Ο Νέβες ξύπνησε σε νεκροτομείο με καρτελάκι στο πόδι. Αργότερα μπήκε στα αποδυτήρια...

Σαν σήμερα: Ο Ραλφ Νέβες ξύπνησε σε νεκροτομείο με καρτελάκι στο πόδι. Λίγο αργότερα μπήκε στα αποδυτήρια. 8 Μαΐου, ιπποδρομίες

Ο Ραλφ Νέβες έμοιαζε να τα έχει χαμένα όταν σαν σήμερα -8 Μαΐου- το 1936 ξύπνησε στο νεκροτομείο. Βρισκόταν σε μια κρύα μαρμάρινη πλάκα και μια ετικέτα γύρω από το δάχτυλο του ποδιού του πίεζε το δέρμα.

Δεν ήξερε και δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί. Η καρδιά του, που μια ώρα νωρίτερα, σύμφωνα με γιατρούς είχε σταματήσει, χτυπούσε τόσο δυνατά που νόμιζε ότι θα πεταχτεί από το στήθος του. Κοίταξε κάτω και είδε το ένα πόδι του γυμνό, στο άλλο τη μπότα ιππασίας ενώ το παντελόνι του ήταν μέσα στο αίμα.

Όλα αυτά θα μπορούσε να τα βρει αργότερα. Ο διάσημος τραγουδιστής της εποχής, Bing Crosby είχε υποσχεθεί στον αναβάτη με τις περισσότερες νίκες της σεζόν ένα χρυσό ρολόι 500 δολαρίων. Ο 19χρονος Ραλφ ήθελε αυτό το ρολόι, όποιο κι αν ήταν το κόστος. Βγήκε από το νεκροτομείο ενώ πίσω του έτρεχαν σοκαρισμένοι γιατροί και νοσοκόμοι. Ο ταξιτζής που είχε σταθμεύσει το ταξί του έξω από το νοσοκομείο τον γνώριζε, είχε ακούσει τι είχε συμβεί νωρίτερα και δεν πίστευε στα μάτια του. Ο Νέβες επιβιβάστηκε στο ταξί και είπε στον οδηγό να τον πάει πίσω στον ιππόδρομο.

Ανερχόμενο αστέρι και κασκαντέρ

Το 1936, το Bay Meadows στο San Mateo ήταν η καλύτερη πίστα αγώνων στη Βόρεια Καλιφόρνια. Ο Ραλφ Νέβες ήταν το ανερχόμενο αστέρι των ιπποδρομιών. Ένας έφηβος γιος Πορτογάλων μεταναστών που μετακόμισαν στην Καλιφόρνια όταν ήταν πέντε ετών. Στα 13 του έλεγε ήδη ψέματα για την ηλικία του για να ιππεύει επαγγελματικά.

«Ήμουν πεινασμένος», είπε ο Neves στους Los Angeles Times τη δεκαετία του 1980, «και πολύ νευρικός για να κλέψω».

Οι ατζέντηδες του κάστινγκ ταινιών παρατήρησαν ότι έμοιαζε με τον ηθοποιό Φράνκι Ντάρο, ο οποίος το 1934, υποδυόταν τον τζόκεϊ στην ταινία του Φρανκ Κάπρα «Broadway Bill». Ο Νέβες, στα 17 του, επιλέχθηκε για να ντουμπλάρει το σώμα του πρωταγωνιστή στις σκηνές των αγώνων.

Ο Νέβες δεν φημιζόταν για τις τεχνικές του ικανότητες. Το σήμα κατατεθέν του ήταν η σκληρή ιππασία. Του άρεσε να παίρνει το προβάδισμα αμέσως. Συχνά αντιμετώπιζε προβλήματα με τους αγωνοδίκες για του επιθετικούς ελιγμούς του, ενώ συχνά χτυπούσε ένα ανταγωνιστικό άλογο με το μαστίγιο του.

«Λυπούμαστε, ο αναβάτης Ραλφ Νέβες πέθανε»

Η άνοιξη του 1936 ήταν καλή για τον 19χρονο. Με δύο μέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν, ήταν στην πρώτη θέση και σύντομα θα παραλάμβανε το ρολόι από τον ίδιο τον Bing Crosby.

Με μεγάλο ενθουσιασμό ανέβηκε στο άλογό του, τον Flannikins στον τρίτο αγώνα της ημέρας. Πετάχτηκαν από την από την πύλη της εκκίνησης χωρίς πρόβλημα, αλλά στη διάρκεια του αγώνα κάτι πήγε στραβά. Τα δημοσιεύματα της εποχής, μοναδική πηγή για ό,τι ακριβώς είχε συμβεί, ποικίλλουν. Κάποιοι αναφέρουν ότι ο Flannikins πέταξε τον Neves και το κεφάλι του τζόκεϊ χτύπησε στο κιγκλίδωμα. Έπεσε στο έδαφος αναίσθητος. Πολλές εφημερίδες ανέφεραν ότι ποδοπατήθηκε από άλλα τέσσερα άλογα

Ο γιατρός των αγώνων J.A. Ο Warburton ήταν πρώτος που βρέθηκε κοντά του. Έλεγξε τον σφυγμό του Νέβες και κούνησε το κεφάλι του. Ο νεαρός ήταν νεκρός. Βγήκε έξω από την πίστα ενώ το πλήθος παρακολουθούσε σιωπηλά κάθε κίνησή του. Ο εκφωνητής Oscar Otis έπιασε το μικρόφωνο και είπε: «Λυπούμαστε που σας ενημερώνουμε ότι ο αναβάτης Ραλφ Νέβες πέθανε. «Παρακαλώ σιγή. Ας προσευχηθούμε όλοι σιωπηλά».

Ο φίλος του και μια ένεση

Το σώμα του Νέβες μεταφερόταν στο πιο κοντινό νοσοκομείο όταν ο γιατρός, Horace Stevens, φίλος του νεαρού αναβάτη άκουσε τα άσχημα νέα. Μετακινήθηκε κι αυτός στο νοσοκομείο. Όταν είδε ένα τρεμόπαιγμα του βλεφάρου -κατά άλλους μια ανεπαίσθητη αναπνοή-, άρπαξε μια σύριγγα αδρεναλίνης και έκανε ένεση στην υποτιθέμενη σταματημένη καρδιά του Νέβες. Ύστερα από λίγο ο Νέβες ήταν μεν στην κρύα μαρμάρινη πλάκα, αλλά ξύπνιος και πραγματικά ζωντανός.

Ο Νέβες αργότερα είπε ότι δεν θυμόταν τι είχε συμβεί. Σ την πραγματικότητα, συνέθεσε την ιστορία του με τη βοήθεια μαρτύρων. Μόλις επέστρεψε στο Bay Meadows, μπήκε στα αποδυτήρια των τζόκεϊ. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το πώς αντέδρασαν οι συνάδελφοί του. Κάποιοι αναφέρουν ότι έφυγε τρέχοντας όταν αντιμετώπισε τις κραυγές τους. Πήγε στην χωμάτινη πίστα, έκανε έναν γύρο μπροστά στο πλήθος των 20.000 θεατών και μετά λιποθύμησε κοντά στο σημείο όπου είχε συμβεί το ατύχημά του.

Μεταφέρθηκε στο δωμάτιο πρώτων βοηθειών, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και συνήλθε. Επέμενε να αγωνιστεί αλλά οι αγωνοδίκες, όπως είναι κατανοητό, δεν τον άφησαν. Τον έστειλαν στο σπίτι του για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ο Neves, που διαγνώστηκε… νεκρός, το αρνείται

Όμως την επόμενη ημέρα, ο Νέβες ήταν κανονικά στην πίστα. Είχε μαζί μερικά αποκόμματα εφημερίδων που ανέφεραν τον θάνατό του. «Ο Neves, που διαγνώστηκε… νεκρός, το αρνείται», ήταν ο τίτλος στο San Francisco Examiner. Ο νεαρός νίκησε τις κούρσες που έπρεπε και κέρδισε χρήματα, αλλά και το ρολόι.

O θρύλος θέλει να νίκησε και στους πέντε αγώνες του. Για πολλά χρόνια αυτό ανέφερε και το National Racing Hall of Fame. Ήταν λάθος όμως και έχει διορθωθεί. Δεν κέρδισε κανέναν από τους αγώνες του την επόμενη μέρα. Τερμάτισε δεύτερος ή τρίτος κι αυτό ήταν αρκετό για να πάρει τον τίτλο της χρονιά. Η εφημερίδα San Francisco Chronicle είχε γράψει τότε: «Ralph Neves – Died But Lives, to Ride and Win».

Η «μεταθανάτια» καριέρα του Νέβες ήταν λαμπρή. Κέρδισε σχεδόν 4.000 αγώνες, είχε ποσοστό νικών 15% και εισήχθη στο Εθνικό Μουσείο Ιπποδρομιών του Hall of Fame το 1960. Αποσύρθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, με το σώμα του χτυπημένο από δεκάδες πτώσεων. Το παρατσούκλι του ήταν “The Prince of Broken Bones” (ο πρίγκιπας με τα σπασμένα κόκαλα).

Ο θάνατος συνάντησε τελικά τον Νέβες μετά από μάχη με τον καρκίνο, στις 7 Ιουλίου 1995.

Με πληροφορίες από το θέμα της Katie Dowd στο SFGATE και του Brian Cronin από τους Los Angeles Times.

Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον ανακοινώνει την απόφασή του

2013: Ο Σκωτσέζος τεχνικός σερ Άλεξ Φέργκιουσον ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί από τον πάγκο της Manchester United στο τέλος της σεζόν. Στα 26 χρόνια με την ομάδα έχει κατακτήσει 38 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων 13 πρωταθλημάτων Premier League και δύο UEFA Champions League.

2011: Ο Παναθηναϊκός νικά την Maccabi Electra με 78-80 στον τελικό του Final Four της Euroleague στην Βαρκελώνη και κατακτά τον τίτλο για 6η φορά στην ιστορία του.

2008: Ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης βραβεύεται από τη Σοφία Σακοράφα για την δημοσιογραφική του κάλυψη κατά τη διάρκεια της πορείας της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ που οδήγησε στον τελικό του 1968 με τη Σλάβια.

2008: Οι μετοχές του Ηρακλή Θεσσαλονίκης που κατείχε ο Γιώργος Σπανουδάκης, αδερφός του μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, περιέρχονται στην κατοχή του προέδρου της ΠΑΕ Αντώνη Ρέμου, όπως είχε υποσχεθεί και προγραμματίσει η διοίκηση της ομάδας στις 11/3/2008.

2006: Παραιτείται ο Franco Carraro, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIGC) και τρεις μέρες μετά, παραιτείται σύσσωμο το ΔΣ της Γιουβέντους, ενώ οι η αξία της μετοχής της ομάδας στο Χρηματιστήριο θα φθάσει την 19/5 ακριβώς στα μισά της αξίας της 9ης Μαϊου, εξ αιτίας του σκανδάλου για τα «στημένα» παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα, που ξεσκεπάζει η ιταλική αστυνομία. Τελικά στη Μίλαν, στη Λάτσιο, στη Φιορεντίνα και στη Ρετζίνα θα αφαιρεθούν βαθμοί, ενώ η Γιουβέντους θα υποβιβαστεί στην Β’ κατηγορία και 12 κορυφαίοι παίκτες της θα πάρουν μεταγραφή.

1999: Ο Ιταλός ιστιοπλόος Giovanni Soldini κερδίζει τον αγώνα 27.000 μιλίων Around Alone που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1998 και γίνεται ο πρώτος μη Γάλλος που κερδίζει τον αγώνα στις 5 φορές που έχει γίνει.

Η ΕΣΣΔ δεν πάει Λος Άντζελες 

1984: Δώδεκα εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες η ΕΣΣΔ ανακοινώνει από την τηλεόραση ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Η αιτιολογία είναι η εμπορευματοποήση των Αγώνων και η χρησιμοποιήσή τους για αντισοβιετική προπαγάνδα.

1982: Ο Καναδός πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Gilles Villeneuve σκοτώνεται στο Grand Prix του Ζόλντερ στο Βέλγιο. Ο Villeneuve δεν κατάφερε ποτέ να ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Το 1997 όμως ο γιος του, Jacques Villeneuve, θα καταφέρει να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα της Williams.

1963: Ο Στ. Σεβαστόπουλος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο ύψος με 2μ.

1954: Ο Parry O’ Brien γίνεται ο πρώτος σφαιροβόλος που ξεπερνά τα 18 μέτρα με βολή 18.29 σε μήτινγκ στίβου στο Λος Άντζελες.

1904: Ο Άγγλος φωτογράφος Eadweard Muybridge, ο οποίος είναι γνωστός για την εργασία του σχετικά με κίνηση των ζώων πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών. Το 1869, δημιούργησε το zoopraxiscope, μία συσκευή με ένα περιστρεφόμενο γυάλινο δίσκο, που εμφανίζει εικόνες με κίνηση, η οποία θεωρείται ότι είναι η πρώτη συσκευή προβολής, πριν το kinetoscope του εφευρέτη Τόμας Edisson. Το 1872, o Leland Stanford, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης αλόγων, ο οποίος είχε λάβει θέση στο πολυσυζητημένο θέμα ” ότι κανένα από τα πέταλα του αλόγου δεν ακουμπάει στο έδαφος κατά τον καλπασμό “, τον προσέλαβε για να διευθετήσει το ζήτημα. Στις 15/6/1878, Muybridge φωτογράφησε με επιτυχία ένα άλογο σε γρήγορη κίνηση.

1849: To ”Pearl of Bermuda” νικά το αμερικάνικο γιώτ ”Brenda” στην πρώτη αναγνωρισμένη διεθνώς κούρσα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News