Επιβάστηκε στον Τιτανικό, δεν άφησε να τον ακρωτηριάσουν, έγινε Ολυμπιονίκης

Σαν σήμερα: Επιβάστηκε στον Τιτανικό, δεν άφησε να τον ακρωτηριάσουν και έγινε Ολυμπιονίκης – Ρίτσαρντ Ντικ Νόρις Ουίλιαμς – Richard Dick Norris Williams, τένις.

Όταν στις 10 Απριλίου -σαν σήμερα- το 1912, απέπλευσε ο Τιτανικός από το Σαουθάμπτον κανένας από τους επιβάτες δεν γνώριζε ότι είχε επιβιβαστεί σε ένα… διάσημο πλοίο και ότι θα γινόταν μέρος του πιο διάσημου ναυαγίου όλων των εποχών. Προφανώς ούτε και ο Ρίτσαρντ «Ντικ» Νόρις Ουίλιαμς (Richard “Dick” Norris Williams), ο τενίστας που η μοίρα έφερε μεταξύ των επιβατών.

Βρισκόταν στην Ευρώπη και επρόκειτο να αναχωρήσει νωρίτερα για την Αμερική, αλλά καθυστέρησε λόγω… επιδημίας. Γεννημένος στη Γενεύη, από Αμερικανούς -ο πατέρας του Τσαρλς Ντουάν Γουίλιαμς ήταν απόγονος του Βενιαμίν Φραγκλίνου- εργαζόταν σε ελβετικό οικοτροφείο και μιλούσε άπταιστα γαλλικά και γερμανικά.

Ξεκίνησε να παίζει τένις σε ηλικία 12 ετών υπό την καθοδήγηση του πατέρα του. Το 1911 κατέκτησε το Ελβετικό Πρωτάθλημα και ένα χρόνο αργότερα μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Ουίλιαμς επιβιβάστηκε στον Τιτανικό μαζί με τον πατέρα του. Ταξίδευαν στην πρώτη θέση και η περίπτωσή του αναφέρεται και στην διάσημη ταινία. Λίγο μετά τη σύγκρουση του πλοίου με παγόβουνο, απελευθέρωσε έναν παγιδευμένο επιβάτη από μια καμπίνα σπάζοντας μια πόρτα. Μέλος του πληρώματος τον απείλησε με πρόστιμο για τη ζημιά. Πρόκειται για σκηνή που υπάρχει στην ταινία του Τζέιμς Κάμερον (Τιτανικός -1997).

«…Tο πλοίο γλίστρησε μαλακά μέσα στον ωκεανό…»

Όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε πατέρας και γιος έπεσαν στο νερό. Ο τενίστας κατάφερε να σωθεί, ο πατέρας του όχι καθώς συνεθλίβη από την πτώση της μπροστινής τσιμινιέρας.

«Δεν έμεινα πολλή ώρα κάτω απ’ το νερό, αναδύθηκα γρήγορα στην επιφάνεια και έβγαλα το μεγάλο γούνινο παλτό μου. Το ίδιο έκανα και με τα παπούτσια μου. Περίπου είκοσι μέτρα μακριά είδα κάτι να επιπλέει. Κολύμπησα προς τη μεριά του και είδα ότι ήταν μία σωσίβια λέμβος», περιέγραψε τη σωτηρία του ο Ρίτσαρντ «Ντικ» Νόρις Ουίλιαμς στον Walter Lord, συγγραφέα του βιβλίου για το ναυάγιο A Night to Remember (1955).

Μίλησε για το «αδιανόητο θέαμα», που ακολούθησε: «Καθώς η πλώρη βυθιζόταν, η πρύμνη σηκωνόταν όλο και πιο ψηλά στον αέρα, μετά περιστρεφόταν και περνούσε αργά πάνω από το κεφάλι μου. Αν είχε πέσει τότε θα με είχε τσακίσει. Κοιτάζοντας ευθεία, είδα τις τρεις προπέλες και το πηδάλιο να σκιαγραφούνται ευδιάκριτα στον καθαρό ουρανό. Στη συνέχεια το πλοίο γλίστρησε μαλακά μέσα στον ωκεανό, χωρίς κανένα θόρυβο».

«Αυτά τα πόδια πρόκειται να μου χρειαστούν»

Έμεινε για αρκετή ώρα μέσα στη σωσίβια λέμβο. Τα πόδια του ήταν μέχρι το γόνατα στο παγωμένο νερό. Όταν τον περισυνέλεξε το πλοίο Carpathia, ο γιατρός του είπε ότι έχει υποστεί τόσο βαριά κρυοπαγήματα που πρέπει να γίνει ακρωτηριασμός. «Αυτά τα πόδια πρόκειται να μου χρειαστούν», απάντησε και ξεκίνησε αποφασισμένος την αποθεραπεία του. Ανέβαινε στο κατάστρωμα του «Καρπάθια» και περπατούσε κάθε δύο ώρες.

Όχι απλώς δεν έχασε τα πόδια του τελικά, αλλά επέστρεψε στα γήπεδα του τένις. Τον Αύγουστο του 1912 θα κερδίσει μαζί με τη Μαίρη Μπράουν τους αγώνες μικτών διπλών στο Εθνικό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Πρόκειται για το σημερινό US Open. Δύο χρόνια αργότερα, θα κερδίσει ξανά το US Open, στο ατομικό.

Έφτασε να πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο στο διπλό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 1924. Το 1957 μπήκε στο Hall of Fame του τένις. Το παλτό που είχε πετάξει στη θάλασσα και μια φιάλη που είχαν πάρει από το μπαρ του πλοίου μαζί με τον πατέρα του, έχουν δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην οικογένεια.

Το πρώτο διαρκείας

2020: Σε μια κίνηση αξιέπαινη, όσο και συμβολική απέναντι σε όσους έχουν ανιδιοτελή αγάπη απέναντι στην ΑΕΚ, προχώρησε η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ. Με απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη αποφασίστηκε όχι απλώς να πληρωθεί για λογαριασμό του ηλικιωμένου φίλου της ομάδας το πρόστιμο 150 ευρώ που του επιβλήθηκε επειδή περιδιάβαινε τους δρόμους την περίοδο της καραντίνας για τον κορονοϊό για να δει από κοντά το υπό κατασκευή γήπεδο, δίχως να έχει τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και κάτι παραπάνω. Στον συμπαθή παππού θα δοθεί τιμής ένεκεν το πρώτο εισιτήριο διαρκείας για την «Αγια-Σοφιά».

2010: Η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Βουλιαγμένης αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη σερί χρονιά . Τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου επικράτησαν με 10-7 (2-2, 1-2, 4-2, 3-1) της ρωσικής Κίρισι στον μεγάλο τελικό του Final Four του Champions Cup στην Κέρκυρα. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την 4η θέση αφού έχασε στον μικρό τελικό από την ιταλική Οριζόντε Κατάνια με 13-12 (3-2, 3-1, 2-3 5-6).

2010: Όλοι οι 97 επιβαίνοντες του πολωνικού Tupolev σκοτώνονται ότι το αεροπλάνο συντρίβεται λόγω πυκνής ομίχλης στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Smolensk-North στην Ρωσία. Το αεροπλάνο μετέφερε Πολωνούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν ο πρόεδρος της Πολωνίας, Lech Kaczynski και ο πρόεδρος της Πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Piotr Nurowski.

2005: Οι Επίλεκτοι Ελληνες επικρατούν με 77-76 των Ξένων στο 13ο All Star Game που διεξάγεται στο κλειστό του “Δ. Τόφαλος” στην Πάτρα. Η διοργάνωση ξεκίνησε με τον διαγωνισμό τριπόντων και το υπερθέαμα παρουσίασαν οι Slam Nation, ενώ ο Ντομινίκ Ουίλκινς, αντιπρόεδρος των Ατλάντα Χοκς, έκανε το τζάμπολ του αγώνα. MVP του αγώνα ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Μπάρλος του Απόλλωνα Πατρών με 18 πόντους ενώ με 14 πόντους ο Ντε Χουάν Κόλλινς του Άρη είναι ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα των Ξένων.

Ο κυρίαρχος Εθνικός

2005: Ο Εθνικός κερδίζει την Πάτρα με 12-8 στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας πόλο, που διεξάγεται στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μια εκπληκτική επίδοση, καθώς απαριθμεί 12 κατακτήσεις σε 12(!) συμμετοχές σε τελικούς. Την 3η θέση καταλαμβάνει ο Ολυμπιακός, που στον μικρό τελικό νίκησε το Παλαιό Φάληρο με 19-8. Πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Μάζης του Εθνικού, ενώ καλύτερος τερματοφύλακας ο Μίλαν Γιάντσιτς της Πάτρας.

2005: Ο James Vaughan της Everton, σε ηλικία 16 ετών και 270 ημερών, σκοράρει εναντίον της Crystal Palace και γίνεται ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Premier League.

2005: Κατά τη διάρκεια διαφημιστικής εκδήλωσης στην Μόσχα ένα ακριβώς μήνα μετά την ανακοίνωσή του για αποχώρηση από το αγωνιστικό σκάκι, ο Γκάρυ Κασπάροβ δέχεται χτύπημα στο κεφάλι με σκακιέρα που μόλις έχει υπογράψει, ενώ ο δράστης του λέει “σε θαύμαζα ως σκακιστή, αλλά τα παράτησες όλα για την πολιτική”.

2001: Στα πλαίσια της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 η Αυστραλία κερδίζει 22-0 την Τόνγκα, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη νίκη που έχει σημειωθεί ποτέ σε επίσημο αγώνα ποδοσφαίρου.

1985: Ο Leo Sites σε ηλικία 80 ετών γίνεται ο γηραιότερος μπόουλερ που σκοράρει ένα perfect game.

1978: Ανακοινώνεται η δημιουργία πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σε κλειστά γήπεδα στην Αμερική.

Το πινγκ πονγκ πάει τις ΗΠΑ στην Κίνα

1971: Η Εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κίνα προσκεκλημένη της Κινεζικής κυβέρνησης. Η πρόσκληση γίνεται τέσσερις ημέρες πριν (6/4) την τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανών αθλητών στην Λαϊκή Κίνα από το 1951 και προβάλλεται ιδιαίτερα. Το περιοδικό Time θα κυκλοφορήσει στις 20/4 με εξώφυλλο τον πρόεδρο Nixon και τον Mao Che Tung να παίζουν πινγκ-πονγκ και στις 26/4 ο Nixon θα εισηγηθεί την είσοδο της Κίνας στον ΟΗΕ.

1954: Ο Jake La Motta εγκαταλείπει τα ρινγκ. Ο ”ταύρος του Μπρονξ”, παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών το 1948, έχασε τον τίτλο του από τον Sugar Ray Robinson το 1951. Τριάντα χρόνια περίπου αργότερα (1980), ο Martin Scorsese γυρίζει με βάση την αυτοβιογραφία του La Motta το ”Οργισμένο είδωλο”, μια από τις καλύτερες ταινίες που έχει δώσει το αμερικάνικο σινεμά. Σημειωτέον, ο πρωταγωνιστής Robert De Niro έπαθε τέτοια ψύχωση με το ρόλο (για τον οποίο κέρδισε το Όσκαρ) που πήρε πάνω από 30 κιλά για να παίξει τον ξοφλημένο πρώην πυγμάχο και πρωταθλητή.

1947: Ο Jacky Robinson των Brooklyn Dodgers γίνεται ο πρώτος έγχρωμος παίκτης στο αμερικάνικο πρωτάθλημα του μπέιζμπολ.

1916: Ο Βρετανός Jim Barnes κερδίζει το 1ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Γκολφ στο Bronxville της Νέας Υόρκης.

1911: Ο Αμερικανός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων, δημιουργός γρίφων και μαθηματικός, Sam Loyd, πεθαίνει στην ηλικία των 70 ετών. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες αλλά έγινε διάσημος για της πονηρές συνθέσεις σκακιστικών προβλημάτων. Υποστηρίζει ότι εφύηρε το “fifteen puzzle” (τον γρίφο-παιγνίδι με τα 15 κομμάτια σε ένα μεγάλο τετράγωνο, όπου ένα κομμάτι λείπει) και ήταν φανατικός των γρίφων “Tangram”.

1896: Ο Εθνικός Γ.Σ. κατατάσσεται τρίτος πίσω από την Γερμανία και τον Πανελλήνιο στο δίζυγο ομαδικό της γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Με την ομάδα του Εθνικού αγωνίζεται ο Δημήτριος Λούνδρας, πατέρας του συζύγου της Ελένης Βλάχου, εκδότριας της εφημερίδας “Καθημερινή”, ο οποίος την ημέρα των αγώνων είναι 10 ετών και 218 ημερών, και θεωρείται ο νεώτερος ολυμπιονίκης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News