσω από τη βασική γραμμή.

Αστάθειες προφανώς και υπάρχουν. Το backhand αρκετές φορές λύγισε στην ανταλλαγή των cross court χτυπημάτων, εξού και τα 15 αβίαστα του 1ου σετ, που καλύφθηκαν όμως από την ακρίβεια στο σερβίς και τα 17 λάθη του Τζέρε εδώ που τα λέμε! Ένα από τα στοιχήματα ενόψει της συνέχειας είναι για τον Στέφανο το κλείσιμο του «κενού» ανάμεσα στην ποιότητα του forehand και την αστάθεια -που μετατρέπεται σε σημάδι- του backhand.

Ακόμα και οι προσεγγίσεις στο φιλέ απέναντι στον Τζέρε δεν ήταν τόσο «καθαρές» όσο θα έπρεπε. Πολλές φορές τα χτυπήματα προσέγγισης του Τσιτσιπά δεν είχαν την απαιτούμενη γωνία, ούτε το βάθος, με τον Τζέρε να βρίσκει περάσματα και να τον καθηλώνει στο 50% (4/8) του 1ου σετ, όσον αφορά τους πόντους που κρίθηκαν εκεί.

Συνεχίζει να χτίζει μομέντουμ με τις νίκες ο Τσιτσιπάς

Αυτή η σκέψη του Τσιτσιπά που βλέπουμε από την αρχή της χρονιάς, χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ευοδωθεί στο χώμα, αφού πρόκειται για μία επιφάνεια η οποία είναι πιο αργή και δίνει περιθώριο αντίδρασης. Στον προημιτελικό κόντρα σε Μουσέτι ή Σβάρτσμαν, θα φανεί ακόμα καλύτερα το παραπάνω, αφού όπως είναι λογικό όσο πιο πολύ ο Τσιτσιπάς αγωνίζεται στις συνθήκες -ο ίδιος δήλωσε πως ήταν δύσκολες μετά το ματς με τον Φονίνι- θα βρίσκει ευκολότερα τις λύσεις.

Βασισμένος φυσικά στο forehand του, το οποίο ήδη αρχίζει να βρίσκει ρυθμό και να προκαλεί τη «ζημιά» που πρέπει. Άλλωστε μιλάμε για ένα χτύπημα που τον έφτασε εν πολλοίς να παίζει τρεις χωμάτινους τελικούς την περσινή σεζόν και να κατακτά τον έναν! Σε αυτήν την κλιμακωτή άνοδο του επιπέδου των αντιπάλων του, ο Στεφ προς το παρόν ανταποκρίνεται και χτίζει ψυχολογία μέσα από τις νίκες του, κάτι που μπορεί να τον φέρει μπροστά από τους αντιπάλους του την κρίσιμη ώρα. Ζούμε την πιο… απρόβλεπτη χωμάτινη σεζόν των τελευταίων ετών και αυτό όλοι το έχουν εμπεδώσει!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News