Ρολαν Γκαρός: Μια τάρτα αλά κρεμ για τη Μόνα Λίζα, η Αλιζέ στον φιλέ και μας απομένουν όντως 1028 ημέρες;

Περιβαλλοντική ακτιβίστρια ετών 22. Ξυπνάει το πρωί στο Παρίσι, πέντε ημέρες μετά την τάρτα αλά κρεμ που «σερβιρίστηκε» από ακτιβιστή στην Τζοκόντα. Βάζει το μπλουζάκι της που μας προειδοποιεί ότι μας απομένουν 1028 μέρες, παίρνει το εισιτήριο που προφανώς έχει από μέρες αγοράσει και κατευθύνεται στο Court Philippe Chatrier. Casper Ruud και Marin Cilic είναι επικεντρωμένοι στον μεγάλο ημιτελικό, το ίδιο και οι θεατές, ενδεχομένως και οι άντρες ασφαλείας.

Η Αλιζέ κάνει ανενόχλητη το ντου, δένεται στο φιλέ και σκορπίζει τον πανικό. Διότι μπορεί στο μουσείο του Λούβρου η Μόνα Λίζα να προστατεύεται από μια θωρακισμένη γυάλινη προθήκη και το κέλυφος που διατηρεί ελεγχόμενη την υγρασία και την θερμοκρασία, όμως ο Κροάτης Μαριν Τσίλιτς και ο Νορβηγός Κάσπερ Ρούουντ ήταν εκτεθειμένοι.

Ούτε γυάλινη προσθήκη, ούτε κέλυφος και το χειρότερο, στην περίπτωση του αριστουργήματος του Λεονάρντο ντα Βίντσι μια απλή τάρτα δύσκολα θα χαλούσε το διάσημο μειδίαμα της συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο. Όμως η Αλιζέ ήταν άγνωστο αν κρατούσε τάρτα ή κάτι πολύ πιο επικίνδυνο.

«Δεν ήξερα πραγματικά πώς να αντιδράσω σε αυτό, και … δεν ήξερα αν κρατούσε κάτι», είπε ο Κάσπερ Ρούουντ, ο οποίος μαζί με τον αντίπαλό του οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια από τους διοργανωτές που τα είχαν λίγο χαμένα.

Όπως ακριβώς το μουσείο του Λούβρου έτσι και οι διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός δεν θέλησαν να κάνουν ιδιαίτερα σχόλια.

Τα μηνύματα των ακτιβιστών

«Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν την Γη … Όλοι οι καλλιτέχνες, σκεφτείτε την Γη. Γι΄αυτό το έκανα αυτό. Σκεφτείτε τον πλανήτη», είπε ο άνδρας που ντυμένος στα λευκά φορώντας περούκα και κασκέτο «γλύκανε» τη Μόνα Λίζα στο Λούβρο.

Η νεαρή Αλιζέ, δεμένη στο φιλέ του Ρολάν Γκαρός μας είπε με το μπλουζάκι της ότι «μας απομένουν 1028 μέρες». Για περισσότερες λεπτομέρειες μας παραπέμπει στην ιστοσελίδα derniererenovation.fr. Πρόκειται για την ιστοσελίδας της ακτιβιστικής οργάνωσης «Derniere Renovation», στην οποία είναι και η ίδια μέλος.

Αν τώρα μας απομένουν ή όχι 1028 ημέρες, η εξήγηση της ιστοσελίδας είναι ότι «1028 ημέρες είναι ό,τι μας απομένει για να καθορίσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας. Λιγότερο από τρία χρόνια. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 2022, το τέλος του τελεσίγραφου που έστειλε η Dernière Rénovation στην κυβέρνηση και την ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες μπήκαν σε πολιτική αντίσταση. Η Γαλλία έχει καταδικαστεί από τα δικά της δικαστήρια για αδράνεια για το κλίμα. Το μέλλον αυτής της χώρας καταστρέφεται κυριολεκτικά. Το να χάνεις χρόνο σημαίνει ότι θα χαθείς».

Το φινάλε στην ιστοσελίδα έρχεται με ένα απόσπασμα από τοποθέτηση του διάσημου Sir David King, πρώην επιστημονικού σύμβουλου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου: «Πρέπει να πας πολύ γρήγορα. Αυτό που θα κάνουμε στα επόμενα 3 με 4 χρόνια, είμαι πεπεισμένος, θα καθορίσει το μέλλον του ανθρώπινου είδους».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News