Φάνι Μπλάνκερς, η «ιπτάμενη νοικοκυρά», μια βασίλισσα με ανδρικά πόδια

Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν πέθανε σαν σήμερα -25 Ιανουαρίου- το 2004.

Η Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν πέθανε σαν σήμερα -25 Ιανουαρίου- το 2004. Γεννημένη στις 26 Απριλίου 1918, η Ολλανδή αθλήτρια, έγινε περισσότερο γνωστή για τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κέρδισε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο.

Ήταν τότε 30 ετών και μητέρα δυο παιδιών όταν συμμετείχε στους Αγώνες. Οι επιδόσεις της τής χάρισαν το ψευδώνυμο Flying Housewife (Ιπτάμενη νοικοκυρά) και έγινε η πιο δημοφιλής αθλήτρια στους Αγώνες.

Όταν γυμναζόταν έπαιρνε μαζί τα μωρά της σ’ ένα καλάθι και τα θήλαζε στα διαλείμματα. Μάλιστα δεν είχε αποφασίσει να πάει στην Αγγλία μέχρι την ημέρα που βεβαιώθηκε πως ο αθλητισμός δεν θα περιόριζε το μητρικό της γάλα.

Πολλά αθλήματα

Είχε ξεκινήσει την επαγγελματική ενασχόλησή της με τον στίβο το 1935 και συμμετείχε για πρώτη φορά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Παρόλο που οι διεθνείς αγώνες διακόπηκαν λόγω του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η Μπλάνκερς-Κοέν κατέκτησε αρκετά παγκόσμια ρεκόρ κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου, σε αθλήματα όπως άλμα εις μήκος, άλμα εις ύψος, γρήγορο τρέξιμο και τρέξιμο μετ’ εμποδίων.

Πέρα από τα τέσσερα ολυμπιακά της μετάλλια, κέρδισε πέντε ευρωπαϊκά μετάλλια και 58 ολλανδικά πρωταθλήματα και ξεπέρασε 12 παγκόσμια ρεκόρ – το τελευταίο ρεκόρ το 1951 στο πένταθλο, σε ηλικία 33 ετών. Αποσύρθηκε από τον στίβο το 1955 και έγινε προπονήτρια της γυναικείας ομάδας στίβου της Ολλανδίας. Το 1999 ψηφίστηκε “Γυναίκα Αθλήτρια του Αιώνα” από την International Association of Athletics Federations (IAAF). Οι νίκες της στους Ολυμπιακούς Αγώνες την βοήθησαν να μειώσει την πεποίθηση πως η ηλικία και η μητρότητα ήταν εμπόδια στην επιτυχία των γυναικών αθλητριών.

Πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 2004 στην πόλη Χόφντορπ της Βόρειας Ολλανδίας. Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 85 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έπασχε από τη νόσο του Αλτχάιμερ. Ένα χρόνο πριν από το θάνατό της κυκλοφόρησε η βιογραφία της με τίτλο «Μια Βασίλισσα με Ανδρικά Πόδια». Ο συγγραφέας Κέες Κόμαν, σημείωνε: «Ήταν σκαπανέας απελευθέρωσης της γυναίκας στην εποχή της και εθεωρείτο σκάνδαλο για θηλυκό να κάνει αυτά τα πράγματα».

Το 1999 έλαβε από την IAAF την τιμητική διάκριση της «αθλήτριας του 20ου αιώνα».

Το χρυσό η Άννα Κορακάκη

2020: Η Άννα Κορακάκη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Διεθνές Κύπελλο Αεροβόλων Όπλων που διεξάγεται στο Μόναχο της Γερμανίας. Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης ξεκίνησε με μία σχετικά μέτρια επίδοση στον προκριματικό του αεροβόλου πιστολιού (578/600) και πέρασε ως έβδομη, αλλά στον τελικό αντιμετώπισε την Κινέζα Κιάν Γουέι συγκεντρώνοντας 241.4 βαθμούς έναντι των 239.6 της Κινέζας αθλήτριας.

2004: Στις καθυστερήσεις του αγώνα Βιτόρια Γκιμαράες-Μπενφίκα ο 24χρονος Ούγγρος επιθετικός της Μπενφίκα Μίκλος Φέχερ δέχεται την κίτρινη κάρτα του διαιτητή για καθυστέρηση. Αμέσως μετά παθαίνει ανακοπή καρδιάς, καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο και πεθαίνει. Είναι ο δεύτερος διεθνής παίκτης που χάνει τη ζωή του στον αγωνιστικό χώρο τους τελευταίους επτά μήνες μετά από τον Καμερουνέζου Marc Vivien Foe στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας στην Γαλλία τον περασμένο Ιούνιο.

1998: Η ΕΟΚ αποκτά νέο πρόεδρο έπειτα από 21 χρόνια. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, γενικός γραμματέας από το 1980, αναλαμβάνει στην θέση του Ζαχαρία Αλεξάνδρου, που ήταν πρόεδρος από το 1977. Οι δυο αυτοί παράγοντες έχουν οδηγήσει το μπάσκετ στις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις της ιστορίας του όντας στην εμπροσθοφυλακή της ΕΟΚ από το 1970.

Η κλωτσιά του Ερικ Καντονά

1995: Ο Eric Cantona αποβάλλεται στον αγώνα Crystal Palace – Manchester United όταν κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο επιτίθεται και κλωτσάει φίλαθλο των γηπεδούχων. Ο παίκτης της United, που ήρθε από την Γαλλία μέσω της Leeds τον Νοέμβριο του 1992, θα τιμωρηθεί με 20.000 λίρες πρόστιμο και φυλάκιση 2 εβδομάδων.

1992: Ο Βρετανός Steve Backley γίνεται ο πρώτος αθλητής που ρίχνει το νέο βελτιωμένο ακόντιο πάνω από 90 μέτρα (91 μέτρα) σε αγώνες στο Aukland της Νέας Ζηλανδίας.

1989: Στην πέμπτη του σεζόν στο NBA ο Michael Jordan σημειώνει τον 10.000ό πόντο στην καριέρα του και γίνεται ο δεύτερος μετά τον Wilt Chamberlain που φτάνει τόσο γρήγορα στη θέση αυτή.

1988: Σημειώνεται ο 5.000.000ός πόντος στο NBA με 3ποντο από τον Rickie Green της Utah Jazz.

1949: Τα πρώτα βραβεία EMMY παρουσιάζονται στο Hollywood Athletic Club.

1947: Οι Thomas T. Goldsmith, Jr και Estle Ray Mann καταθέτουν αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για μία “μηχανή διασκέδασης καθοδικού σωλήνα”. Δύο χρόνια μετά, στις 14 Δεκεμβρίου 1948, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ θα την κάνει δεκτή. Η πατέντα περιγράφει μία μηχανή μέσα στην οποία ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί διακόπτες και κουμπιά για να πυροβολεί “αεροπλανικούς” στόχους. Σταδιακά, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ο William Higinbotham θα δημιουργήσει ένα παιγνίδι χρησιμοποιώντας ένα παλμογράφο και έναν αναλογικό υπολογιστή με τίτλο “Tennis For Two” (Τέννις για Δύο).

Πέθανε ο Αλ Καπόνε

1947: Ο Αμερικανός γκάγκστερ, Alphonse Gabriel Capone, γνωστός ως “Αλ Καπόνε”, πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών. Ήταν ο πρώτος που μετέτρεψε την πολυτελή του 16κύλινδρη Cadillac σε κάστρο προσθέτωντας αλεξίσφαιρα τζάμια και επένδυση από ατσάλι, διπλασιάζοντας το βάρος του αυτοκινήτου που ήταν εφοδιασμένο με διάφορα όπλα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στις ταινίες του James Bond, όπως καρφιά και λάδι που ρίχνονταν στα αυτοκίνητα που ακολουθούσαν.

1924: Ξεκινούν οι 1οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαμονί της Γαλλίας, οι οποίοι αρχικά ονομάζονταν “Εβδομάδα Χειμερινών Σπορ”. Συμμετέχουν 281 αθλητές και 13 αθλήτριες από 16 χώρες σε 14 αγωνίσματα.

1878: Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας σκακιού μέσω τηλεφώνου μεταξύ των F. Thomson και J. Cooper.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News