«Αδερφές Πρες» για τους Σοβιετικούς, «αδελφοί Πρες» για τη Δύση

Όταν σαν σήμερα -22 Φεβρουαρίου- πέθανε η Ιρίνα Πρες σε ηλικία 65 ετών, οι περισσότεροι μιλούσαν για την μεγάλη αθλήτρια από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Για το παγκόσμιο ρεκόρ στο πένταθλό το 1961, για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 1960 στα 80 μ. εμπόδια και τα παγκόσμια ρεκόρ στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

Μετά από χρόνια, κυρίως όταν πέθανε και η αδερφή της, Ταμάρα Πρες (26 Απριλίου 2021) εξίσου διάσημη καθώς κυριάρχησε επί χρόνια στις βαλβίδες της δισκοβολίας και της σφαιροβολίας, ήρθε έντονα στο προσκήνιο μια διαφορετική πτυχή της παρουσίας τους.

Οι Ταμάρα και Ιρίνα Πρες ήταν οι πρώτες αδελφές που κέρδισαν ολυμπιακό μετάλλιο (Ρώμη, 1960). Η Ταμάρα κέρδισε το χρυσό και το αργυρό σε σφαίρα και δίσκο αντίστοιχα, ενώ η Ιρίνα το χρυσό στα 80μ μετ’ εμποδίων.

Περισσότερο άνδρες παρά γυναίκες

Με γυμνό μάτι έμοιαζαν περισσότερο με άνδρες παρά με γυναίκες. Όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να καθιερώσει υποχρεωτικό τεστ φύλου το 1966, οι «αδελφοί Πρες», όπως τις ονόμασε σαρκαστικά η Δύση, αποφάσισαν ξαφνικά να εγκαταλείψουν. Οι κακές γλώσσες μίλησαν για ερμαφροδιτισμό ή και για ντόπινγκ με ανδρικές ορμόνες, αλλά η Μόσχα ουδέποτε ομολόγησε ενοχή.

Μεγαλωμένες σε οικογένεια Εβραίων, του Νάθαν και της Λυδία Πρες, έχασαν τον πατέρα τους το 1942 στην περιβόητη «πολιορκία των 900 ημερών» στο τότε Λένινγκραντ.

Τα κορίτσια στράφηκαν στον στίβο όπου τελικά διέπρεψαν. Όσο καλύτερα τα κατάφερναν τόσο η Δύση άφηνε υπονοούμενα. Για τους δημοσιογράφους έγιναν «αδελφοί Πρες». Αρκετοί έκαναν λόγο για αλλαγή φύλου, για χρήση ανδρικών ορμονών. Ακόμα ότι απλά ήταν άνδρες.

Το 1966 η IAAF εφάρμοσε για πρώτη φορά το τεστ φύλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι αδερφές Πρες αποσύρθηκαν λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων προκειμένου να βρεθούν δίπλα στην άρρωστη μητέρα τους. Δεν πήραν ξανά μέρος σε αγώνες. Η Ιρίνα εργάστηκε στην KGB, η Ταμάρα έγινε πολιτικός μηχανικός.

Το ρεκόρ του Δουβαλίδη

2012: Ο Κώστας Δουβαλίδης κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στα 60 μέτρα εμπόδια με 7.63 στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

2009: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το 12ο (και 5ο συνεχόμενο) Κύπελλο Ελλάδος στο μπάσκετ νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό με 80-70 στο κλειστό του Ελληνικού.

2004: Η ρωσίδα Sveltana Feofanova σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 4.85 στο μήτινγκ κλειστού στίβου “ΑΘΗΝΑ” στην Παιανία.

2000: Η ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟ κερδίζει με 3-0 σετ την ουκρανική Σερκάσι και προκρίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της στο final four του Κυπέλλου Κυπελλούχων Γυναικών.

1998: Η Τσεχία κατακτά το πρώτο της ολυμπιακό μετάλλιο στο χόκεϊ επί πάγου όταν κερδίζει τη Ρωσία με 1-0 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο.

1996: Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θεωρείται το 15ο καλύτερο του κόσμου, με δείκτη δυσκολίας 552, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Ιστορίας και των Στατιστικών του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου (IFFHS).

1988: Ολοκληρώνονται οι 18οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας.

Αποφυλακίζεται ο Γιώργος Σιδέρης

1985: Ο Γιώργος Σιδέρης αποφυλακίζεται μετά από δυόμισι μήνες έχοντας κατηγορηθεί για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος.

1979: Διεξάγεται ο αγώνας του 2ου γύρου του Κυπέλλου Σκωτίας Inverness Thristie – Falkirk, ο οποίος είχε αναβληθεί 29 φορές λόγω κακοκαιρίας.

1969: Η Barbara Jo Rubin γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κερδίζει μια κούρσα στον αμερικάνικο ιππόδρομο ιππεύοντας τον ”Cohesian”.

1959: Το Daytona International Speedway φιλοξενεί τον πρώτο αγώνα Daytona 500.

1958: Πρώτος αγώνας Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπάσκετ, Ρουαγιάλ – Τζέλα Έντελμπρικ 4-0.

1956: Ο πρώτος αγώνας που γίνεται υπό το φως προβολέων στην Αγγλία, Νιούκαστλ – Πόρτσμουθ (2-0).

1920: Η πρώτη κυνοδρομία στην οποία χρησιμοποιείται τεχνητός λαγός διεξάγεται στο Emeryville της Καλιφόρνια.

1904: Ιδρύεται η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Σκι στο Ishpeming του Μίτσιγκαν.

1888: Ο Σκωτσέζος John Reid παρουσιάζει το άθλημα του γκολφ για πρώτη φορά στους Αμερικανούς στο Yonkers της Νέας Υόρκης.

1860: Παίζεται το πρώτο οργανωμένο παιχνίδι μπέιζμπολ στο Σαν Φρανσίσκο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News