Αθανάσιος Ραγάζος, ο δρομέας που έβλεπαν οι Ιταλοί στον πόλεμο και έτρεχαν

Ο Αθανάσιος Ραγάζος (ο μεσαίος στη φωτογραφία, δεξιά και αριστερά τα αδέρφια του),  πέθανε σαν σήμερα 30 Μαρτίου- το 1991. Γεννημένος στον Αλμυρό Βόλου, στις 15 Αυγούστου 1913, ήταν δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης.

Ήταν αθλητής του ΓΣ Αλμυρού Βόλου και μέλος της εθνικής ομάδας. Διακρίθηκε ιδιαιτέρα στα 5.000μ, 10.000μ και στον Μαραθώνιο. Επίσης διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ.

Είχε καταρρίψει επανειλημμένα το πανελλήνιο ρεκόρ στα 5000μ, στα 10.000 μ (4 φορές), 1 μίλι, 4 μίλια, 5 μίλια, 6 μίλια, 8.000μ, δρόμος 1 ώρας, δρόμος 1 1/2 ώρας, 10 μίλια, 30.000 μ.. Σε Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχε το 1948 (Λονδίνο) στον Μαραθώνιο . Πήρε μέρος στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του 1946 στο Όσλο όπου τερμάτισε 9ος στον Μαραθώνιο και στο ίδιο αγώνισμα τερμάτισε 11ος στο Πανευρωπαϊκό του 1950 στις Βρυξέλλες. Στους πρώτους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλεξάνδρειας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Μαραθώνιο. Είχε συμμετάσχει σε πολλούς μεγάλους Μαραθώνιους όπως της Βοστώνης, ενώ το 1947 στο Λονδίνο σε αγώνα ανωμάλου δρόμου (8.000μ.) είχε συναγωνιστεί με τον Εμίλ Ζάτοπεκ. Το Εθνικό Στάδιο Αλμυρού φέρει το το όνομά του.

Σπουδαίοι αθλητές αγώνων αντοχής υπήρξαν και τα δύο μικρότερα αδέρφια του Ευάγγελος και Νικόλαος Ραγάζος. Οι τρεις αδερφοί με την ομάδα του Γ.Σ. Αλμυρού κατέκτησαν δύο συνεχείς χρονιές (1949, 1950) τον ομαδικό αγώνα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών. Άλλες δυο χρονιές τερμάτισαν στη δεύτερη θέση (1948) οι τρεις τους και το 1951 οι δύο από τους τρεις

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1938 ο κορυφαίος ηθοποιός Πέτρος Κυριακός διακρίνοντας μεταξύ των θεατών στο “Θέατρο Σαμαρτζή”, όπου εμφανιζόταν, τον Ραγάζο του αφιέρωσε ένα αυτοσχέδιο τετράστιχο, τιμώντας τον, μιας και είχε μόλις επιστρέψει από το Βελιγράδι, όπου είχε θριαμβεύσει στο μαραθώνιο των βαλκανικών αγώνων. Το τετράστιχο αυτό που απεικονίζει την απήχηση που είχαν στο κοινό οι νίκες των αθλητών στους βαλκανικούς αγώνες ήταν το εξής:

Απόψε ένα γίγαντα του αθλητισμού θαυμάζω
το μαραθωνοδρόμο μας και ένδοξο Ραγάζο
και εύγε για τον άθλο του δικαίως του ανήκει
αφού εις την Ελλάδα μας χάρισε τέτοια νίκη.

Συγκαταλέγεται στους ήρωες αθλητές που πήραν μέρος στον πόλεμο του 1940. Μάλιστα στην ιστοσελίδα taathinaika, διαβάζουμε: «Εντυπωσιάζει σε πολλές περιπτώσεις το πνεύμα και η διαύγεια και η διάθεση που είχαν στρατιώτες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πυρός. Όπως ο δρομεύς μεγάλων αποστάσεων Αθανάσιος Ραγάζος του Γυμναστικού Συλλόγου Αλμυρού Βόλου ο οποίος σημείωνε πως «φοβούμαι ότι οι αντίπαλοί μας με ενίκησαν εις τον δρόμον, φεύγοντες».

Το επίπτευγμα του Μέσι 

2013: Ο Lionel Messi σκοράρει (Celta Vigo – Barcelona 2-2) σε 19 συνεχόμενους αγώνες της La Liga και γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που σημειώνει γκολ σε συνεχόμενους αγώνες εναντίον όλων των ομάδων της λίγκας.

2008: Με πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο η ΑΕΚ νικά με 4-0 τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ. Οπαδοί των «ερυθρόλευκων» πήγαν στου Ρέντη για να αποδοκιμάσουν τους ποδοσφαιριστές, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.

1999: Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ απαγορεύει στην Γιουγκοσλαβία να συμμετάσχει στον 3ο όμιλο του World League και την αντικαθιστά με την Πορτογαλία.

1991: Ο τερματοφύλακας της Έβερτον και της Εθνικής Ουαλίας Neville Southall κάνει την 500ή εμφάνισή του με αντίπαλο την Άστον Βίλα.

1970: Το σημαντικότερο άλογο αγώνων στην ιστορία, ο ”Secretariat”, γεννιέται στο Kεντάκι. Τρία χρόνια αργότερα θα κερδίσει το Triple Crown του 1973.

Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός 

1969: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει την Πρωταθλήτρια Ευρώπης ΑΕΚ με 80-85 στο Καλλιμάρμαρο στον αγώνα μπαράζ του πρωταθλήματος και κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδος στο μπάσκετ.

1966: Η ΑΕΚ χάνει στο Παλαλίντο του Μιλάνου από την Σλάβια Πράγας με 103-73 στον ημιτελικό της τελικής φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Γιώργος Μόσχος που πάσχει ήδη από καρκίνο δεν αντέχει να παίξει στον μικρό τελικό και επιστρέφει στην Αθήνα. Στις 29 Δεκεμβρίου ο μεγάλος play-maker θα πεθάνει χωρίς να προλάβει τον θρίαμβο της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο το 1968. Προς τιμήν του το κλειστό της ΑΕΚ θα πάρει το όνομά του.

1955: Ο Φαίδων Ματθαίου αποχωρεί από την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού έχοντας διαφωνήσει με τους συμπαίκτες του. Αρχικά θα μετακινηθεί στον Πανιώνιο, μετά στο Σπόρτιγκ και στη συνέχεια πάλι στον Πανιώνιο και θα ακολουθήσει η ιταλική Ίνις Βαρέζε.

1932: Η Amelia Earhart γίνεται η πρώτη γυναίκα που πετάει μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Στις 18/6/1928 ήταν η πρώτη γυναίκα που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό με αεροπλάνο. Ήταν επιβάτης με πιλότο τον Wilmer Stutz και μηχανικό τον Lou Gordon.

Απεργία στον ΣΕΓΑΣ 

1924: Πρωτοστατούντος του Δημητρού Καραμπάτη, ρίπτη και παγκόσμιου ρέκορντμαν στην δισκοβολία με 38.94 στην Σμύρνη το 1922, γίνεται η πρώτη απεργία στον ΣΕΓΑΣ και οι αθλητές δεν κατεβαίνουν στους προκριματικούς αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με αίτημα «όχι προκριματικούς, όχι όρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς.

1895: Ο κωπηλατικός αγώνας μεταξύ Oxford και Cambridge είναι το πρώτο βρετανικό αθλητικό γεγονός που καταγράφεται σε φιλμ από τον κάμεραμαν Bert Acres.

1889: Ο Χαρίλαος Τρικούπης καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων το όνειρό του για την ένωση Ρίου-Αντιρρίου. 115 χρόνια μετά, στις 12/8/2004, παραμονή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, η γέφυρα παραδίδεται στην κυκλοφορία, όμως οι πρώτοι που την διέσχυσαν ήταν οι λαμπαδηδρόμοι στις 8/8/2004 μεταφέροντας τη φλόγα στην Αθήνα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News