Κάθριν Χέπμπορν - Το άθλημα της ντίβας και γιατί δήλωνε... λάθος γενέθλια

Σαν σήμερα: Κάθριν Χέπμπορν – Το άθλημα της ντίβας και γιατί δήλωνε… λάθος γενέθλια. Γκολφ, 12 Μαΐου.

Η Κάθριν Χάουτον Χέπμπορν υπήρξε μια πραγματική ντίβα του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Η Αμερικανίδα ηθοποιός, θρύλος της οθόνης, με τέσσερα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου -όσα καμία άλλη- με δώδεκα υποψηφιότητες γεννήθηκε στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ στις 12 Μαΐου -σαν σήμερα- το 1907 και πέθανε στις 29 Ιουνίου 2003.

Γονείς της ήταν η φεμινίστρια Κάθριν Μάρθα Χάουτον (1878-1951) και ο Δρ. Τόμας Νόρβαλ Χέπμπορν (1879-1962), ένας επιτυχημένος ουρολόγος από τη Βιρτζίνια. Είχε πέντε αδέρφια.

Ο πατέρας τής Χέπμπορν επέμενε τα κορίτσια να κολυμπούν, να παίζουν γκολφ και τέννις και να κάνουν ιππασία. Η νεαρή Χέπμπορν ήταν ένα αγοροκόριτσο που του άρεσε να αποκαλεί τον εαυτό της Τζίμι και να κόβει κοντά τα μαλλιά της. Το γκολφ έγινε το πάθος της. Έκανε καθημερινά μαθήματα και έγινε πολύ καλή, φτάνοντας στον ημιτελικό του Πρωταθλήματος Γκολφ Νέων Γυναικών του Κονέκτικατ. Λάτρευε επίσης το κολύμπι στο Λονγκ Άιλαντ Σάουντ ενώ ήδη διοργάνωνε θεατρικές παραστάσεις.

Βρήκε τον αδερφό της κρεμασμένο

Τον Μάρτιο του 1921, η Χέπμπορν ήταν 13 ετών. Μαζί με τον 15χρονο αδερφό της Τομ επισκέφθηκαν τη Νέα Υόρκη, μένοντας με μια φίλη της μητέρας τους στο Γκρίνουιτς Βίλατζ κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Στις 30 Μαρτίου, βρήκε τον αδερφό της κρεμασμένο από ένα δοκάρι με μια κουρτίνα. Η πρώτη σκέψη ήταν η αυτοκτονία, αλλά η οικογένεια Χέπμπορν αρνήθηκε ότι ήταν κάτι τέτοιο. Υποστήριξε ότι ο θάνατος του Τομ ήταν ένα παιχνίδι, ένα πείραμα που είχε πάει στραβά. Εικάζεται ότι προσπαθούσε να αναπαράγει ένα κόλπο που είχε δει σε ένα θεατρικό με την Κάθριν.

Το περιστατικό έκανε την έφηβη Χέπμπορν νευρική, κυκλοθυμική και καχύποπτη με τους ανθρώπους. Απομακρύνθηκε από φίλους και φίλες, παράτησε το σχολείο της Οξφόρδης και ακολουθούσε μαθήματα στο σπίτι.

Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε τα γενέθλια του Τομ (8 Νοεμβρίου) ως δικά της. Στην αυτοβιογραφία της το 1991 -«Me: Stories of My Life», αποκάλυψε ότι η πραγματική ημερομηνία γέννησής της ήταν η 12η Μαΐου 1907. Επίσης αποκάλυψε ότι και το κολύμπι ήταν πάθος της. Ακόμα και όταν δεν ήταν στη θάλασσα. Στο Κολέγιο του Bryn Mawr, όταν έπεφτε το σκοτάδι, συνήθιζε να κολυμπά γυμνή στο σιντριβάνι.

Δεύτερο μετάλλιο για την Ευαγγελία Πλατανιώτη 

2021: Η πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη, μέσα σε 18 ώρες, κατακτά το δεύτερο ευρωπαϊκό της μετάλλιο, χάλκινο αυτή τη φορά, στον τελικό του ελεύθερου σόλο με επίδοση 90.8000 πίσω από την Ρωσίδα Σουμπότινα (96.4333) και την Ουκρανή Φιέντινα (93.7000) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που γίνεται στην Βουδαπέστη.

2020: Η EuroLeague ανακοινώνει ότι ο γκαρντ του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης συμπεριλαμβάνεται στην καλύτερη ομάδα της 10ετίας 2010-2020 της διοργάνωσης. Ο Σπανούλης γίνεται ο δεύτερος παίκτης των “ερυθρόλευκων” που συμπεριλαμβάνεται στην κορυφαία ομάδα της δεκαετίας μετά τον Γιώργο Πρίντεζη και ο τρίτος Έλληνας, αφού στην 10αδα έχει συμπεριληφθεί και ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

2018: Tο δεύτερο μετάλλιό της στο παγκόσμιο κύπελλο του Φορτ Μπένινγκ στις ΗΠΑ κατακτά η Άννα Κορακάκη. Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης της σκοποβολής, μετά το χάλκινο μετάλλιο στα 25 μέτρα με αεροβόλο πιστόλι στις 11/5, κατακτά το χρυσό στα 10 μέτρα με αεροβόλο πιστόλι. Η Κορακάκη συγκέντρωσε 243,7 βαθμούς, έναντι 240,1 της Σέρβας Ζοράνα Αρούνοβιτς, που ήταν δεύτερη. Στα προκριματικά νωρίτερα το πρωί έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 587/600.

2018: Ο Κώστας Περπερίδης, ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ που συνέδεσε το όνομά του με όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα της δεκαετίας του ’80, πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών. Υπήρξε από τους πρώτους σκηνοθέτες αθλητικών μεταδόσεων στην κρατική τηλεόραση, με παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στίβου, τελικούς μεγάλων διοργάνωσεων. Ήταν πίσω από τις κάμερες στην Αθλητική Κυριακή και βέβαια το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με το Ευρωμπάσκετ του 1987.

Πεθαίνει ο Ζαχαρίας Πυτιχούτης

2017: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο παλαίμαχος μεσοεπιθετικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ζαχαρίας Πυτιχούτης. Ήταν μέλος της καθαρά ελληνικής ενδεκάδας των διεθνών θριάμβων του Παναθηναϊκού, που είχε φθάσει μέχρι το Γουέμπλεϋ, ενώ κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. Ιστορική η φωτογραφία του στο Καραϊσκάκη να κάνει το γύρο του θριάμβου – για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος – με αναπεπταμένη τη σημαία με το Τριφύλλι.

2013: Ο Ολυμπιακός κερδίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88 στον τελικό της Euroleague στην Ο2 Arena του Λονδίνου και στέφεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ είχε βρεθεί πίσω στο σκορ ακόμα και με 17 πόντους (27-10) με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου,. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, που γίνεται ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά τον τίτλο, καταφέρνουν με αυτόν τον τρόπο, κάτι που μόνο η Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε πετύχει (2003, 2004) στο παρελθόν μαζί με την Γιουγκοπλάστικα (1989, 1990, 1991). Ο Acie Law στέφεται MVP του τελικού ενώ ο Βασίλης Σπανούλης MVP του Final Four.

2001: Στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Αγγλίας που διεξάγεται μακριά από το ιστορικό Wembley, στο Cardiff της Ουαλίας, η Λίβερπουλ κερδίζει την Άρσεναλ 2-1 χάρη σε 2 γκολ του Owen στα τελευταία λεπτά.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Valdir Pereira Didi, βασικό στέλεχος της Εθνικής Βραζιλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1958 και του 1962 που κατέκτησε η ‘’σελεσάο’’.

Τελικός στη Νέα Φιλαδέλφεια

2001: Ο ΠΑΟΚ κερδίζει τον Ολυμπιακό με 4-2 στον τελικό Κυπέλλου που διεξάγεται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και κατακτά τον πρώτο του τίτλο μετά 16 χρόνια.

1999: Για πρώτη φορά στην ιστορία του μπάσκετ μηδενίζεται ομάδα λόγω ντόπινγκ. Οι Αγγελίδης και Muursep βρέθηκαν ντοπαρισμένοι στον αγώνα του Άρη με τον ΠΑΟΚ (8/5/1999), με αποτέλεσμα ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ Ηλίας Γιαννάκης να μηδενίσει τον Άρη και να καταχωρήσει τον αγώνα υπέρ του ΠΑΟΚ.

1999: Εγκαινιάζεται γήπεδο ποδοσφαίρου για τυφλούς στην Θεσσαλονίκη με διαστάσεις 20×40 και πλαστικό τάπητα κόστους 20 εκ. δρχ. Το γήπεδο θα χρησιμοποιείται από την μοναδική ομάδα τυφλών της Θεσσαλονίκης “Ο Πυρσός”.

1999: Ο πρίγκηπας Αλβέρτος διοργανώνει φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της ομάδας των πιλότων της Φόρμουλα 1 (Michael Schumacher, Coulthard, Barrichello, Alesi, ο Ιταλός επιθετικός Daniele Massaro) και της ομάδας για τα παιδιά (Αλβέρτος, Rajkaard, Altobelli, ο οδηγός αυτοκινήτων Carlos Sainz, ο σκιέρ Alberto Tomba, ο ποδηλάτης Toni Rominger) με σκορ 2-5 στο στάδιο “Λουί ΙΙ” του Μονακό, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στον σύλλογο AMADE που βοηθά τα παιδιά. Ο φιλανθρωπικός σκοπός του αγώνα ήταν ο μόνος λόγος που οι ομάδες της Φόρμουλα 1 άφησαν τους πιλότους τους να πάρουν μέρος, δεδομένου ότι την επομένη έπρεπε να κάνουν τα επίσημα δοκιμαστικά του Grand Prix του πριγκηπάτου.

1999: Το επίσημο περιοδικό της FIBA “FIBA Basket” αναστέλλει την κυκλοφορία του μετά 8 χρόνια.

Θρίαμβος για την Πάρμα

1999: Η Πάρμα νικά στον τελικό του Κύπελλου UEFA την Μαρσέιγ με 3-0 και φέρνει στην Ιταλία το 25ο ευρωπαϊκό τρόπαιο ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Αγγλίας. Η Ισπανία ακολουθεί με 23 τρόπαια.

1998: Ο Larry Bird, προπονητής των Indiana Pacers, ανακηρύσσεται καλύτερος προπονητής του 1997 στο ΝΒΑ και γίνεται ο δεύτερος προπονητής που παίρνει τους τίτλους του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου προπονητή της χρονιάς και του καλύτερου προπονητή της χρονιάς την ίδια περίοδο.

1997: Η Αυστραλέζα Susie Maroney γίνεται η πρώτη γυναίκα που κολυμπάει μια απόσταση 118 μιλίων από την Κούβα στην Φλόριντα σε 24 ώρες και 30 λεπτά.

1996: Η Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τη Λίβερπουλ με 1-0 στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά το νταμπλ για δεύτερη φορά. Ο σκόρερ Eric Cantona γίνεται ο πρώτος ξένος που είναι αρχηγός σε κυπελλούχο ομάδα.

1995: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Ρουμάνος προπονητής Stefan Kovac. Ο Kovac έπαιξε ποδόσφαιρο στο Βέλγιο και στη Ρουμανία, ενώ διετέλεσε προπονητής της Στεάουα (1967-71), του Άγιαξ (1971-73), της Eθνικής Ρουμανίας (1973-81), του ΠΑΟ (1981-83) και της Μονακό (1986-89).

Το Καταστατικό της ΕΣΟΑ

1987: Με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της Ολυμπιακής Επιτροπής Γεώργιου Βήχου, το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 15264/87 απόφασή του, αναγνωρίζει το Καταστατικό της «Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες» (ΕΣΟΑ). Το Καταστατικό έχει 68 άρθρα και υπογράφουν 68 μετασχόντες σε Ολυμπιακούς Αγώνες μεταξύ των οποίων περισσότερο γνωστοί είναι οι Γεώργιος Ανδρεάδης, Δόμνα Λανίτου-Καβουνίδου, Κώστας Λινοξυλάκης, Φαίδων Ματθαίου, Νίκος Μήλας, Γιώργος Λιβέρης, ’λκης Παπαγεωργόπουλος, Δημήτρης Πάππος, Γιώργος Τσακανίκας, Ευάγγελος Δεπάστας, Λάμπης Μάνθος, Στέφανος Πετράκης, Δημήτρης Σκούρτης κ.α.. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το 1995 αποδέχεται την ιδέα και δημιουργεί την World Olympians Association (21/11/1995), την οποία και θέτει, με έδρα τη Λωζάνη, επικεφαλής των Εθνικών Επιτροπών.

1957: Ο 28χρονος οδηγός αγώνων ταχύτητας Alfonso, Μαρκήσιος του Portago, σκοτώνεται 70 χλμ έξω από την Μπρέσια μαζί με τον συνοδηγό Eduard Nelson και δέκα θεατές όταν σκάει ένα λάστιχο από την Φεράρι του. Το ατύχημα θα έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση του 30-χρονου αγώνα Mille Miglia (όχι του Rally 1000 Miglia).

1950: Το Αμερικάνικο Συμβούλιο του Μπόουλινγκ επιτρέπει την εισαγωγή έγχρωμων μελών μετά από 34 χρόνια.

1870: Οι πρώτοι κανόνες του water polo ορίζονται από την Αγγλική Ομοσπονδία Κολύμβησης στο Λονδίνο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News