Βαλέρι Μπρούμελ, ο Σοβιετικός που χειροκρότησαν οι Αμερικανοί εν μέσω ψυχρού πολέμου

Στις 14 Μαΐου -σαν σήμερα- του 1942 στο Τολμπούζινο της Σιβηρίας ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη ανοιξιάτικη ημέρα για την οικογένεια του ανθρακωρύχου Νικολάι Αλεξάντροβιτς Μπρούμελ, επικεφαλής των γεωλογικών ερευνών στην περιοχή.

Αν και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη και η Σοβιετική Ένωση ετοίμαζε την αντεπίθεσή της απέναντι στη Βέρμαχτ, ο Νικολάι και η σύζυγός του μηχανικός Λουντμίλα Γιακόβλεβνα Κολκούνοβα κρατούσαν στα χέρια τους τον νεογέννητο, Βαλέρι Νικολάεβιτς Μπρούμελ. Εκείνη την εποχή οι σοβιετικοί περίμεναν τη συμμαχική βοήθεια από τις ΗΠΑ μέσω του Ειρηνικού. Από αυτούς που μερικά χρόνια αργότερα, εν μέσω ψυχρού πολέμου, θα χειροκροτούσαν τον Σοβιετικό θρύλο του άλματος εις ύψος, Βαλέρι Μπρούμελ στην κόντρα με τον δικό τους Τζον Τόμας.

Στο τέλος του καλοκαιριού του 1962, ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο αποκορύφωμα του. Περίπου 80.000 θεατές μαζεύτηκαν στο Stanford Stadium στο Palo Alto της Καλιφόρνια προκειμένου να στηρίξουν στους Αμερικανούς αθλητές στον πολυδιαφημισμένο ετήσιο αγώνα -μίσους για κάποιους- ενάντια στους αθλητές της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Αντιπαλότητα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων

Η ατμόσφαιρα ήταν… πυρετώδης όσο η πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ένας νεαρός Ρώσος κατάφερε να κλέψει την παράσταση. Ο Valery Brumel ήταν τότε 20 ετών και έκανε τους θεατές να υποκλιθούν στο μεγαλείο του και να παρουσιάσοπυν το δικό τους.. Ήταν ο μεγάλος νικητής καθώς κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ -που είχε ο Τόμας- με ένα άλμα 2,26 μέτρων. Όρθιοι, οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο, παραμέρισαν το πολιτικό κλίμα της εποχής με ένα χειροκρότημα αποδοχής στον Μπρουμέλ που κράτησε πέντε λεπτά. Ο μεγάλος άλτης, βρισκόταν τότε στη μέση μιας χρυσής περιόδου κυριαρχίας κατά την οποία νικούσε μόνιμα τον Αμερικανό πρωταθλητή Τζον Τόμας. Ο Μπρουμέλ είναι ο άνθρωπος που βελτίωσε έξι φορές το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ του Τόμας.

Στην πραγματικότητα, δύο χρόνια νωρίτερα ήταν ουσιαστικά άγνωστος εκτός της Σοβιετικής Ένωσης όταν επιλέχθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη. Σε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ των αγώνων, δύο Σοβιετικοί άλτες, ο Ρόμπερτ Σαβλακάντζε και ο Μπρουμέλ αντιμετώπισαν το φαβορί, Τζον Τόμας. 

Θεωρείτο ανίκητος και τον ανάγκασαν να περιοριστεί στην τρίτη θέση. Οι δύο άλτες έκαναν ολυμπιακό ρεκόρ με επίδοση 2,16 μέτρα. Ο Σαβλακάντζε πήρε το χρυσό και ο μόλις 18 ετών Μπρούμελ το ασημένιο μετάλλιο.

Ο… κοντός Μπρούμελ και η μπασκέτα

Ο Μπρούμελ με ύψος μόλις 1,85 -όχι ικανοποιητικό για το άθλημα- πηδούσε με τον ξεπερασμένο παλμό «στραντλ» -«καβαλούσε» τον πήχη- καθώς το πέρασμα με την πλάτη καθιερώθηκε αργότερα (1968) από τον Αμερικανό Ντικ Φόσμπερι. Ήταν πολύ γρήγορος με φοβερό επιτόπιο άλμα. Ο θρύλος έλεγε ότι μπορούσε να κλοτσήσει το στεφάνι μιας μπασκέτας στεκάμενος κάτω από αυτό.

Τον Ιούνιο του 1961 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του Τόμας στο Στάδιο Λένιν της Μόσχας με άλμα 2,23 μέτρων. Μέσα σε ένα μήνα είχε προσθέσει ένα ακόμα εκατοστό και στα τέλη Αυγούστου ένα ακόμα. Την επόμενη σεζόν ήρθε η νίκη επί του Τόμας και των άλλων Αμερικανών στο Στάνφορντ με ένα ακόμα εκατοστό, και ακολούθησε μια άλλη στη Μόσχα στα τέλη Σεπτεμβρίου (μεσολάβησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι). Το 1963 σημείωσε το τελευταίο του παγκόσμιο ρεκόρ και έφτασε σε ένα ύψος που θα παρέμενε ακατάρριπτο για επτά χρόνια, με επίδοση στα 2,28 μέτρα.

Το 1964 πήγε ως φαβορί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μόλις και μετά βίας πέρασε στον τελικό κι εκεί βρήκε μπροστά του τον Τόμας. Ένας αγώνας τεσσάρων ωρών, έφερε μόνο τους δύο τους να παλεύουν για το χρυσό. Πήδηξαν και οι δύο 2,18 μέτρα, με καλύτερες προσπάθειες, ο Μπρούμελ ήταν πρώτος.

Το τροχαίο με την Ταμάρα

Ένα χρόνο αργότερα η καριέρα του ουσιαστικά τελείωσε. Ένα βράδυ, ήταν συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα που οδηγούσε στους βροχερούς δρόμους της Μόσχας η Ρωσίδα πρωταθλήτρια μοτοσικλέτας γυναικών Ταμάρα Γκολίκοβα. Ένα τροχαίο, ο Μπρούμελ πετάχτηκε στο έδαφος και χτύπησε σε έναν τσιμεντένιο φανοστάτη. Η κνήμη και ο αστράγαλος του δεξιού ποδιού του έσπασαν. Το πόδι του σώθηκε μόνο μετά από 29 επεμβάσεις. Για τρία χρόνια, έκανε θεραπείες.

Η περιπέτειά του εκτόξευσε τη δημοτικότητά του. Επέστρεψε στους αγώνες και το 1970 πήδηξε 2,15 μέτρα. Τότε δήλωσε: «σήμερα κάθε εκατοστό είναι μια νίκη για μένα».

Δεν άργησε να τα παρατήσει,. Έγινε προπονητής, συνέχισε τις σπουδές του και πήρε διδακτορικό στην αθλητική ψυχολογία, έγραψε ένα μυθιστόρημα, ένα θεατρικό έργο και ένα λιμπρέτο όπερας βασισμένο στις δικές του εμπειρίες και διατήρησε στενή επαφή με τον φίλο του πλέον, Τζον Τόμας. Παντρεύτηκε τρεις φορές. Πέθανε στις 26 Ιανουαρίου 2003, στα 61 του, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Με πληροφορίες από τον Guardian και τη ρωσική wikipedia.

Επανεκλογή Βασιλακόπουλου

2006: Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος επανεκλέγεται πρόεδρος της FIBA Europe, μετά από μία επιτυχημένη τετραετία, στο διάστημα της οποίας κατάφερε να δημιουργήσει μία οικονομική σταθερότητα στην ομοσπονδία.

2002: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο προπονητής της Δυναμό Κιέβου Valeriy Lobanovski, ο μεγαλύτερος προπονητής που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο.

1989: Διεξάγεται ο πρώτος ποδηλατικός γύρος Tour de Trump στην Ατλάντα.

1978: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Bill (William Powell) Lear, εφευρέτης του Lear Jet και ιδρυτής της Lear Jet Corporation.

1977: Η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη ομάδα που κερδίζει το πρωτάθλημα Αγγλίας για 10η φορά παραχωρώντας ισοπαλία 0-0 στην Γουέστ Χαμ.

1975: Η Ντιναμό Κιέβου με τους Blokhin, Roudakov, Muntjan, Konkov και Burjak γίνεται η πρώτη Σοβιετική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Φερεντσβάρος με 3-0 στη Βασιλεία της Ελβετίας.

1959: Πεθαίνει ο Νικόλαος Αθανασιάδης, ένας από τους ιδρυτές του Εθνικού ΓΣ το 1893.

Εθνική με Κάρολο Παπούλια

1957: Η Εθνική Ελλάδος βόλεϊ δίνει τον πρώτο της, σε εθνικό επίπεδο, μεταπολεμικό αγώνα εναντίον της Ρουμανίας στο γήπεδο του Πανελληνίου και ηττάται με 3-0. Με την εθνική αγωνίζεται και ο Κάρολος Παπούλιας, αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στο μήκος και στο βόλεϊ και μετέπειτα Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος Δημοκρατίας.

1927: Το BBC μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα κρίκετ Essex-New Zealand από το Leyton.

1904: Έναρξη των 3ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σεν Λούις των ΗΠΑ, των πρώτων που γίνονται στις ΗΠΑ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης. Η ημερομηνία ελέγχεται διότι κατά άλλους οι αγώνες άρχισαν 1 Ιουλίου και τελείωσαν 29 Οκτωβρίου. Και εδώ, όπως και στο Παρίσι το 1900, οι αγώνες έχουν παταγώδη αποτυχία.Ο Pierre de Coubertin είναι αντίθετος με την τέλεση αγώνων στην Αμερική και δεν παρίσταται όπως και πολλοί Ευρωπαίοι αθλητές (50 μόνο παρόντες) με αποτέλεσμα η πλειονότης να είναι Αμερικανοί. Λαμβάνουν τελικά μέρος 687 αθλητές από 18 χώρες. Αξιοσημείωτη είναι η χρυσή νίκη του Έλληνα Περικλή Κακούση του Πανελληνίου ΓΣ στην άρση βαρών με 2 χέρια με 111,67 κιλά

1754: 22 ευγενείς και άρχοντες του Βασιλείου του Fife της Σκωτίας αποφασίζουν να μεταφέρουν την δραστηριότητά τους στο παιχνίδι του γκολφ και διαγωνίζονται στις πλαγιές του St.Andrews, εκεί όπου βρίσκεται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Σκωτίας και το τρίτο παλαιότερο στην Βρετανία, με έπαθλο ένα ασημένιο μπαστούνι. Το κίνητρό τους έχει δύο σκέλη, την ευχαρίστηση από το παιχνίδι και την παγίωση ενός ετήσιου διαγωνισμού με ένα σημαντικό έπαθλο ελπίζοντας να αποκαταστήσουν την φήμη του St.Andrews, σαν το σπίτι του golf.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News