Δίσκος και ακόντιο στους Δελφούς κι ο παραλληλισμός του Σικελιανού με τον Μουσολίνι

Σαν σήμερα: Ο δίσκος και το ακόντιο στους Δελφούς για κάποιους έκαναν τον Σικελιανό… Μουσολίνι

Οι Δελφικές γιορτές ήταν κάτι που οραματίστηκε ο Άγγελος Σικελιανός, απέτυχε οικονομικά και είχε ως αποτέλεσμα ο ποιητής να παρομοιαστεί από κάποιους με τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο χρόνος κατά τον οποίο συμβαίνουν αυτά είναι από το 1927 έως περίπου το 1930. Ο τόπος, το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών. Εμπνευστές εκτός από τον Άγγελο Σιελιανό, η Αμερικανίδα σύζυγός του Εύα Πάλμερ. Αυτοί, των οποίων η οικία δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών είναι πλέον το Μουσείο των Δελφικών Εορτών.

Η «Δελφική ιδέα» στριφογύριζε στο μυαλό του ποιητή λίγα χρόνια νωρίτερα. Την Πρωτομαγιά του 1925 έγινε η επίσημη αναγγελία της Δελφικής Προσπάθειας. Η αρχαιοελληνική πνευματική ατμόσφαιρα τον απασχολούσε βαθιά. Συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας ικανός να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών. Αυτή ήταν η «Δελφική Ιδέα» και εκτός από τις αρχαίες παραστάσεις περιελάμβανε και την «Δελφική Ένωση», μια παγκόσμια ένωση για τη συναδέλφωση των λαών και το «Δελφικό Πανεπιστήμιο», στόχος του οποίου θα ήταν να συνθέσει σε έναν ενιαίο μύθο τις παραδόσεις όλων των λαών.

Τα αγωνίσματα

Οι πρώτες δελφικές εορτές έλαβαν χώρα το τριήμερο από 9 -σαν σήμερα- έως 11 Μαΐου 1927. Οι δεύτερες δελφικές εορτές τρία χρόνια μετά τις πρώτες από τις 3 έως τις 15 Μαΐου 1930. Στις πρώτες γιορτές παρουσιάστηκε η παράσταση ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (σε μετάφραση Γ. Γρυπάρη), σκηνοθετημένη από την Πάλμερ. Έγιναν μεταξύ άλλων αθλητικοί και ιππικοί αγώνες.

Ο Σικελιανός και η Πάλμερ αναζήτησαν χορηγούς. Ο πρώτος στη Γαλλία η δεύτερη στις ΗΠΑ. Βρήκαν κάποιους ενώ πήραν δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Στις δεύτερες Δελφικές εορτές θα προστεθεί η παράσταση των Ικέτιδων. Όσον αφορά τους αθλητικούς αγώνες, το πρόγραμμα περιελάμβανε τα αρχαία αθλήματα του σταδίου (τρέξιμο), τον δίαυλο, την οπλιτοδρομία, το δίσκο, το ακόντιο και το άλμα εις μήκος με αλτήρες. Μόνο που η καταστροφή είχε φτάσει.

Ο Σικελιανός και η Πάλμερ εγκατέλειψαν τη Δελφική προσπάθεια μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο και στον εξευτελισμό του δημιουργήματός τους. Οικονομικά είχαν χάσει τα πάντα ενώ το κράτος υποσχόταν βοήθεια που δεν ερχόταν, κι αυτή υπό την προϋπόθεση ότι η ιδέα του Σικελιανού θα γινόταν ένα τουριστικό πανηγύρι. Την ίδια εποχή, η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» 5-5-1930 έκανε λόγο για «υπερφίαλες εκδηλώσεις του αστικού κράτους». Ο αρχισυντάκτης Αντώνης Δούμας παραλλήλιζε τον Σικελιανό με το Μουσολίνι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το ζευγάρι έφτασε στον χωρισμό. Η Δελφική ιδέα χάθηκε μαζί με τον έρωτά τους…

Η κυριαρχία της Μπούργος

2021: Η Μπούργος νικά την Καρσίγιακα με 64-59 στον τελικό του Final-8 στο Νίνζνι Νόβγκοροντ και κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το Basketball Champions League. Ο Βίκτορ Μπενίτε αναδεικνύεται MVP του Final-8. Η Μπούργος πλέον αναδεικνύεται η πιο επιτυχημένη ομάδα μέχρι τότε στο Basketball Champions League αφού μετά το 2ο τρόπαιο, μέσα σε επτά περίπου μήνες, έχει κερδίσει δύο BCL και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο.

2016: Με σύνθημα “έλα να φτιάξουμε τη νέα Λεωφόρο”, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος, παρουσιάζει τα σχέδια της επικείμενης ανακαίνισης του “Απ. Νικολαΐδης”. Το γήπεδο που θα ανακαινιστεί σταδιακά από τον Ιουνιο 2016 θα αποκτήσει διώροφες εξέδρες αυξάνοντας την χωρητικότητά του σε 20.000 θέσεις και θα κοστίσει συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την μελέτη έχουν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας. Μία εβδομάδα μετά στις 16.5 ο ΣΚΑΙ θα προβάλλει τρίωρη εκπομπή με τίτλο “ΠΑΟ…Λεωφόρο” όπου θα συγκεντρωθεί το ποσό του 1.500.000 ευρώ από τους φίλους της ομάδας.

2007: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου γηπέδου του Wembley. Ο 72χρονος Άγγλος αρχιτέκτονας Norman Foster, που χρίστηκε ιππότης το 1990, και η ομάδα του είναι οι σχεδιαστές του γηπέδου, χωρητικότητας 90.000 θέσεων, του δεύτερου μεγαλύτερου γηπέδου στην Ευρώπη μετά το Camp Nou και του μεγαλύτερου στον κόσμο με όλες τις θέσεις σκεπαστές. Δύο εβδομάδες μετά, στις 24 Μαϊου, θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας (Ελπίδες Αγγλία – Ελπίδες Ιταλία 3-3) και ο Giampaolo Pazzini θα σκοράρει το πρώτο και πιο γρήγορο γκολ στο 28 δευτερόλεπτο αλλά και ο πρώτο χατ-τρικ αφού θα σημειώσει όλα τα γκολ της Ιταλίας.

Τραγωδία στην Άκρα

2001: Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Ο αγώνας Hearts of Oak-Kumasi Ashanti Kotoko στην Άκρα της Γκάνα σημαδεύεται από πρωτοφανή επεισόδια που καταλήγουν στο θάνατο 130 φιλάθλων όταν η αστυνομία, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση με ρίψη δακρυγόνων, κλείνει τις θύρες του γηπέδου εγκλωβίζοντας τους 70.000 θεατές.

1998: Διεξάγεται το πρωτάθλημα Formula 3 στα Μέγαρα με τον Νίκο Ευαγγελάτο να είναι ένας από τους 14 συμμετέχοντες οδηγούς.

1990: Η Σαμπντόρια κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Άντερλεχτ στην παράταση με 2-0 με δύο γκολ του Gianluca Viali που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ.

1965: Σταματάει μετά από 1.088 λεπτά το σερί του τερματοφύλακα του ΠΑΟ Τάκη Οικονομόπουλου, ο οποίος είχε κατορθώσει να κρατήσει την εστία του ανέπαφη από τις 17/1/1965. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γκολ μπήκε στις καθυστερήσεις και ενώ ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ είχε εγκαταλείψει την εστία του θεωρώντας ότι ο αγώνας είχε λήξει. Το ρεκόρ, που έχει ήδη σημειώσει «το πουλί» θεωρείται ακατάρριπτο, ενώ το παράδοξο είναι ότι, όσοι θα το πλησιάσουν τα επόμενα 30 χρόνια θα είναι επίσης παίκτες του Παναθηναϊκού, όπως ο Βασίλης Κωνσταντίνου (988 και 847 λεπτά) και ο Γιόζεφ Βάντσικ (906 και 873).

Το ντεμπούτο του Γιάτσεκ Γκμοχ 

1960: Ο Πολωνός Γιάτσεκ Γκμοχ κάνει ντεμπούτο με την Λέγκια Βαρσοβίας, όπου μέχρι την προηγούμενη σεζόν ήταν προπονητής ο Στέφαν Μπόμπεκ. Οι φίλαθλοι θα του κολλήσουν το προσωνύμιο «σαγόνιας» (Szczeka) αλλά θα υποχρεωθεί να σταματήσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής 8 χρόνια μετά, στις 17/07/1968, όταν θα τραυματιστεί στο πόδι.

1936: Ο παίκτης της Corinthians Casuals, ομάδας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, Bernard Joy είναι ο τελευταίος ερασιτέχνης που παίζει με την ομάδα της Αγγλίας στον αγώνα εναντίον του Βελγίου.

1930: Διεξάγεται ο εναρκτήριος αγώνας που προηγείται του πρώτου Triple Crown.

1927: Ο Joe Davis κερδίζει τον Tom Dennis με 20-11 στο Μπέρμπινγχαμ κατακτώντας το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επαγγελματικού Snooker.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News